Pénzmosás gyanúja miatt tartóztatták le T. S.-t, az NB I-ben szereplő Újpest focicsapatának korábbi tulajdonosát, aki a gyanú szerint a lila-fehér klubot 1,4 milliárd forinttal károsította meg.

Kommandósok csaptak le a lila-fehérek volt tulajdonosára

Akciófilmbe illő módon kapcsolta le a készenléti rendőrség a férfit: állig felfegyverzett kommandósok hatoltak be a luxuslakásába, az egykori sportvezetőnek papucsban és köntösben kellett elhagynia ingatlanát.

A rendőrség szerint egy belga cégtől kicsalt 3,7 millió eurós (1,2 milliárd forintos) zsákmányból vett hoteleket és szállodahajót, „tevékenységét” hat stróman segítette. T. S. és bűnbandája úgynevezett vezérigazgatós csalást követett el. A trükk lényege, hogy nagy cégek főnökeinek adják ki magukat a csalók, és arra utasítják az érintett banki alkalmazottat, hogy azonnal utaljon át egy számlaszámra nagy összegeket. T. S.-ék szlovákiai pénzintézetekből különböző kontinensek országaiba juttatták offshore cégeken keresztül a zsákmányt, amelyet végül részletekben, készpénzben vettek fel. Másfél hónap alatt mosták tisztára az 1,2 milliárd forintnyi összeget.

– Több külföldi ország több bankját kell ilyenkor megkeresni, hiszen több számlára kerül azonnal továbbutalással a pénz. Mindegyik utalásnak, készpénzfelvételnek utána lehet menni, de ez nagyon aprólékos, elemző, értékelő, nyomozói munkát igényel – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Kékfény című televíziós műsornak.

Egy 2012-es adóhatósági jelentés szerint T. S. társaival offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest futballklubja körül. Az elkövetők színlelt szerződések, fiktív számlák, adócsalás és egyéb más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből. 2011-ben úgy adták el a klubot a belga Roderick Duchatelet-nek (46), a jelenlegi tulajdonosnak – a tudta nélkül –, hogy 4,5 millió euró (1,4 milliárd Ft) tartozást halmoztak fel. 2014-ben, az ügy kirobbanásakor felvetődött, Duchatelet otthagyja a klubot. Végül nem kellett megtérítenie a T. S.-ék által hátrahagyott tartozást, s ma is tulajdonos.

Forrás: Blikk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.