Szabadságkoncert címmel nagyszabású estet rendeznek június 16-án a fővárosi Hősök terén a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából.

Elképesztő fellépők a rendszerváltás születésnapján

A program házigazdája Nagy Feró lesz, fellép Varga Miklós, Vikidál Gyula, Homonyik Sándor, a Beatrice, a Republic, a KFT, Vincze Lilla, az Emelet, a Piramis-évek, Keresztes Ildikó, Szikora Róbert és az R-Go, valamint Vastag Csaba. A szimfonikus kíséretet a Liszt Ferenc Kamarazenekar szolgáltatja.

A kormány az 1989-90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, amelynek nyitánya a Szabadságkoncert lesz, és amelynek programjai 2020 júniusáig tartanak majd – emlékeztetett Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója, a 30 éve szabadon című emlékév vezetője a Műcsarnok előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette: szeretnék a mai fiatalokat is megszólítani, hogy megértsék, miként jutottunk el a sikeres rendszerváltoztatásig.

Mint fogalmazott, 1989-90-ben olyan hatalmas változás, antikommunista forradalom zajlott le Magyarországon és a térségben, amelyet az emberek alapvető szabadságvágya hívott életre. Hozzátette: ezt a szabadságvágyat, a nemzeti és a közép-európai összetartozás érzését kívánják kiemelni a koncerttel is. Lánczi Tamás kitért arra, hogy az emlékév keretében kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat szerveznek, tudományos kutatásokat indítanak, irodalmi pályázatot hirdetnek és különböző látványos installációkat állítanak fel.

Az ingyenes Szabadságkoncert június 16-án 20 órakor kezdődik. Szabó László, a koncert rendezője elmondta: az előadókat 40 fős szimfonikus zenekar és 30 fős kórus kíséri, a színpad 34 méter széles lesz, minden zenekar három-három dalt fog előadni. A koncert elején a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei húznak át a Hősök tere felett.

A Szabadságkoncert a Liszt Ferenc Kamarazenekar rövid bevezetőjével indul, amelyben a Roxette Listen to Your Heart című dalának ismert motívuma mellett a fellépők egy-egy slágerének részletei is felcsendülnek.

"Szakmai kihívás volt a felkérés, nem csak nagy megtiszteltetés. Ünnepi házibulira törekedünk, nagyon sokat próbálunk, hiszen a szimfonikus zenekart és a kórust össze kell fésülni a fellépőkkel" – mondta Bolyki György, a kamarazenekar vezetője.

Nagy Feró arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy 1989. június 16-án ő is ott volt a tömegben a Hősök terén, nyakában gyermekével Nagy Imre és társai újratemetésén. Ott volt harminc évvel ezelőtt a Hősök terén Kiki (Patkó Béla) is, aki megjegyezte, hogy az Első Emelet nevet éppen Nagy Feró adta a nyolcvanas évek elején a zenekarnak. Vincze Lilla úgy fogalmazott, hogy dalaikkal talán az akkori könnyűzenei színtér előadói is hozzájárultak a változásokhoz.

Keresztes Ildikó kitért arra, hogy erdélyiként számára a rendszerváltoztatás a romániai forradalmat is jelenti, és különös érzés, hogy mostani egyik fellépőtársa, Varga Miklós fedezte fel Magyarországon, az 1956-ról éneklő East együttessel pedig éveken át felléphetett. Márton András, a KFT dobosa azt idézte fel, hogy Temesvár címmel annak idején számos zenésztársával jótékonysági kiadványt készítettek az erdélyi forradalom nyomán.

Vikidál Gyula és Homonyik Sándor az MHV elnevezésű projektről beszélt, amelynek harmadik tagja Menyhárt János gitáros volt, és amelynek 1989-es lemeze – rajta az Álmodj, királylány! című slágerrel – eladási rekordot döntött. Varga Miklós azt mondta, 1984-ben, Európa című dala megszületésekor nem gondolta, hogy az európai értékek Magyarországon is megvalósulnak.

Vastag Csaba arról számolt be, hogy a Szabadságkoncerten előadja a Scorpions együttes Wind of Change című dalát is, amely a rendszerváltoztatás ikonikus dalának számít.

A június 16-i koncert felevezető műsora már 18 óra 30 perckor elkezdőik a Hősök terén.

