Néhány nap alatt bírálták el tavaly az állami kiadású tankönyveket azok a szakértők, akiket az Oktatási Hivatal (OH) kért fel a saját tankönyvei értékelésére – írja a Telex.

Iskolai tananyag lett Pataky Attila
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az Oktatási Hivatal által felkért szakértők a legtöbb tankönyvben meglepő módon alig találtak hibát, és mindegyiket gond nélkül átengedték. 

A Tanosz mint a tankönyvkiadók államtól függetlenül működő szakmai szervezete szerint az Oktatási Hivatal egyik (fejlesztési) részlege a könyveket az Oktatási Hivatal (akkreditációs) részlegéhez nyújtotta be jóváhagyásra, és az – talán nem meglepő módon – a tankönyveket minden esetben feltétel nélkül pozitívan is bírálta el”.

Mint írják, az adatok szerint a felkért szakértők többsége a szakmában megszokottól eltérően néhány nap alatt végzett az akkreditációval: voltak, akik 3-4, mások 5-6 nap alatt készültek el akár több tankönyv egyenként több száz oldalas anyagának bírálatával. Az is gyanús, hogy majdnem mindegyik tankönyv értékelése 95-100 százalék közé esett, és a gyors munka után a bírálók szinte mindig azt írták, hogy a tankönyvben nincsenek helyesírási hibák.

A villámgyors felülvizsgálat során természetesen olyan részletek is zöld utat kaptak, mint a kormányhoz hű Pataky Attila egyik dalszövegrészlete:

„Ünnep oly szép, a gyertya, ha ég, a szeretet asztalánál ott ülünk mindannyian…”

- olvasható az új hatodikos etikakönyvben.

Forrás: Telex

Fotó: MTI/Mohai Balázs

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Na, ennyit az orbáni oktatásról. Bizonyítják, hogy ragaszkodnak egy bizonyos szinthez. Ehhez...
szép új világ
Valami félre érthetett az Oktatási Hivatal akkreditációs részlege. Ők a könyveket tanulás céljára kapták, nem bírálatra. :)
Nyírfa
Bródyt sem engedném, pedig ő költőnek is tartja magát. Na de Pataky? És akkor most elképzeltem a magyar oktatás világszínvonalú átalakítását, a várható eredményeket előrevetítve pedig, elborzadtam.
A magyar lenne Európa legműveletlenebb, legkorlátoltabb, leggagyibb népe, ha ezt hagynánk.
De nem hagyjuk, az hétszentség!
És mindez József Attila, Kosztolányi, Móricz, Mikszáth, Móra, Arany, Petőfi, Ady, Szabó Lőrinc hazájában!
Ez is elmúlik, el kell múlnia, az értékek ismét elfoglalják méltó helyüket , csak gazolni kell.
folt
A Fidesznél, mindig van lejjebb... Sosem érik el azt az alacsony szintet, aminél ne tudnának lejjebb süllyedni (sajnos közben az egész országot is magukkal rántva a mélybe)
SÍva
@Nyírfa: Kölcsey, Csokonai, Vörösmarty, Radnóti, Jókai, Juhász ... Már teljesen elmegy minden a hülyeség felé. Nem mondom én sem szerettem az iskolát. Amikor csak tehettem lazítottam. Ma is azt mondom sok felesleges dolgot tanítanak és leterheltek a gyerekek.
Nyírfa
@SÍva: Folytathatnánk a sort, lenne kivel.

Én nagyon szerettem iskolába járni, tanulni, ezzel nem volt problémám. Viszont, emlékszem, még általános iskolásként előterjesztettem a folyosói diskurzusok alatt, hogy reformáljuk meg az iskolai tananyagot, mégpediglen egyénre szabottan: legyen kötelező néhány alaptantárgy, amelyek elengedhetetlenek az általános műveltség és a gyakorlati tudás megszerzése miatt, de ezen felül szakköri képzéseken sajátíthassuk el azt, ami valóban érdekel minket, amihez nyilvánvaló tehetségünk van. Mindenki annyi szakkört - szakot - vehetne fel, amennyit elbír.
Én azonnal le akartam adni a rajzot, testnevelést, politechnikát, ellenben felvettem volna az irodalomhoz és a történelemhez köthető valamennyi szakágat, :)
Nem arattam osztatlan sikert, de irtó jó volt eljátszani a gondolattal, hogy egy olyan világban is élhetnék, ahol már gyermekként megválaszthatom, hová teszem le a névjegyem.

