A céklának nemcsak a színe csodaszép, hanem rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz – írja a Csak a Nőknek magazin.

Ilyen értékes vitaminokat tartalmaz a cékla

Sipos Gazda növényorvos hozzáteszi,

a cékla rendkívül hasznos az egészségre.

Kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium-, nátrium- és magnéziumforrás. Ezenkívül tartalmaz rezet, cinket, mangánt, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

A cékla segíti a vörösvérsejtek képződését, a folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség – például nyitott gerinc- megelőzhető. A kismamáknak különösen ajánlott a fogyasztása. A kálium tartalma miatt jót tesz a szívnek, az izomzatnak. Elsősorban akkor, ha a cékla levét fogyasztjuk. Erős májtisztító hatású, ezért segíti a méregtelenítést. Javítja az állóképességet, hatékony a bőrproblémák esetén is. Védelmet nyújt a demencia és az Alzheimer-kór ellen.

A céklát fogyaszthatjuk nyersen, főzve, savanyúságként is.

Az, hogy milyen finomságokat készíthetünk a céklából, valamint, hogy mikor és hogyan érdemes elültetni, az kiderül ITT.

Forrás: Csak a Nőknek magazin

Fotó és címlapkép: Pixabay CCO

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
ehhez csak annyit, hogy főzve, ecetezve rendkívül kellemes saláta készíthető belőle, de vitamin nincs benne...ásványi anyag is akkor, ha nem lett fossá főzve..

Marad a nyers cékla, és annak a leve...csakhát azt meginni? ajaj..
yazo64
@jesz: Almával együtt centrifugálva nagyon finom:)
ila51
@jesz: sőt én nem is centrizem , hanem lereszelem , és egy idared almával összekeverem , és bevillázom , csuda jó íze van .
jesz
@ila51: így már más..centrifugálást jobban díjazom. egy kis xillittel(eritrittei) bolondítva már élvezhetőbb.

tucc élni. (élni tudni kell)
ila51
@jesz: nem tudom ezek a cukorpótlók nekem nem ízlenek , volt valami szaharin , nagyim azzal ízesített magának , Zamat kávét ivott vele tejjel , de pocsék íze volt . Én csak cukrot használok , vagy semmit.
jesz
@ila51: a szaharint évtizedek óta nem használják a mellékíze miatt. a cukor az verhetetlen, de például nekem káros.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.