Magyarország első szabadon választott kormányfője, Antall József személyét és élettörténetét mutatja be a Blokád című alkotás, amely a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül.

Mozifilm készül Antall Józsefről, Blokád lesz a címe

Antall József mellszobra a politikus síremléke közelében a Fiumei úti sírkertben 2018. december 12-én. Domonkos Béla alkotását a néhai miniszterelnök halálának 25. évfordulója alkalmából avatták fel. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A film forgatókönyvét Köbli Norbert írja, a rendező Tősér Ádám, a producer Lajos Tamás. A Blokád alkotói elsőként vállalkoznak arra, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első, nagy horderejű válságából, a taxisblokádból kiindulva feldolgozzák Antall József életét és küzdelmét a demokráciáért – közölte az NFI kedden az MTI-vel.

Az alkotás bemutatja Antall életútját az 56-os forradalmártól az első szabadon választott kormányfőig, és alig fél évvel beiktatása után élete talán legnehezebb próbatételének drámai napjait. Nem csak a kulisszák mögötti eseményekbe, harcokba és alkukba enged bepillantást a film, de a miniszterelnök személyes életterébe is, a kórterembe, ahol frissen műtve szembesül azzal, hogy a taxisok az egész országot blokád alá vonták a drasztikus benzináremelés miatt.

A Nemzeti Filmintézet 1,47 milliárd forint támogatást szavazott meg a Blokád gyártására. A forgatás októberben kezdődik, a filmet a tervek szerint 2022 őszén láthatja a közönség.

"Egy mély emberi drámát mutat be a Blokád. A politika hátterében lévő viszonyokat és érzelmeket letisztult, lényegre törő stílusban kívánjuk feldolgozni. A film nemcsak azoknak szól, akik megélték a taxisblokád emlékezetes napjait, hanem azoknak is, akik már a rendszerváltás után születtek"

- mondta Tősér Ádám rendező a filmről.

Tavaly bemutatott filmje, az Ötvenhatos utak személyes történeteken keresztül tárja fel az 1956-os magyar menekültek sorsainak alakulását a vasfüggönyön túl. Producerként jegyzi A Hópárduc talpra áll (2011) című dokumentumfilmet, mely Erőss Zsolt hegymászó emberfeletti küzdelmét követte a lábamputációtól a 8000-es hegyek közé visszatérésig. Legutóbbi rendezése, a Kittenberger – Az utolsó vadászat (2021, bemutató előtt) Bodrogi Gyula főszereplésével sajátos formában mutatja be a világhírű Afrika-kutató kalandos életét.

Lajos Tamás Köbli Norberttel a kezdetektől forgatókönyvíróként és kreatív producerként dolgozik együtt, közös sikereik közé tartozik többek közt a nemzetközi Emmy-díjas Örök tél (Gera Marina, Legjobb színésznő, 2019), a nemzetközi Emmy-díjra jelölt Trezor, valamint a Szürke senkik, az Árulók és az Apró mesék című nagy sikerű történelmi filmek.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Ès ki fogja megnèzni? Èrdekel valakit? Pökhendi,arrogáns,cinikus ember volt,jót mèg nem hallottam róla,nem is emlékszem ilyenre..
Néro
No kíváncsi leszek ezt ,hogy qurják el. Nemzeti Filmintézet. Amiben benne van a Nemzeti szó abból már semmi jó nem néz ki.
Amikor minden Nemzeti meg Magyarrá válik akkor már rég semmi nem az csak ócska elkoptatott érték nélküli szavak egy csutilandban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.