A magyar film napja, amelyet hétfőn ünnepelnek, országos esemény, csaknem száz partner csatlakozott a kezdeményezéshez – mondta Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Ma van a magyar film napja

1901. április 30-án mutatták be A táncz című filmet, amelynek a bemutatóját tekintik a magyar film születésnapjának, mert bár korábban forgattak már mozgóképet Magyarországon, ez volt az első megrendezett magyar filmalkotás.

Ráduly György elmondta: a budapesti események központja az Uránia, ahol este a Csinibaba című filmet vetítik, de a magyar film napjához nemcsak mozik, hanem a többi között könyvtárak, művelődési házak is csatlakoztak. Jelezte: a filmnaphoz csatlakozásnál a legfontosabb, hogy műsorra tudjanak tűzni magyar filmeket, de Szegeden például némafilmet vetítenek zenei aláfestéssel.

Közölte: az egész rendezvénysorozatot a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére indították el és csatlakozott hozzá a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Mozisok Országos Szövetsége is.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.