A járvány miatt nincsenek koncertek, kénytelen volt éjjeliőrnek állni a dobos.

Megalázó nyugdíjból tengődik a Fonográf legendás zenésze, ezért 74 évesen elment biztonsági őrnek

Németh Oszkár balról a második Urbán Tamás képén. Forrás: Fortepan

A hetvenes és nyolcvanas évek aranykorszakának egyik ünnepelt, kiváló zenésze volt Németh Oszkár (74). A Fonográf és a Tolcsvay-trió dobosaként sikert sikerre halmozott, ma már igazi legendának számít – emlékeztet a Blikk.

A legnagyobb példányszámban megjelenő bulvárlap szerint Németh 60 ezer forintos nyugdíja szinte semmire sem elég, így jelenleg a kétszeres nagypapa 24/48 órás váltásban biztonsági őrként dolgozik, hogy megéljen, sőt, hogy túléljen.

A zenészélet mindig is kiszámíthatatlan volt. Előfordult már, hogy a muzsikálás mellett kellett vállalnom valami kisebb munkát, de most egyszerűen nincs már választásom. Ha nem lenne ez a járvány, akkor éppen egy új zenekarral próbálnánk valamit alkotni, de erre most nincs lehetőség, el kellett mennem dolgozni

– nyilatkozta a Blikknek Németh Oszkár.