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ez nagyon szép lesz, csak éppen a lényeg, amiről elméletileg a műsor szólna, az elmúlt években elveszett! Annyiban téved Bródy János, hogy "ezek ugyanazok"! Rosszabbak!
Igen, én is hallgattam a fiatal Orbánt, és akkor ott, abban a pillanatban hittem is neki! Aztán úgy jártam, mint a költő: "hittem szép szavadnak, mégis megcsalál"!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
Mi ebben a meglepő? Először is, volt nem is egy de három rendszerváltozás. A kommunizmus összeomlását rendszerváltozásnak, az első szabadon választott kormány feje már azt mondta hogy ami történt az rendszerváltoztatás mert a politikát nem lehet csak úgy váltogatni "mint az alsóneműt"(sic!). Orbán 2/3 hatalomra jutásával vagy csalásával aztán bekövetkezett a harmadik rendszerváltoztatás mentorához híven maradjunk ennél a szóhasználatnál) ami valójában a NER és az orbáni már nem is hibrid rezsim kialakítását eredményezte, ami még nyomokban sem tartalmaz demokráciát és mindezen felül még illegitim is. A nemzet csótánya először az MDF-ben majd a MIÉP-ben volt fellelhető, most elkötelezett narancsos. Zenészként és emberként egyaránt taszító. Varga és Vikidál pont Szörényi és Bródy István a királya lévén lettek igazán ismertté személyük szinte elválaszthatatlan Istvánétól és Koppányétól máig is. Énekesi, színészi tehetségüket elismerem, emberileg hatalmas csalódások. Sasvári, Ákos, és a többi udvari zenész még ennyi említést sem érdemel.
Nessy
Ez nagyon szép lesz, csak éppen a lényeg, amiről elméletileg a műsor szólna, az elmúlt években elveszett! Annyiban téved Bródy János, hogy "ezek ugyanazok"! Rosszabbak!
Igen, én is hallgattam a fiatal Orbánt, és akkor ott, abban a pillanatban hittem is neki! Aztán úgy jártam, mint a költő: "hittem szép szavadnak, mégis megcsalál"!
Commenter
@Nessy: ezek mind vérfideszes előadók. Bródy János és Koncz Zsuzsa meg az akkori Szabad Demokratákkal szimpatizáló többi művész biztos nem fog fellépni ezen az immár benarancsosodott méltatlan ünnepen. Méltatlanok az ünnep rendezői, a fellépők. Én ott voltam a Hősök terén akkor. Előző nap kis mécsesek égtek az ablakokban mindenki megilletődve várta a hogy most valami más és jobb jön majd. Orbán ott hazudott először a nyilvánosság előtt-mártírok koporsója mellett. Így lett ismertté, egy más által írt beszéddel. Én már ott megijedtem az agresszivitástól ami belőle áradt, ahogy megijedt Ranschburg Jenő is, aki azt mondta: Isten óvja Magyarországot ha ez a fiatalember egyszer miniszterelnök lesz. Nem óvta. És Ranschburg Jenő a nagytudású és emberséges pszichológus már nem érte meg hogy orbán negyedszer is miniszterelnök lett. Talán jobb is mit szólna mindezt látva? A próféta szólt belőle...
Nessy
@Commenter: Sajnos már minden ünnepet "magukévá tesznek", kiforgatnak, elárulnak! És mindenre van vevőkör is!
Commenter
@Nessy: miért is nem hordanak már sokan kokárdát sem? Hová lett az 56-os tépett zászló? A Nagy Imre szobor? Kádár koponyáját vajon ki lophatta el? Egy időben a fidesz ez utóbbit is Gyurcsányra próbálta kenni, de nem lepődnék meg, ha egyszer kiderülne, hogy Kádár koponyáját Moszkvában őrzik, és nem Gyurcsány volt az, aki ellopatta hanem a Kádár és a Horthy rendszert elegyítő orbán.
painful
Halotti tor.

Gecik, én is ott leszek.
Szerintem nem lesz szép emlék ez sokakban... senkinek?
Nessy
@Commenter: Akkor Nagy Imre temetése ugródeszka volt számára. Amikor az éjszaka leple alatt elbontották a szobrot, ekkor már nem méltatta a forradalom Miniszterelnökét!
Már az lenne a hab a tortán, ha a központi ünnepség díszvendége Putyin lenne. Őszintén szólva meg sem lepődnék!
RonaGyuri
Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója, a 30 éve szabadon című emlékév vezetője!!!
ez mindent elmond a dologról!!! =))
Nessy
@RonaGyuri: Elvégre ő szabad! Mármint a valóságtól! Szabadon mondhatja el O.V. véleményét!
F_Viktor
A címben említett "elképesztő fellépők" nekem nem Vikidált és Homonyikot jelentenek...
Commenter
@F_Viktor: Már a cím is elképesztő túlzás. Magának rendez a fidesz egy bulit a zenész szimpatizánsaival a Hősök terén. Olyan napon amikor nem narancsos zenészek által kellene dzsemborit rendezni. Hanem tisztelettel, fejet hajtva emlékezni. Bocsánat, de ha antall józsef halálára sikerült egy rekviemet írattatni, és most Kónya Imre ápolja az emlékét, akkor 56 hőseire akik életüket adták a hazáért, akiknek 30 éve adták meg a végtisztességet, ezekkel a zenészekkel kell emlékezni. Ha már Homonyik: "álmodj rendszerváltás, mint a mesében oly békén, álmodj rendszerváltás az is álom volt hogy éltél"...(bocs az átköltésért) orbán lopta el és ölte meg.
CsipkeRózsa
Lánczi Tamás szerint "antikommunista forradalom zajlott le Magyarországon". Erről nem tudtam.

