Kádár Jánost az egyszerű ételek híveként tartották számon. Eddig mindenki azt hitte, hogy az olcsó krumplileves volt a kedvenc étele. Volt szakácsa azonban elárulta titkát. Kádár igazi kedvence a stíriai metélt volt.

Michels Antal, azaz Tóni atya a Népszavának adott interjút. A beszélgetés során kiderült, hogy a pap eredeti szakmája szakács, korábban a Grand Hotelben, a Gellért Szállóban, a külügyminisztérium diplomáciai vendéglátásában, a Tavernában és az Atrium Hyattben is dolgozott.

A lapnak azt mondta:

Az eredeti szakmám szakács, dolgoztam a Grand Hotelben, a Gellért Szállóban, a külügyminisztérium diplomáciai vendéglátásában, a Tavernában és az Átrium Hyattben, voltam felszolgáló, gyakornok és üzletvezető is. Főztem Margaret Thatchernek, Olof Palmének és Kádár Jánosnak is.

"A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!" – szólt a mondás

Az atya a lapnak elárulta azt is:

Az biztos, hogy Kádár Jánost az egyszerű ételek híveként tartottuk számon, az igazi kedvence azonban nem a krumplileves, hanem a stíriai metélt volt. Abból akár két adagot is megevett egyszerre.

És hogy mi is az a stíriai metélt? Itt egy recept hozzá.

