Ahogy az várható volt, kapott hideget és meleget is az Oscar-díjat elnyert rövidfilm, a Deák Kristóf által rendezett Mindenki. A legmegosztóbb kritikát a 444 szerzője adta közre, szerinte a film "lusta kísérlet", de a hvg is lehúzó cikket közölt róla. Réz András filmesztéta a Mokkában kelt a film védelmére.

A Mokka vendégei Gyárfás Dóra újságíró és Réz András filmesztéta voltak, akikkel Demcsák Zsuzsa arról beszélgetett, megérdemelhette-e az Oscar-díjas Mindenki a kemény hangú kritikákat.

Réz azt mondja, a Mindenki fontos és tisztességes film, ami kérdéseket tesz fel, ezekre mindenki a maga módján válaszol. Elmondta, nemrég vitáztak róla, és húszan húszféleképp vélekedtek a mondanivalójáról.

Ha ez így van, akkor ez valószínűleg fontos mindannyiunknak

- vélekedett.

Gyárfás Dóra szerint nem biztos, hogy érdemes beszélni olyan kritikákról, amik nem szakemberektől érkeztek, de még a hvg szerzője is leszögezi: a film hat. Ha pedig hat, hogy lehetne rossz film?

Gyárfás kihangsúlyozta azt is, a Mindenki – akárcsak a Saul fia – első filmes alkotás, ami önmagában is lenyűgöző, hogy Oscart nyerhetett.

Miért a filmet hibáztatja, amiért elnyerte a világ legnagyobb díját? Ezt a szándékot nem értem, picit "igazság bajnoka" attitűdöt érzek mögötte

- mondta az újságíró. Réz András szerint nem a film kötelessége az sem, hogy szájba rágja a válaszokat: szerinte a történet egyrészt arról szól, hogy

igenis, a világ megváltoztatható, ne tűrd el, amit a rendszert rád kényszerít. Eddig tök világos. [A többiről viszont] a válaszokat mi keresgéljük, hacsak nem tátikázó majmok vagyunk.

Ezzel együtt Réz nem gondolja, hogy ne lenne helye a különböző véleményeknek, az olyanoknak is, mint a 444 kritikája:

Hadd jelenjen meg. Mikor olvastunk utoljára egy 24 perces rövid filmről ilyen hosszú dolgozatokat?

Ha még nem látta volna a Mindenkit, itt tudja megtekinteni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Oscar díjról beszélünk és az utóbbi években már nem tették magasra a mércét, hiszen a "nagy" filmeknél is elég gyenge a felhozatal. Ettől függetlenül hatalmas dolog, hogy egy magyar film nyerni tudott. A film nem rossz, de nem is zseniális.
Enyedi filmje az ami zseniális, siralmas, hogy tizenévekig nem volt lehetősége egy ilyen embernek rendezni...
human
A kritikánál azért azt is nézni kell, hogy ki mondja.
justhpeter
Engem nem érdekel a kritika. Megnéztem és tetszett. Tartsanak tudatlan bunkónak, nekem elég ennyi. Gratulálok a filmkészítő csapatnak !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.