Egyébként nem vagyok tornából felmentett, 10 dioptriás bányarém, csak a kötelező testmozgást utáltam a büdös öltözőkkel, az eldurvuló csapatjátékokkal, a gyűrűvel, ahonnan fejre estem, a gerendát stb :)
Imádok táncolni - állítólag jól is művelem , mondjuk, szerintem is :) - , a világ végére is el tudnék gyalogolni, futottam, tornáztam a magam örömére, csak semmit ne írjanak elő!
SÍva
@Nyírfa: A kötelező dolgokat nem szerettem. Imádtam az irodalmat bár hadilábon álltam az évszámokkal mert nem tudom őket megjegyezni. Ugyan ez volt a történelemmel is. Én szerettem a rajzot és a testnevelést is. Viszont nem voltam jó matematikából, fizikából és kémiából sem. Nem igazán érdekelt. Azért középiskolában volt egy nagyon jó matek-fizika szakos tanárom aki addig gyepált míg 4-5 lett a jegyem. Már elmúlt. Nagyon sok mindennek nem vettem hasznát az életben amit meg kellett tanulni. Nem értem miért követelnek az általános iskolásoktól olyan sokat. Az alapokat kellene nagyon jól begyakorolni, hogy amikor komolyra fordul a helyzet legyen mire építeni a felső oktatásban.
Nyírfa
@SÍva: Lényegében egyet értek veled. Képzeld, az általánosban olyan magyar-töri-osztfő tanárnőm volt, aki eltökélte, hogy megtanít mindenkit logikusan kérdezni, és a kérdésekre különböző válaszokat adva megkeresni az optimális, mindenki számára elfogadható megoldást.
Ezen az alapon megtalálta az osztály egyetlen igazán értelmes fickóját, aki ugyan csak közepes tanuló volt, de tény, hogy hozzánk képest nagyon felnőtt módon tudott gondolkodni.
Jóval később eszméltem rá, hogy a kísérlet az amerikai oktatási módszerre épült, nagyon új volt, érdekes, blokkokat felszabadító - saját véleményt alkothattunk.
Nyírfa
@justhpeter: Bocs! Én már jelöltem Mészárost! Pataky álljon be a sor végére!
Nyírfa
@Szeparepa2: Maradjon az, ami, giccses dalszöveg, amin el lehet érzékenyülni egy feles után.
Grammatikailag a mondat így lenne helyes:
Az ünnep oly szép, ha a gyertya ég - de inkább: ha ég a gyertya - s a szeretet asztalánál ülünk mindannyian. Ott nélkül. Továbbá a szeretetnek nincsen asztala, ez olyan dagályos metafora akar lenni, amire az általánosban elsírja magát a tanárnő - kínjában, nem az örömtől.

Nem tankönyvbe való, bár, értem a motivációt: nevelj igénytelen, érzelmileg befolyásolható generációt, amelyet az orránál fogva vezethetsz, kényed-kedved, érdeked szerint. Álkeresztényien,
népnemzetileg, előre a fasizmus útján! Utánam, fiatalok!
Nyírfa
@Szeparepa2: Énekelgesse, aki akarja, de: nem tan-könyv-be va-ló.
Ezen, szerintem, kár vitatkozni.:)
Nyírfa
@Szeparepa2: :) Már betették. Erről szól a cikk. Mióta kifizetődő két rossz közül választani, amikor a jót is lehet?
SÍva
@Nyírfa: Ha már mindenképpen be akartak rakni valamit akkor rakhatták volna a Piramistól a "tél volt, hó esett és jöttek az ünnepek..." ismered? Szerintem ennek van igazi mondani valója is.
Nyírfa
@SÍva: :) Hát, ha már mindenképpen kortárs dalszöveg-idézettel kéne ünnepi hangulatot teremteni, akkor inkább a Piramis. :)
Csak nem tudom, ők illeszkednek-e a kormánypolitikához.
Nyírfa
@SÍva: Elolvastam a szöveget: tetszik.
SÍva
@Nyírfa: Hallgasd is meg. Ha jól emlékszem erre a zenére két szöveg készült (nem vagyok biztos benne)! Mindkettő nagyon jó. Egyébként is szeretem Révész hangját. A másik akit kedveltem az Vikidál volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.