Szerződést bont a Kolibri Gyerekkönyvkiadó a KerekMesével azok után, hogy a YouTube-on futó sorozat egyik epizódja rasszista szeterotípiákkal formálta meg a karaktereket – számolt be róla a HVG.

Rasszista és előítéletes videó okozta a KerekMese könyvek bukását
Kép: YouTube

A kiadóvezető közölte, hogy az alkotókkal szerződést bontottak, a tervezett könyvek kikerültek az előjegyezhető kiadványok közül, a kiadó gondozásában azok sem most, sem a jövőben nem fognak megjelenni.

Döntésünket az alkotópáros Tomi családja című videójának tartalma miatt hoztuk meg, hiszen az ellentétes alapfilozófiánkkal, miszerint sem a múltban sem a jövőben nem jelenhet meg nálunk olyan kiadvány, amely alapvető emberi jogot sért vagy sérthet. És bár a három mesekönyv esetében erről szó sem volt, a fent említett videó átlépte ezt a határt

– írta Pap Zoltán, a Kolibri Gyerekkönyvkiadó vezetője.

A Tomi családja című „mesében” egy fiú arra jut, hogy a családja, amelyben él, biztosan örökbe fogadta, egy véletlen folytán pedig eljönnek érte a „biológiai szülei”, akik visszaveszik magukhoz.

A történet tele van rasszista előítéletekkel, de sértő a hajléktalan emberekre és az örökbefogadó családokra nézve is. A Gólyahír Alapítvány az Örökbefogadó Családokért szerint a videó tartalma az örökbefogadás intézményét és szereplőit is mélyen bántja, félrevezető és kártékony előítéleteken alapuló képet közvetít az örökbefogadásról.

A KerekMese készítői azt mondták, hogy a videó ötlete a saját életükből származik és minden szempontból a „legrosszabb családot” ábrázolja, mert csak így tudják megértetni a főszereplő karakterével, hogy értékelje a saját családját.

Közölték hogy nem tervezik eltávolítani a tartalmat.

Forrás: HVG
Címlapkép: YouTube

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
mi a tököm bajotok van a rasszizmussal?...csak a hülye hisz a " mindenki egyforma " dumában...genetikailag is kimutatható, még az intelligencia különbség is...hiába nem tetszik a jogvédőknek...aki ügyes, megtalálja a bizonyított tudományos munkákat, bár igyekeztek jól eldugni...
Szalay Miklós
Egy alapos általános összefoglaló a sztereotípiákról és előítéletekről:

egyvilag.hu/temakep/067.shtml
Emmersson71
@Szalay Miklós: Egyvilág - igénytelen oldal.
CsipkeRózsa
Nagy hírverés a könyvnek, hol azért, hol ezért, a lényeg, hogy letiltják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.