A legjobb filmnek járó díjat nyerte a Saul fia című film a romániai Szászmedgyesi Közép-Európai Filmfesztiválon.

A Mediafax román hírügynökség hétfőn közölte, hogy szeptember 1. és 3. között zajlott az erdélyi városban a hatodik alkalommal megszervezett fesztivál, amely úgy hirdeti magát, mint a térség egyedüli, közép-európai filmeknek szánt seregszemléje.

Rangos díjat nyert a Saul fia

A fesztivál zsűrijének elnöke James Ulmer neves amerikai újságíró, a The New York Times szerkesztője volt, a szakmai testületben helyet kapott Irina-Margareta Nistor és Calin Stanculescu román filmkritikus, Ileana Popovici román filmszínésznő, valamint Mihai Fulger, a Román Országos Filmarchívum vezetője.

A fesztivál szabályzata szerint hét közép-európai ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország – náluk otthon legjobbnak ítélt filmjei vehettek részt a versenyben. Az erdélyi fesztivál idei díszvendége Oroszország volt.

A zsűri Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjének ítélte a fesztivál fődíját. A legjobb rendezésért járó elismerést a román Radu Jude kapta az Aferim! című filmért, amely tavaly Ezüst Medve-díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az erdélyi fesztiválon sorozatban másodszor nyerte magyar film a fődíjat, tavaly Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása kapta a legjobb filmnek járó kitüntetést.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.