A magyar lakosság "egy nagy-nagy tévedés áldozata": azt hisszük, hogy minden szempontból jobban élnénk, ha Magyarország is csatlakozna az euróövezethez. Ezzel a véleményünkkel az európai közös pénzt még be nem vezetett országok között a legjobbak között vagyunk. De ahhoz, hogy képesek legyünk visszanyerni úgymond a tisztánlátásunkat, nem tehetünk egyebet -  Matolcsy György ellentmondásoktól és féligazságoktól sem mentes gondolatvilágát kell követnünk. Ehhez  ideális alkalmat teremtett a jegybankelnök számára a forint megszületésének háromnegyed évszázados évfordulója, ahol ismét felcsillantak az MNB vezetőjének már-már elfeledettnek hitt unortodox nézetei. Azt mindenki helyeselheti, hogy 2021-ben, fizetőeszközünk születésnapján "kötelező mérlegre tennünk a magyar forint kivezetésének és a közös euró bevezetésének dilemmáját", ami - a történelmi múlt már csak ilyen -, manapság érdekesebb, mint az az 1946-ban világszenzációszámba menő tett, hogy minden idők legnagyobb...

(Forrás: nepszava.hu, RonaGyuri által)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Érdekes hozadék

elolvasván egy érdekes cikket, tovább görgettem s még sokkal érdekesebbet találtam

A Népszava „Nemzeti érdek” címmel közül cikket Matolcsy az arrogáns süketelésről a forint 75. születésnapján. A visszafogott elemzés (nem mondja ki, hogy az érdek egyértelműen Matolcsy saját személyes gazdagodása) rámutat az unortodoxia diszkrét sármjára.
Az elemzés értékelése helyett viszont a következő cikk fogott meg igazán. Már a címe is igencsak ütős: „Hamis konzervatívok tündöklése”!
Már indulásként érdekes megfogalmazás: „A francia forradalom előtti szakrális korban a királyság jelentette az isteni rendet, ma is ezt kell megvalósítani, úgy, ahogy ma lehet, választott királyság, király nélküli királyság formájában, s lám, működik, van módszer a többség megnyerésére az országgyűlési választáson, majd utána is, mintha a demokrácia és a királyság értelme ugyanaz lenne, ti. a hatalom maximalizálása, egy kézbe rakása. Végül a többség a királyságra szavaz, amit demokráciának tart, mert újra és újra választást nyerve szerzi meg a győzelmet.”.
Majd még ennél is ütősebb: „A valódi konzervatívok tradicionális értékeket ápolnak, ezzel szemben a hamis konzervatívok tradicionális értéknek keresztelve valláspótlékokat, előítéleteket, ellenségképeket ápolnak”.
S olyat is, hogy: „Az egyszerű emberek fejében ma is a hiedelmek, köztük az értékekről alkotott hiedelmek uralkodnak, mégis a szocialisták, a liberálisok, a valódi konzervatívok az értékek definícióját sorolják nekik, de a hiedelmekből néhány ezer év alatt kicsiszolódott értékek csak néhány száz értékszakértő fejében és az általuk írt könyvekben lelhetők fel definícióba foglalva.”!
verőce21
Csak erős gazdasági kondíciókkal szabad az euroövezetbe belépni. Az euró nem segíti, hanem éppenséggel gátolja a nemzetgazdaságok egymáshoz történő konvergálását. 
Shikari
Az euro arra jogosítja fel Brüsszelt, hogy még a gazdasági kérdésekbe is beleszoljon. Ennyit nem szabad engedni a szuverenitásból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.