Életének 89. évében, hosszan tartó súlyos betegség után keddre virradó hajnalban elhunyt Bara Margit Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznő, az 1950-1960-as évek egyik legnagyobb magyar filmcsillaga – erősítette meg a család a 24.hu értesülését az MTI-nek.

 Elhunyt Bara Margit Kossuth-díjas színésznő

Bara Margit 1928-ban született Kolozsváron, ahol egy évet végzett el a Színművészeti Akadémián. 1945-55-ben a Kolozsvári Magyar Színházban játszott. 1955-ben települt át Magyarországra, 1957-ig a Petőfi Színház, majd a Nemzeti Színház művésznője lett. A csúcson volt, amikor 1964-ben belekeverték az úgynevezett Onódy-ügybe, ezt követően pályafutása harminchat évesen derékba tört. A színpadtól 1978-ban vonult végleg vissza.

Ismertebb filmjei közé tartozik a Szakadék, a Bakaruhában, a Szegény gazdagok, a Ház a sziklák alatt és a Csempészek. Művészetét 1967-ben Balázs Béla-díjjal, 2002-ben Kossuth-díjjal ismerték el. 2011-ben, a 42. Magyar Filmszemlén életműdíjjal tüntették ki a 2005 óta nagybeteg művésznőt, 2012-ben Budapest díszpolgára címet adományozták neki.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

varrólány
@eszegfu: Sajnos ilyenkor tudjuk meg mi is hogy milyen jó színészeink voltak. Míg élnek felejtődnek màr hogy nem tudjuk mi van velük,pedig érdeklődéssel olvasnànk az életükről hogyan éltek abban a korban mint színésznők.
Nyugodjon békében !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
Már szinte el is felejtettem őt, hiszen vagy 50 éve visszavonult... pedig a kedvenceim közé tartozott... Most meg már csak ez a szomoru hir áll itt. Őszinte részvétem a családjának.
eugen4402
Nagy tehetség volt, kár, hogy így alakult a sorsa. Egy más országban más időben világsztár lehetett volna. Nyugodjék békében.
varrólány
@eszegfu: Sajnos ilyenkor tudjuk meg mi is hogy milyen jó színészeink voltak. Míg élnek felejtődnek màr hogy nem tudjuk mi van velük,pedig érdeklődéssel olvasnànk az életükről hogyan éltek abban a korban mint színésznők.
Nyugodjon békében !
eszegfu
@varrólány: Osztom a véleményedet. Be kell látnunk, hogy aki nem szerepel állandóan akár pozitiv, akár negativ hirben, szinte örökös versengésben a "celebségért", az az ember egyszerüen megszünik az emberek számára. Anyukámnak az 5 perccel ezelőtti dolgok már "kiesnek", viszont a 30-40 év előtti dolgokra emlékszik. Ő "dob be" időnként szinészt, sportolót, vagy bármilyen ismert embert és akkor kikeresem az interneten... nosztalgiázunk. Sajnos most Bara Margit a soros...
nyanya001
Nyugodjon békében.
Az egyik legszebb, legtehetségesebb magyar színésznő volt .
eugen4402
@Horizont: Teljesen igazad van, én a szégyenletes Ónodi-sztorit olvastam valahol, nekem a Szirtes Ádám bátor kiállásával okoztál meglepetést, valahogy elkerültem eddig ezt az információt.
eugen4402
@Horizont: Rémlik, mintha valami USA-kémkedési ügyet említettek volna, de esküdni nem mernék rá...
nyanya001
@eugen4402: Nem kémkedés, hanem az Onódy féle botrányba keverték bele
de ebbe most nem mennék bele kegyeleti okokból.
Csak Szirtes Ádám állt ki mellette.
Béke poraikra.
Desischado
Krencsey Mariann mellett, egy másik nagy kedvencem is elment. Nagyon szeretem, csodálatos szinésznő volt ő is. Nyugodjék békében! Legalább nem szenved tovább.
eugen4402
@nyanya001: Igen, Bánó A. már felvilágosított közben. Alighanem Kovács Erzsi sztorijával kevertem. Szegény Barát a tivornyázós luxus call-girl botránnyal pöckölték ki a pályáról. Manapság egy ilyen pletyka kifejezetten segíti az előbbre jutást...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.