Mi történt a vallással a felvilágosodás idején? Nevezhetők-e vallásnak a 20. század szélsőséges politikai mozgalmai, és szakrális tisztelet övezi-e Jimmyt, a királyt? Niké vagy a Nike kultuszát éljük? Letorkolhatjuk-e a Balaton-tagadókat? Az Agora szabadegyetem kerekasztal-beszélgetésén a tudás és a tudomány után a hit került sorra.

Forrás: qubit.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Minden példa rossz

maga téma bőven megérne egy kis elmélkedést

Azonban sem kedvem, sem időm egy ilyenhez. A qubit.gu számol be „az Agora szabadegyetem harmadik, a hitről szóló előadásáról”. Az egyik előadó Povedák István antropológus valóban érdekes párhuzamokra hívta fel a figyelmet. Annak mentén, hogy „Ha annak alapján próbáljuk meghatározni a vallást, hogy miként tagolja hívei életét, milyen társadalmi hatásai vannak, milyen közösséget teremt, bármi lehet vallás.” – ami azért erősen vitatható, de nem most és itt teszem meg. Odáig ment, hogy „Kommunisták, nácik, Jimmy”. Nos ez nagyon mellément. Nem, nem a komcsik vagy a nácik dolog, abban sok igazság van, ahogy nyugodtan idesorolhatnám a mai matyar rögvalóságot is. A gond a szerencsétlen Zámbó Jimmyről mondottak. El is vitte a dolgot „Cipők, márkák, sztárok” területére. Ami szintén véleményes de több igazság van benne, mint a „Jimmy a király”-ban. Ugyanis ez semmi más, mint idétlen majmolás Az „Elvis a király” valóban komoly hatással (s talán Beatles őrületben kicsúcsosodó) bíró világ-jelenség „Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk”-e! Röviden egy Valentin nap! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: Ha már Jimmy és a vallás

Bár azt ígértem, hogy nem foglalkozom a vallás felmerült kérdésével, de a májam okán el kell mondjam

A qubit.hu „VALÓBAN EGYRE KEVESEBB A HIT A MAI VILÁGBAN? ÉPP ELLENKEZŐLEG!” cikkében merült fel Zámbó Jimmy neve, amit én körberöhögtem. Azonban jól belegondolva – mint jeleztem a dolog igen kevéssé releváns -, pontosabban továbbgondolva a dolgot mások vonatkozásában az alapban van valami. Ha nem úgy, s nem annak mentén is, de van. Mármint egy hazai „sztár” és vallás kapcsolatáról beszélek. Már Deniken (Erich Anton Paul von Däniken) óta (legalább is mi, azok akiket annyira nem nyűgözött le a téma) egyre erősebben terjed az az elképzelés, hogy a vallások valójában az idegenekkel való találkozásokból erednek.
Amit vulgárisan ufókkal való találkozások lenyomatai. Igen az EDDA frontembere ugrott be, akit időnként elrabolnak az ufók! =))
Bocs a magánozásért, de hozzá kell tennem: sajnos visszahozzák! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.