Három évtizede a Nappali hold című esszéfüzérével óriási felháborodássorozatot váltott ki a politikus-költő. Vitathatatlan zsidózásával a XX. század egy eltemetettnek remélt ütközetét újította fel. „Talán Ady ideje az az utolsó pillanat, amikor a nemzet kérdései, a magyarság kérdései még átélhető egzisztenciális és történelmi problémaként lobbanhattak föl a zsidóságban. (...) A Tanácsköztársasággal, a Horthy-korszakkal, de különösen a Vészkorszakkal a szellemi-lelki összeforradás lehetősége megszűnt. (...) Manapság egyre határozottabban érződik, fordított asszimilációs törekvések mutatkoznak az országban: a szabadelvű magyar zsidóság kívánja stílusban és gondolatilag »asszimilálni« a magyarságot. Ehhez olyan parlamenti dobbantót ácsolhatott magának, amilyet eddig még nem ácsolhatott soha” – fejtegette Csoóri Sándor a szerkesztőbizottsági elnökként az ő nevével fémjelzett Hitel című folyóirat 1990 szeptember eleji számában.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Egy nagy határral a torta közepére

Nem csak egy durva a 40-es évek első felében sem sima zsidózást engedett meg magának, de még értetlenkedett is

A hvg.hu számol be a derék Csoori Sándor kitárulkozásáról és kifejti: „Az írás hatalmas port vert fel. Elképedést nem is ez a szalonzsidózó gondolatmenet keltett – a költőnek ebben voltak élenjáró elődjei –, hanem az, hogy mindezt egy vitathatatlan tekintély írta le.”
Nos túl azon a nem is olyan apróságon, hogy ez nem szalon-zsidózás ez eklatáns okfejtés a legdurvább uszítások közöl
A cikk azonban ennél nagyobbat is tévedett mikor csak mellékesen említi, hogy: „naplójának tanúsága szerint az üldözöttség pózába merevedve még két évvel később is értetlenül fogadta a „néhány megszívlelendő vagy megvitatható mondatára” született „golyózápor-válaszokat”.”!!
Pedig azt kell mondjam ebbéli vélekedése sokkal többet árul el az eredeti gondolatnál! A cikk szerzőjéről is!!!
„a szabadelvű magyar zsidóság kívánja stílusban és gondolatilag asszimilálni a magyarságot.” !!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.