Hétfőn bocsátotta ki a legújabb forint érméit a NEmzeti Bank, köztük a tízezrest.

Ennyit ér a forint? Jön a tízezres fémpénz

Az Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójára készült érméket Szanyi Borbála művész tervezte. Az ezüstből készített érme névértéke 10 ezer forint, a színesfém változaté pedig 2 ezer forint. Mindkettőből 5 ezer darabot gyárthatnak.

Az emlékérmék előlapján, a középmezőben az Eötvös Collegium épülete Ménesi út felőli részlete szerepel. Az emlékérme jobb oldali szélén, körvonallal határolt félköriratban az "EÖTVÖS COLLEGIUM" felirat olvasható.

A hátlapon a középmezőben Eötvös Loránd mellképe található, háttérben – Eötvös Loránd kézírásával – a gravitációs vonzás térbeli változásának 4 jellemző mennyiségét leíró képletsorral. Az emlékérme szélén, bal oldalon, körvonallal határolt félköriratban az "EÖTVÖS LORÁND 1848-1919" felirat olvasható, jobb oldalon pedig Szanyi Borbála tervezőművész mesterjegye látható.

Bár a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát névértéken bárhol el kell azokat fogadni, de a nemesfém- és színesfém-tartalmuk, valamint a művészeti értékük miatt nem erre valók.

A jegybank szerint ráadásul kerülni kell az emlékérmékkel való fizetést, mert zavarja a normál pénzforgalmat. Az emlékérmék ugyanis – az egyedi kivitelezés és korlátozott példányszám mellett – pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi vásárlásokban.

Forrás: napi.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Papuska1
Nagyon durva csúsztatás és vagy eget verő butaságról, vagy olyan tudatos megvezetési kísérletről tanúskodik, ami tényleg szélsőséges. A kiadott emlékérem Eötvös Lóránt halálának századik évfordulójára a gyűjtőknek szóló emlék és nem váltópénz! Ezt azért illene tudni!
CsipkeRózsa
@Papuska1: A cikkben is azt olvashattuk, hogy emlékérem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.