Világszerte meredeken zuhan a férfiak spermaszáma, és a trend egy ismert epidemiológus szerint lassan az emberi faj fennmaradását is veszélyeztetheti.

Ezért zuhan meredeken a férfiak spermaszáma

Fotó: Pixabay Cco

A nyugati országokban 1973 és 2011 között

59 százalékkal csökkent a férfiak spermaszáma, azaz hogy az ondójuk mennyi hímivarsejtet tartalmaz.

Shanna Swan, a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai kutatója 2017-ben publikálta eredményeit, és ezek alapján azt írta, 

a tesztoszteron-szint csökkenése, illetve egyre gyakoribbá váló hererák és erekciós zavarok miatt évente 1 százalékkal nő azon férfiak aránya, akik reprodukciós szervei károsodást szenvednek el. 

A most megjelent könyvben Swan azt állítja, hogyha a jelenlegi trendeket vesszük alapul,

2045-re a medián spermaszám nullára csökkenhet.

Persze ő is tudja, hogy minden ilyen előrejelzés kockázatos, ugyanakkor Swan szerint bőven van miért óvatosnak lennünk – írja a 444 az Axios cikke alapján.

Az elmúlt évtizedekben a világ legtöbb országában meredeken csökkent a fertilitási ráta, azaz hogy életük során egy nő hány gyereket hoz a világra. Míg 1964-ben ez 5,06 volt, addig 2018-ban már csak 2,4. Ma már a világ országainak több mint felében (köztük Magyarországon is) 2,1 alatt van a ráta, azaz a népesség újratermeléséhez szükséges szintnél alacsonyabb értéken. Az előrejelzések szerint 2050-re a világ országainak kétharmadában lehet ez a helyzet.

Swan könyvében többek között a vetélések számának növekedését, illetve a fiatal nők körében is megfigyelt termékenységi mutatók romlásával mutatja meg, hogy nemcsak társadalmi és gazdasági okok állhatnak a kevesebb gyerek megszületése mögött.

Swan, sok kollégájához hasonlóan a hormonjaink termeléséért felelős belső elválasztású mirigyeket károsító vegyi anyagokat okolják, melyek egyre nagyobb mértékben vannak jelen a környezetben.

Ilyenek például a ftalátok vagy a műanyaggyártásban használt adalékanyag, a biszfenol A. Ezek az életünk szinte minden pontján felbukkannak, kozmetikumokban, műanyagban, „növényvédő” szerekben, de még az ATM-automaták blokkjain is.

A kutatók szerint ezek a vegyi anyagok, kiegészülve az alapvetően egészségtelen életmódunkkal (Swan a dohányzást, a fűszívást és az elhízást említi külön) komoly károkat okoznak a hormonális egyensúlyunknak, és ezek reproduktív szerveink károsodásához vezethetnek.

Axios cikke szerint korábban már számos kutatóintézet jelezte, hogy ezek a vegyianyagok komoly terhet jelenthetnek az emberi egészségre és a hormonháztartásunkra, és Swan elég erős érveket hoz fel ennek alátámasztására.

Forrás: 444

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Egy hétmilliós kínai faluban ezt a csökkenést azért még nem érzik...
FLETÓ
@verőce21: Jászkiséren sem észlelhető probléma!
verőce21
Valakik "kiszülnek" bennünket ebből az országból...egyetlen Jászkisér lesz belőle...Európa drogellátó központja... az eljövendő svájci gazdagságú kiterjedt alapterületű faluja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.