"Hajrá, cigány! Szorítunk, Joci" – ez olvasható a Ripost szombati számának címlapján, mintegy beharangozva az esti Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. 

Joci az előkelő 8. helyen végzett a versenyen, és most látta elérkezettnek az időt, hogy reagáljon a lap merész címadására.

Joci a csütörtöki Heti Válasznak nyilatkozott arról, mit érzett, mikor meglátta a címlapot:

„Lehet ezt a szót használni, ha egy barát mondja egy barátnak, de egy újság ezt nem engedheti meg magának. Volt egy pillanat, amikor megbántódtam, de azok miatt, akik szeretnek, nem engedhettem meg, hogy ez bármit befolyásoljon. Hamar túllépek rajta, mert ez a gondolkodásmód nem tud fájdalmat okozni hosszú távon. Sőt imádkozom a gonosz emberekért is, hogy legyen boldog életük”

– idézi az interjút a 24.hu.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
laja70
Pápai nem cigány, hanem roma, mert van roma nemzet!
rockapu
Első Roma Világkongresszuson maguk az ott jelenlévő, különböző cigány népcsoportokhoz tartozó küldöttek konszenzussal azt fogadták el, hogy a világ összes cigány származású emberének közös és hivatalos elnevezése attól kezdve a rom többesszámú alakja, azaz a roma legyen. A hagyományos cigány elnevezés ma egyesek szerint negatív jelentéstartalmat hordoz, ezért a közéletben kerülendőnek tartják. - De nem szégyelleni való, és ha nem szánják sértőnek miért lenne baj. Egyes szervezetek nevében is tovább él, mint például az Országos Cigány Önkormányzat esetében
rockapu
Az ugyanaz...Első Roma Világkongresszuson maguk az ott jelenlévő, különböző cigány népcsoportokhoz tartozó küldöttek konszenzussal azt fogadták el, hogy a világ összes cigány származású emberének közös és hivatalos elnevezése attól kezdve a rom többesszámú alakja, azaz a roma legyen. A hagyományos cigány elnevezés ma egyesek szerint negatív jelentéstartalmat hordoz, ezért a közéletben kerülendőnek tartják.
qxy
@rockapu: Tudod, azok érzik sértőnek akikbe úgy mond, van egy két hegedű vonás, látszik is rajtuk, és utálják a cigányokat na meg ragaszkodnak ahhoz hogy áááá én nem vagyok ám cigány, na meg utálom is őket.Van egy két ilyen ismerősöm, meg munka társam.
rockapu
Mindegy milyen valakinek a származása, csak ember legyen. Több cigány származású barátom is van, akik szeretetre méltó emberek, dolgoznak, gyereket nevelnek és hasznos tagjai a társadalomnak.
maci0427
Nincs tiltva és nem is lesz soha az,hogy bárki azt a szót használja,hogy 'cigány ! És ez egészen addig így lesz,amíg van olyan étel,hogy "Cigánypecsenye" , van olyan operett,hogy " Cigánybáró és van olyan,hogy "Cigányprimás és még lehetne sorolni ! / próbálják meg romaként ezt használni,röhejes lenne ! / A megbecsülést azt ki kell érdemelni és nem tiltakozni ! Amúgy meg van sváb-tóth és még más nemzetiségű ! És egyet jegyezzenek meg a cigányok-romák ,mi Magyarok, nem "Parasztok vagyunk hanem Magyarok,a paraszt szó,az egy jelzőt másra használják és használhatjuk rájuk is és másokra is,de ezt is érteni kellene,de magas !
Köb Jani
@laja70: Ha Pápai Joci cigányságát elismeri és büszkén állítja, hogy cigány akkor az CIGÁNY ugyanis a nemzetalkotó 13 kisebbség tartalmazza a cigányságot mint nemzetalkotó kisebbséghez tartózó Magyar állam összetételét lett Magyarország elnevezéssel! Csak az igazságszolgáltatónak csúfolt Jogmenekült köcsögök divatként sértőnek használják a cigány megnevezést, ha Jocinak sértő akkor ő rasszista fasiszta a legnagyobb mértékben.
Azért kell imádkoznia, és ez akkor lenne őszinte, ha a cigányság társadalomba történő beilleszkedéséért, befogadásáért imádkozna, persze ez már teljesíthetetlen feladat részére.
keresztapa
4. A magyarországi kisebbségeknek a társadalomban betöltött helyzetét ma az 1990. évi XL. törvénnyel kiegészített alkotmány 68. paragrafusa rögzíti, kimondva, hogy a Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők. Nemzeti kisebbségen olyan magyarországi autochton népcsoportot értünk, melyek a Magyar Köztársaság állampolgárai, de más nyelv- ill. kulturális nemzethez tartoznak és ezáltal kettős az identitástudatuk, ilyenek például a magyarországi németek. Etnikai kisebbségnek a cigányok számítanak, lévén, hogy az ő hátterükben nem áll másik, Magyarországon kívüli, anyanemzet. Az alkotmány garantálja a kisebbségek számára kollektív - a kollektív szó fontos! - részvételüket a közéletben, helyi és országos önkormányzatok létrehozását, saját kultúrájuk ápolását, anyanyelvük használatát, az anyanyelvű oktatást, a saját nyelven való névhasználat jogát. A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól 1993. július 7-én 96 százalékos többséggel elfogadott 1993. évi LXXVII.tv. törvény egyéni, valamint kollektív jellegű kisebbségi jogokat - személyi elvű (perszonális) autonómiára és önkormányzatok létrehozására való jogot - biztosított a Magyarországon honos 13 kisebbségnek, melyek a következők: a bolgár, a cigány, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. Ennek szellemében a kisebbségi települési önkormányzatok száma jelenleg 745, ebből a legtöbb a cigányoké: 403 és a németeké: 163 (1998. februári állapot, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal adatai). @Köb Jani: Igaza van Etnikai Kisebbségnek mint Roma elnevezése ismeretlen, valamely jogalkotó szökevény kitalációja, a többi tudat módosult személy mint alattvalói követői lettek a roma kitalációnak.
Köb Jani
Magyar állam nemzeti és etnikai kisebbségek:bolgár, cigány,görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén. több nincs, sehol a roma.
coni
Ha bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén lenne akkor nem az lenne a címben hogy "Hajrá bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén.." mivel ez esetben a többség értelmezésében a Ripost pejoratív felhangja a zavaró (a korábbi megnyilvánulásaikat is figyelembe véve).
maci0427
'rockapu' --- Fehér Holló esete ! Az arányukhoz képest óriási a gond velük,saját fajtájukat sem képesek normális irányban megváltoztatni,kevés olyan Magyar ember lehet, akinek ne lett volna gondjuk velük legalább egyszer és ez mély nyomott hagy bennünk ! Be kellene illeszkedniük,de még mindig nem sikerült rendesen és "fogy az idő" és a türelem ! Lám még ez Pápai Józsefnek sem sikerült,de próbálkozzon vele,fogjon össze a normális cigányokkal az ügy érdekében ! Ajánlom Forgács István írását,aki mellesleg cigány származású és sokat próbál tenni az ügy érdekében,de pont azok nem hallják meg a szavait akiknek kellene ! A cigányok többségének !!! -- olvassbele.com/2014/01/16/ciganyok-es-nem-ciganyok-forgacs-istvan-ciganynak-lenni/
volvós
Rasszista bemegy az étterembe:
- Mondja föur van cigánypecsenye ???
- Hogyne, de akkor nem lesz zene ! :-))

Mi az : 20 lába van és 15 foga ???
- ???
- A 100 tagu cigányzenekar egy skinheadeknek
adott koncert után !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.