"A koncert elején a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei húznak át a Hősök tere felett."

Inkább a koncert előtt húzzanak el, ha már muszáj.
Commenter
@CsipkeRózsa: Milyen antikommunista forradalom? Itt békés, véráldozat nélküli "átmenetre" való próbálkozás történt egy nyugat-európai típusú parlamentáris demokráciába. Amit az állampárt reformokban hívő vagy nem hívő része vitt végbe, mert a kommunista nagyhatalom a SZU összeomlott.
Aztán a békés "forradalmunkat" kivégezte a narancsos "fülkeforradalom."
Antikommunista forradalom a szó valódi értelmében Romániában zajlott, emberáldozatok árán.
Ezek orbán "honvédségi gripenjei?" Vigyék magukkal a kormányt meg a fellépőket is!
RonaGyuri
@Nessy: pedig ezek ugyanazok, csak még rosszabbak lettek! =))
Nessy
@görbetükör: Remélem, az István a király csodás kórusát még nem javítják!
Persze, lehet, hogy majd új kezdő sort kap.
"Felkelt a mi Napunk, Orbán a mi urunk!"
görbetükör
@Nessy: Jajjjjjjjjjjjjjj ne! :D Még viccnek is rossz!!!
Commenter
@Nessy: a nemzet publicistája szerint már így van ez már az ő országuk.Ha kijavítják,vagy bármit másítanak rajta ahhoz Bródynak is lesz szava...
kereső
Nincs mit "ünnepelni".Ha most együtt ünneplünk orbánékkal, akik "rendszertváltottak", akkor elfogadjuk rendszerváltásként ezt a félfeudalisztikus hűbérúri rendszert IS!, elfogadjuk, hogy a rendsterváltás a horthy korszak társadalmi berendezkedését jelenti. NEM! ünnepelek.
painful
Mocskok.
Akkor lesz végetek.
Az utolsó bullshit.
Beszabadulok közétek,és mindenkit kinyírok.
Én szóltam előre.
Utólag már ne magyarázkodj, geci.
painful
Akarod tudni, hogy milyen egy sorozatgyilkos?
Olyan snassz!

Senki nem érti a halálvágyat, az ölési vágyat.
Senki nem érti...
advocat
Meg kellene hívni Putyint. Csak úgy. Lássa, mi lett nélkülük. Persze fel sem fog tűnni, mert nem változott itt semmi. Sőt!
painful
Utólag?
Az a sok izgulás?
Teljes testpáncél?
Szánalmas?

Kihívtam magamra a sorsot?
Legyen így!
Mindenkit kinyírok, teljes testpáncélba öltözött!
Gyerek vagy, kutya !
Commenter
@kereső: Igy ünnepelnek ők...én sem ünnepelek.
staro2
Republic???
Ha ezt Cipő odafentről látja, elfordul és csúnyákat mond.
Akármilyen maradvány csapat , de fellépni azok rendezvényén akik leszedették a Magyar Köztársaság feliratokat, határokon okmányokban, mindenütt- no ez szomorú.
advocat
@Pegero: Figyelj! Kövér Laca és Ferencünk együtt vezették a KISZ utódját! Vagy erre már nem emlékszel?
Commenter
@staro2: Cipő akkorát rúgna beléjük hogy repülnének mint a bálna s beleköpne...A Republic nem a Republic Cipő nélkül ahogy a Queen sem Queen Freddy Mercury nélkül. Cipő kárpátaljai születésű volt, de ez neki sem tetszene...RIP Cipő vagyis Bódi László.
Mary
Érdekes, hogy Nagy Feró nem rég azt nyilatkozta, hogy Vikidál besúgó volt
Számomra Révész a legnagyobb csalódás, mert őt nagyon kedvelem
Sokat adakozik, tudtommal rendes ember
Igaz Som Lala is ügynök.volt állítólag, de ő már fentről zenél

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.