Forrás: Népszava, Blikk

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Kádár nem azt mondta, hogy a krumpli leves a kedvence, csak annyit mondott, hogy a krumpli leves az legyen krumpli leves.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Kádár nem azt mondta, hogy a krumpli leves a kedvence, csak annyit mondott, hogy a krumpli leves az legyen krumpli leves.
quadrocopter
Itt valami nagy keveredés van a krumplileves körül, mert Kádár János a krumplilevessel csak példálózott, ergo: ha valami az, akkor hívjuk annak, legyen olyan, amilyennek lennie kell, magyarul" a Kromplileves, legyen kromplileves!"
sokanvagyunk
@CsipkeRózsa: Ezt a mondását még a szakácsa sem értette - mármint az atya... :)
advocat
Bocsánat. Ő csak egy szakács volt. A politikához nem kellett érteni? Szerencséjére. A stíriai metélttel egyetértek. Jó kaja. (Tudom, mostantól kádárista leszek.)
szaboria1
@CsipkeRózsa: @quadrocopter: Bizony ez volt a lényeg. De ma épp én is Stíria metéltet csináltam. Igaz én már modernebb változatban.
Eladott Ország
Azért az átkos sem volt mindenkinek retró buli, és sokaknak akkor is korgott a gyomra.S bár manapság divat leszólni a gasztrokádári hagyományokat (Kádár gyermekei behabart levessel, paprikás szafttal, töltött csirkével, szalonnával és nokedlivel küzdenek a lesoványodás réme ellen), tagadni balgaság volna a főtitkár gasztropolitikai éleslátását. A legvidámabb barakk ura (a levert forradalom után) hamar rádöbbent Szabó Dezső igazságára: "Üres hassal nem lehet a Himnuszt énekelni!" Ráébredt, hogy akinek tele a pocakja, ritkábban randalíroz. Sokan gúnyolódva idézgetik szállóigévé vált mondását, pedig ritka éleslátással a kor lényegét foglalta össze: "Minden legyen az, ami. A króóómplileves, az legyen króóómplileves elvtársak!" Azaz: ígérjünk keveset, ám azt tartsuk be. Miként külön tanulmányt érdemelne az a kifejezés, amit sakkpartik közben dudorászott: "Kelkáposzta túróval, most jövök a fúróval!" A nép meg is őrizte emlékezetében. Igaz, nemcsak őt. A tömbben árult kemény gyümölcsíz neve az lett: Hitlerszalonna. Kádárról pedig kolbászt neveztek el. Kádárkolbász. Igaz, ez nem ételt jelent. A diákok hívták így a március tizenötödikei tüntetésen a rendőrök gumibotját.
ila51
@szaboria1: ...éspedig ? Gyermely tésztából ?
én a romáktól tanultam egy jóféle tésztát , az jó mindenhez , káposztásnak , krumplisnak , túrós csuszának , babos tésztának...stb nevezetesen szaggatva csipkedni
Gyuri Géderről
@Eladott Ország: Fingod sincs mi volt a kádár rendszerbe.
Egy biztos, a kádár rendszer alatt a legkeményebb télbe se fagyták halálra emberek a saját otthonukba, de még az utcán sem.
Most a 21. századba ebbe az enyhe télbe 200 - an fagytak meg.
Orbán elvtársra tudsz valami okosat mondani.
gulyasgyula
@Gyuri Géderről: ...Mert egy a mai fiatalok számára egy elképzelhetetlen világ volt ..Mindenkinek volt valami tető a feje felett , persze akkor is voltak alkoholisták aki alakalmi munkából éltek és télen 1-2 kis föcss mellet elvoltak a meleg kocsmába ..Vettek egy kiló lecsó kolbászt 20 forintér és megvolt a kaja és volt bor is 20-30 forint körüli liter áron .. ..Ja nem volt végrehajtó és senkinek nem árverezték el a házát ..Ilyen intézményre nem volt szükség .. Ja csak 71-en fagytak meg az idén de az elmúlt 28-éven volt ennél rosszabb is ..Pedig nem volt egy C I V I L szervezet se és nem volt kaja osztás az utcán ..
emerencia
@Gyuri Géderről: Arról soha nem hallottam az előző átkosban, hogy valaki az otthonában fagyott meg mert nem volt pénze tüzelőre. Egy ismerősünk részegen megfagyott egy kapualjban, ahol nem járt senki. Sajnos anno is előfordult az ilyesmi de sokkal kevesebben voltak mint manapság. Egyébként a fiúk között alap volt, hogy a többiek hazakisérték azokat akik túlságosan felöntöttek a garatra. Az egyik kolléganőmnek nagyon elege volt már abból, hogy a férjét rendszeresen a haverjai hozzák haza. Tévedésből a sodrófával a józan kísérő karjára sikerült egy jó nagyot suhintania a sodrófával. Ő is kollégánk volt, seccperc alatt mindenki tudomást szerzett arról, hogy miért van giszben a keze. Én úgy emlékszem, hogy jobban odafigyeltek egymásra az emberek de tragédiák sajna ekkor is előfordultak.
1magyar
@emerencia: De ilyen rohadék gazdagok sem voltak, mert Kádár nem engedte, 1 ház, 1 hobbi,
1 autó.
szaboria1
@ila51: Annyi a különbség, hogy rendes metélt tésztát főzők ki és a tojás fehérjét felverem a sárgáját a túrót tejfölt cukorral kikeverem hozzáadom a kifőtt tésztához és a végén lazán belekeverem a felvert tojás habot. Kikent tepsibe és a sütőbe teszem.
ila51
@1magyar: 21:25...igaz , Apámnak 1 háza , 5 hobbija , 0 autója volt , boldogok voltunk , igaz nem volt más vagyonunk itt ott bújtatva.
Eladott Ország
@Gyuri Géderről: Én nem is írtam megfagyásról. Egyébként nyugdíjas vagyok, úgyhogy két fingom van róla. Orbán elvtársról meg már írtam, nézd meg a "profilom" ikont. Elvtársi üdvözlettel.
emerencia
@ila51: Apukám 53 éves lett, én pedig 18 mire beköltözhettünk egy hitelre vett hatvannégy négyzetméteres saját tulajdonú lakásba de neki volt egy kismotorja és szinte mindent meg tudott csinálni házilag. Szolgálati bérlakásokban nőttünk fel a tesómmal. Abban a világban mi hivatalosan gazdagabbnak voltunk tekintve mint azok akiknek autója, földtulajdona, gyönyörű háza volt. Már a hetvenes években sem lehetett megállapítani igazságosan, hogy ki a rászoruló. Nekem pl. a gimiben nem járt ebéd, a gazdag falusi gyerekeknek pedig igen mert a szüleik valós jövedelme nem jelent meg a fizetési igazolásukon. Egy rendes tanárnőnek köszönhettem, hogy egy olyan "rászoruló" helyett kajálhassak aki nem volt hajlandó megenni ezt a"trutyit" mert otthonról sokkal finomabb kaját és bőséges zsebpénzt kapott. Nem véletlen, hogy én a feltétel nélküli alapjövedelem híve vagyok, hiszen már gyerekként azt tapasztaltam, hogy gyakorta lehetetlenség megállapítani, hogy ki a rászoruló.
Gyuri Géderről
@emerencia: A nagyobb odafigyeléssel teljes mértékbe egyetértek, főleg akkor, ha nem csak mondják, hanem gyakorolják is. De vallom, hogy ez nem mentesítheti egyik kormányzatot sem a felelősség alól. Az Ő kötelességük, minden rászoruló állampolgár megsegítése, illetve olyan ország megteremtése ahol nincsenek önhibájukon kívül rászorulók.
emerencia
@Gyuri Géderről: 10:42 Nagyon-nagyon, teljes szívemből egyetértek veled.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.