Teleki Pál miniszterelnök 1941-es öngyilkossága előtt írt, Incze Péter magántitkárához szóló eddig ismeretlen búcsúleveleit mutatták be szerdán Budapesten, az egykori miniszterelnök halálának 78. évfordulóján a Fővárosi Levéltárban. 

Teleki Pál miniszterelnök: "visszavonhatatlanul megutáltam az embereket"

A fővárosi önkormányzat támogatásával kerültek a levéltár tulajdonába Gróf Teleki Pál eddig ismeretlen búcsúlevelei az Incze család irataival együtt. Incze Péter hosszú éveken keresztül az egykori miniszterelnök magántitkáraként dolgozott – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Ablonczy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa kifejtette: eddig ismert volt a Horthy Miklós kormányzónak írt búcsúlevél, amely az 1950-es évek végén került elő, de Teleki feleségének írt búcsúlevelét a mai napig nem találták meg.

A most átadott két irat közül az egyik sokkal személyesebb, szikár hangvételű levél, amelyben többek között azt írja, hogy visszavonhatatlanul megutálta az embereket, valamint kéri Inczétől, hogy mindenféle külsőség nélkül temessék el és a sírkövére ne írják rá a nevét. A levél borítékján az Inczének sürgősen felirat olvasható – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a levelen nem szerepel dátum, ezért lehetséges, hogy nem az utolsó éjszakán keletkezett. A levélben a diákjait, a cserkészeket is megemlíti, amely ugyancsak jelzés lehet arra, hogy a levél nem a halála éjszakáján íródott.

A másik, többször átdátumozott iratban puritán rendelkezés olvasható a temetéséről és a könyveiről, ebben azt kéri Inczétől, hogy búcsúztatására csak ő kísérje el.

Ablonczy felhívta a figyelmet arra, hogy Teleki folyamatosan, már 20-as évek végétől készült halálra. Erre utal a levél többszöri átdátumozása: Incze Péter 1929-ben kapta meg, de szerepel rajta az 1930-as, 1932-es, 1935-ös dátum is. A keltezéseket maga Teleki húzta át, majd 1938. május 15-én zárta a levelet azzal, hogy "mindez ma is változatlanul fennáll". Ekkor lett az Imrédy-kormány kultuszminisztere – magyarázta a történész.

A történész arról is beszélt, hogy a miniszterelnök többször is próbált más állást találni a hozzá nagyon közelálló Inczének, erről több levél is tanúskodik. "Az egyik levélben, 1925-ből vagy 1926-ból, leírja, hogy nem tud fizetni a titkárnak, ezért szerzett neki munkát Afrikában, utazzon el és kezdjen ott új életet. A következő levélben pedig Teleki megpróbál neki állást szerezni a kultuszminisztériumban" – hívta fel a figyelmet.

Horváth J. András főlevéltáros emlékeztetett, hogy a levéltár régóta gyűjti a személyes és családi iratokat, 2006 óta számos jelentős irategyüttesre tettek szert. Hangsúlyozta: a most átadott iratokból kirajzolódik a két személy kapcsolatának a jellege, jelentősége és intenzitása.

Kenyeres István, a levéltár főigazgatója elmondta, hogy a dokumentumok hamarosan elérhetőek lesznek a fővárosi levéltár honlapján. Az Incze család hagyatéka a Teleki Pált érintő iratok mellett számos más dokumentumot és korabeli fényképeket is tartalmaz.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

arcmás
@Shikari: Te beteg vagy.
Én csak úgy csinálok, mintha beteg lennék, de te tényleg beteg vagy.

Imádok úgy viccelni egy közönyös nonfiguratív értékű világban, hogy valójában nem viccelek.
Azért vagyok vicces, mert nem viccelek.
Azért nem vagyok vicces, mert sokan azt hiszik, hogy viccelek.

Ez cinizmusnak tűnhet, pedig távol áll tőlem a cinizmus.

A blogom (amire mindig hivatkozom, de te sosem olvashatod... , mert nem).
Na ott aztán van minden.
Hit, remény, szeretet - a legalja!
Peller Anikó
@Horizont: Mondjuk olyan nagyon nem csodálkozom. Némelyik elmebetegben tényleg nemsok szeretnivaló van. Eldéfen.
CsipkeRózsa
Az MTI kissé rövíden írja meg a cikket az öngyilkosság okairól.

"Teleki több búcsúlevelet is írt, ezek közül kettő, amit Horthy Miklós kormányzónak küldött, az ötvenes évek óta ismert. Ezek alapján úgy tűnt, hogy Teleki a Jugoszlávia elleni hadbalépés miatt lett öngyilkos. Pedig Teleki - a közhiedelemmel ellentétben - nem a Délvidék visszaszerzésére irányuló katonai akció ténye, hanem annak módja ellen foglalt állást még életében. Ragaszkodott ahhoz, hogy a magyar csapatok csak a horvát önállóság kikiáltása után léphetnek akcióba, amikor Jugoszlávia formailag már megszűnt létezni. Ez így is történt végül. Ahhoz is ragaszkodott, hogy a magyar csapatok nem tevékenykedhetnek az ezeréves magyar határokon túl. Ezt viszont nem tartotta be a magyar hadvezetés. És szintén kikötötte Teleki, hogy magyar csapatok nem kerülhetnek német alárendeltségbe, de végül ez sem valósult meg."

444.hu/2019/04/03/vegre-kiderult-mi-volt-teleki-pal-bucsuleveleben

Nem elmezavarában lett öngyilkos, azt csak a temetés miatt a papok mondták, azért, hogy vallási temetése lehessen.
Peller Anikó
@CsipkeRózsa: Huupsz, akkor most újabb elmebeteg szarevő erőlködése lepleződött le?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.