A céklának nemcsak a színe csodaszép, hanem rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz – írja a Csak a Nőknek magazin.
Sipos Gazda növényorvos hozzáteszi,
a cékla rendkívül hasznos az egészségre.
Kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium-, nátrium- és magnéziumforrás. Ezenkívül tartalmaz rezet, cinket, mangánt, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.
A cékla segíti a vörösvérsejtek képződését, a folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség – például nyitott gerinc- megelőzhető. A kismamáknak különösen ajánlott a fogyasztása. A kálium tartalma miatt jót tesz a szívnek, az izomzatnak. Elsősorban akkor, ha a cékla levét fogyasztjuk. Erős májtisztító hatású, ezért segíti a méregtelenítést. Javítja az állóképességet, hatékony a bőrproblémák esetén is. Védelmet nyújt a demencia és az Alzheimer-kór ellen.
A céklát fogyaszthatjuk nyersen, főzve, savanyúságként is.
Az, hogy milyen finomságokat készíthetünk a céklából, valamint, hogy mikor és hogyan érdemes elültetni, az kiderül ITT.
Forrás: Csak a Nőknek magazin
Fotó és címlapkép: Pixabay CCO
7 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Marad a nyers cékla, és annak a leve...csakhát azt meginni? ajaj..
tucc élni. (élni tudni kell)
Új hozzászólás