Cikk- és címlapkép: Fortepan/Urbán Tamás

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyar1
Még milyen szerencsés, hogy ilyen öregen felvették valahová. Aki 50 felett munkát talál az már szerencsésnek mondhatja magát. Vadkapitalizmus nem szűnt meg Mo-on.
A szocializmus létbiztonsága sokkal nyugodtabb létet jelentett
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
De azért ilyesmire, mintha még aktív korban kéne gondolni...!
csak úgy....
@Shikari: @ómió: ti miböl fizetitek a nyugdíjjárulékot ha egész nap itt hülyeségeket firkáltok? föleg a @Shikari: ..
C_3PO
@Shikari: Én sem fogom sajnálni! Még ismerek olyat, aki 14-60 éves koráig dolgozott a TSZ-ben, s neki is isznoyat kevés, ráadásul nem volt mellékjövedelme!
sokanvagyunk
Önfeláldozó, lehet hogy csak a mi biztonságunkért aggódik...
simmering73
És mennyien lesznek még, akik most négy órára bejelentve vagy feketén dolgozva élik fel a nyugdíjukat.
colibri
@simmering73: Érdekes, hogy a nagy gazdaságfehérítési projektbe ezt miért nem ellenőrzik hatékonyan?
KisGenyo2
Az a baj, hogy amikor jól ment a szekér, akkor is megalázóan keveset tetszett a nyugdíjkasszába befizetni az Úr.
És ez nem a koronavírus miatt volt ám így!
magyar1
Még milyen szerencsés, hogy ilyen öregen felvették valahová. Aki 50 felett munkát talál az már szerencsésnek mondhatja magát. Vadkapitalizmus nem szűnt meg Mo-on.
A szocializmus létbiztonsága sokkal nyugodtabb létet jelentett
silber13
A fellépés djból levontk a levonandókat és a zenész kézhez csak a maradékot kapta. Az illetékeek, példul az Interkoncert, vagy az ORI aztán vagy befizeték, vagy lenyúlták a levont összegeket.,
A kézez kapott pénzből kellett a szerelésre, szállításra,stb-re költeni, ami nem 200 forint volt régen sem és most sem annyi.
TollerBela
MIndentől függetlenül, nem lehet 60 ezerből még csak nyomorogni sem. Ez a rendszer szégyene ! És persze, rendezni majd egy baloldali kormány fogja, akit eltemetnek az állam növekvő kiadásai miatt !
magyar1
@Shikari: Szerinted csak az igazgatók és politikusok az emberek akik termelő munkát nem végeznek csak elosztják! a pénzt?
A takarítónő vagy egy eladó, utcaseprő nem végez hasznos munkát?
Végez csak nem fizetik meg. Nyilván ezért kap kevesebbet. De ha ezek a dolgozók nem lennének és termelnék a pénzt mit osztanátok el???
magyar1
@Shikari: Na a villanyszerelő sem keres annyit amennyit egy hülye pénzelosztó politikus pedig neki felelni kell a munkájáért a politikusok, vezetők meg nincsenek büntetve ha rosszul dolgoznak.
creativehun
Az esetek többségében nem értünk egyet Shikarival. Ez azonban egy olyan eset amikor teljesen egytértek vele. Nagyon sok színész,zenész sirdogál a csekély nyugdíj miatt..ugynakkor luxus lakásokban laknak..amiket az aktív korszakukban vettek vagy építettek..főképp zenészekre igaz ez. Eltették a turnék utáni pénzt..befizettek egy minimális összeget,hogy legyen TB ellátottságuk..aztán éltek mint Marci hevesen... Most meg...sírnak-rínak,hogy kevés a nyugdíj. Nagy Feró, Pataki..meg sorolhatnánk hosszasan a neveket..Ezekewt kellene sajnálni? Ne vicceljünk már? Milliók vannak ebben az országban akik egész életüket becsülettel végig dolgozták..és kevés a nyugdíjuk..mert annak ellenére,hogy belüket kidolgozták még sem voltak soha megfizetve! .No..őket sajnálom!
voltmárjobbis
Hagyjuk már az öreg zenészek sirám saranyját a kevés nyugdíjról: Amit összezenéltek, abból mennyit fizettek be nyugdíjjárulékként?
ómió
@Shikari: Ez így van! Egyedül az önhibájukon kívül igen alacsony nyugdíjasok - jó példa rá a volt kolhozparaszt(!) - érdemelnek korrekciókat! A "sumizók" nem!
ómió
@csak úgy...:Megint magadból indulsz ki, bolsijózsi!? De legalább ne hazudnád másra!
karma1
@sgl: En is igy lattam: Tolcsvay, Brody, Szorenyi (a tobbit nem tom ki, ill. nem igazan ismerem fel a keprol).
Egyebkent nem teljesen van igazatok: amikor ezek a zenekarok elkezdtek mukodni, akkor mindenki kizarolag az ORI-n keresztul dolgozhatott: ott le kellett tenni egy u.n, "ORI vizsgat" a mukodesi engedelyhez, es innentol kezdve a papirmunkat, a szerzodeseket, a penzugyeket es a konyvelest az ORI vegezte. Mivel pedig az ORI is maga nyereszkedo semmittevokbol allt, igy a zeneszek nagyon sokszor nem is tudtak , hogy mi van a szerzodesben, sokszor ok kaptak a legkevesebbet, es volt egy csomo "alkotmanyos" koltseg...Ha nem te voltal a zeneszerzo, vagy a szovegiro, aki jegyezte a slagert, (es ezert jogdijat harcoltal ki magadnak), akkor nagy valoszinuseggel csak az eseti fellepes utan kaptal egy jelkepes osszeget (rengeteget elvittek a road-ok, technikusok, egyeb ugyeskedok, akik mindig lebzseltek az ilyen bandak korul), szoval elmeletileg lehet szarban szegeny - nem o irta a dalokat, nem o volt a reflektorfenyben - ezek a zeneszek sokszor csak a toredeket kaptak a sztarokenak, mert csak hatterzenesz-penzt kaptak. Azert ha fel kellene sorolnotok teljes nevsort egy-egy egyuttesbol, nem hiszem, hogy mindenkinek menne.
silber13
@Shikari: Neked itt, ebben a témában kuss vagyon! Aki baxik dolozni, az itt ne pofázzon, ÉRTVE???
silber13
@karma1: Teljes az igazságod az ORI-val kapcsolatban!!! Hiénák gyülekezete volt.
silber13
@Shikari: Dugulj el szépen kibuika é játszódjál csendben a pöszörőddel.-)))))))))))))
karma1
@silber13: Volt ismerosom nem is egy, aki evekig az ORI-n keresztul tudott csak dolgozni, es amikor el tudott menni dolgozni egy Cruise ship-re ami Los Angelesbol indult es Alaskaig ment fol, csak akkor esett le az alla, hogy mennyit lehet keresni tisztesseges munkaval, hogyha nem szedik le hienak a penz javat.
silber13
@karma1: Én Miskolon vizsgáztam és sosem röhögtemannyit, mint ott és akkor.Avitt számokt kértek, me hog játszunk egy csa-csa-csát., meg Mikes Éva é Aradszky számokat!! Rémes volt, de valahogy sikerült Minket is átvertek pénzügyileg, de nem is használtam az ORI jogsimat,sőt le is tagadtam!.-))))) i akkor már Emersont játzottunk, de az nem kellett neki! mit ahogy Dave Brubeck sem
jesz
74 évesen biztonsági őrnek ment, hogy túléljen? Ki merte alkalmazni? És ez meddig tarthat? milyen lakása van?..talán az sincs?

Azt mondják, elvesztek a befizetést igazoló papírok..úgy tudom, ha több tanu igazolja a munkaviszonyát, akkor valamit beszámítanak..
Kérdés, munkaviszonynak számít-e az ő munkája?

Érdekes, valahogy a zenész művészeink igen nehezen élnek...miért?
Pressert még nem hallottam panaszkodni...
Sámannus
Hallottam ám én is panaszkodni akik nagy kanállal zabálták az életet, szórták a pénzt és züllöttek. Jobb helyeken a korosodó zenészekről gondoskodik a együttes vezető, aki gondol a jövőre is. Azt hiszem a Benkó volt ilyen csapat, de nem ismerem a történet végét...
Sámannus
Van olyan csótány aki panaszkodik, hogy ötven ezer a nyugdíja, de reklámból, és szerzői jogdíjból királyként él, ráadásul ha politizál még a seggét is kinyalják magas helyeken..
Lepényleső
...hiszen a valamikori nyugdíjalapba megalázóan keveset,vagy semmit sem fizetett be,- s ez az eredménye?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.