Osztrovszkij-darabot mutat be A művésznő és rajongói címmel a Radnóti Színház szombaton. A színházi világban játszódó művet Valló Péter rendezésében láthatja a közönség.

A darabot, amelynek korábbi magyar címe Tehetségek és tisztelők volt, Morcsányi Géza friss fordításában játsszák.

Valló Péter a nagy sikerű Farkasok és bárányok után állít ismét színpadra Osztrovszkij-komédiát a Radnótiban – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a színházi világban játszódó orosz mű a fiatalok vágyai és a boldoguláshoz szükséges kompromisszumok ellentétét járja körül, középpontjában egy színésznő kiárusításával – a Radnótiban mindez több mint százharminc évvel az ősbemutató után, a #metoo mozgalom korában kerül színpadra.

Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij a 19. századi orosz realista drámairodalom egyik legfontosabb alakja. Magyarul számos darabját játszották, ezek közül a legismertebbek a Jövedelmező állás, A vihar és az Erdő, amelyet a Radnóti Színház 1999-ben mutatott be Gothár Péter rendezésében.

Osztrovszkij 1881-ben, saját negatív tapasztalatai alapján írta A művésznő és rajongói című komédiát, amelyben Nyegina, a fiatal színésznő először kerül szembe azzal a ténnyel, hogy a jobb élet és a karrier érdekében alá kéne vetnie magát a gazdag mecénások vágyainak. "A művészet nem tud kiállni önmagáért, ha durva, brutális hatalmakkal kerül szembe, és gazdag mentorokat kell szereznie magának" – idézik Osztrovszkijt.

Nyeginát szíve inkább az idealista tanítóhoz húzná, aki nemcsak a tudományokra és a jó modorra, hanem a tisztességes életre is oktatja őt. A kérdés az, hogy mi a fontosabb Nyegina számára, és miről tud könnyebben lemondani. A színdarab ítélkezés nélkül mutatja be ezt az emberi dilemmát, miközben a nézőket bevezeti a színpad mögötti világ humoros, játékkal és keserűséggel teli hétköznapjaiba – áll a darab ismertetőjében.

"Mint saját korában és korunkban, a drámában is jelen vannak ezek a problémák: tud-e boldogulni támogatók nélkül a színész, sőt, maga a színház, és hogy a nők itt is kiszolgáltatottabbak, nemcsak a pénzes +pártfogók+ irányába, hanem a színház belső hierarchiájában is – miközben az is előfordul, hogy épp a nők használják ki az előnyeiket" – idézik a közleményben Morcsányi Gézát, aki az előadás dramaturgja is.

Valló Péter szavai szerint a kiszolgáltatottság nem a művészvilág sajátja, mára egyértelműen kiterjedt az egész társadalomra. "A válaszok pedig személyiségfüggőek – nem tudjuk, ki mennyit áldoz be: a személyiség reakciói patikamérlegen méretnek ki, láthatatlanul. Majd talán egyszer, sokkal később meglátjuk, miután már nyilvánvalóan érvényesült a hasznuk vagy a káruk" – idézik Valló Pétert.

Az előadásban Lovas Rozi, Börcsök Enikő, Kelemen József, Pál András, Rusznák András, Porogi Ádám, Martinovics Dorina, Bálint András, Schneider Zoltán és Konfár Erik játszik. A jelmezeket Benedek Mari, a díszletet Horváth Jenny tervezte.

(MTI)

Nagyvilág - 2020. September 24., 08:44
Izrael tovább szigorít az ország lezárása után
Itthon - 2020. September 24., 07:46
Újra támadnak a poloskák

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2020. September 24., 07:44
Negyvenöt évesen elhunyt a tévésztár
Itthon - 2020. September 24., 07:42
Újra támadnak a poloskák