Elhunyt 85 éves korában Johnny Pacheco, a salsa műfaj egyik úttörője, a Fania Records lemezkiadó társalapítója.

Meghalt Johnny Pacheco, a salsa úttörője

Fotó: YouTube

A dominikai származású zenész halálhírét a lemezkiadó hétfőn Instagram-közleményben hozta nyilvánosságra. A Diario Libre dominikai napilap szerint Pachecót tüdőgyulladással szállították kórházba, és ott hunyt el hétfőn New Jerseyben.

"Sokkal több volt, mint zenész, zenekarvezető, író, szervező, producer: látnok volt. Zenéje örökké él, és mi mind hálásak vagyunk, hogy vele lehettünk ezen a csodálatos utazáson"

- idézte a lemezkiadót a deadline.com.

A több hangszeren is játszó Pacheco úttörő szerepet vállalt a salsa műfaj meghonosításában. 1964-ben Jerry Masuccival alapította meg a Fania Records lemezkiadót, amely mások mellett Celia Cruz, Larry Harlow, Ray Barretto és Bobby Valentin zenéjét ismertette meg a közönséggel, és nagy szerepe volt a latin zene népszerűsítésében a hetvenes években.

Juan Azarías Pacheco Knipping a Dominikai Köztársaságban, Santiago de los Caballerosban született 1935-ben. Pacheco és családja 1946-ban költözött New Yorkba. Zenei pályafutása is ott kezdődött, mások mellett olyan kollégákkal dolgozott, mint Gil Suarez, Eddie Palmeri, Barry Rogers, Al Santiago, Ray Santos és Mike Collazo.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.