Meglepő újdonságok is elhangzanak Bob Dylanről néhány elveszettnek hitt interjúban, amelyeket egy bostoni akciósház bocsát árverésre.

Az interjúkat Tony Glover bluesgitáros készítette barátjával, Bob Dylannel 1971-ben. Glover az Esquire magazinban egy cikkben akarta felhasználni a beszélgetést, de Dylan végül elvesztette az érdeklődését és a cikk sohasem készült el.

Az árverésen az interjúk átiratát lehet megvásárolni, valamint Glover és Dylan levélváltására is lehet licitálni. A szövegekből kiderül hogy Dylan azért változtatta meg a nevét, mert aggódott az antiszemitizmus miatt, és az is, hogy a Lay Lady Lay című számát Barbra Streisandnak írta.

Az interjúk 37 oldalas gépelt átiratán Dylan kézírásos jegyzetei is szerepelnek. Egy helyen azt írta a papírra:

A munkám egy megindító dolog, máshol pedig kékkel húzott át olyan bekezdéseket, amelyek nyilván nem tetszettek neki.

Igazi Bob Dylan relikviák kerültek elő

Bobby Livingston, a bostoni R. R. aukciósház alelnöke szerint több esetben a szövegből kihúzott részek árulkodóbbak, mint a hozzáírt megjegyzések.

A 79 éves Dylan a tavaly elhunyt Glover közeli barátja volt. Mindketten ugyanabból a minneapolisi kávéházi szcénából törtek be a zenei életbe. Dylan, aki 2016-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat költeményeiért, Minnesotában született, és eredeti neve Robert Zimmerman volt.

A Gloverrel való beszélgetése rávilágít, hogy miért változtatta meg a nevét. Az 1971. március 22-én lezajlott beszélgetés elején Dylan azzal viccelődött, hogy valószínűleg nem működött volna, ha Bob Levyre, Bob Neuwirthre vagy Bob Doughnutra cseréli. A kézírással hozzáírt megjegyzései azonban komolyabb hangot ütnek meg zsidó identitásával kapcsolatban:

Sok embernek az a benyomása, hogy a zsidók csak pénzkölcsönzéssel vagy kereskedéssel foglalkoznak. Sokan gondolják, hogy minden zsidó ilyen. Nos, régen valóban ezzel foglalkoztak, mert csak ez volt nyitva számukra. Ezt engedték meg nekik

– fogalmazott Dylan.

Az interjúkban Dylan azt is felidézi, amikor az 1965-ös Newport-i Folkfesztiválon a közönség kifütyülte, mivel elektromos gitáron játszott.

A Lay Lady Lay című számról sokáig az a hír járta, hogy az 1969-es Oscar-díjas Éjféli cowboy című filmhez írta, de Dylan elárulta Glovernek, hogy valójában Streisandnak szerezte. Azt azonban nem részletezte, hogy milyen kapcsolatban állt a színésznő-énekesnővel.

A dokumentumokat Glover özvegye, Cynthia Nadler bocsátja árverésre. A licitálás november 12. és 19. között zajlik.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.