Kálomista Gábor, az Elk*rtuk című magyar játékfilm producere az M5 csatornának a produkció bemutatója apropóján nyilatkozott csütörtökön, melyet az MTI foglalt össze.

Kálomista az Elkxrtuk premierje kapcsán: „Én leteszem a politikai batyumat a színház ajtajában”Fotó: ATV Magyarország/YouTube

Kálomista Gábor azt mondta: mi, magyarok szemérmesek vagyunk a történelmünkkel foglalkozni. Szerinte azonban nem baj, ha a társadalom kibeszéli magából ezeket a dolgokat – írja az MTI.

A mozifilm műfaja szerint széles rétegeket vonz, a mozi régebben is a fiatalok mozgástere volt, most is az, így próbálták elhozni a fiatal közönségnek és azt célozták, hogy a világon bárhol meg lehessen mutatni, „el lehessen mondani ezt a történetet végre”.

Példaként említette, hogy míg a környező országokban élők, a szlovákok, a románok vagy épp a csehek így próbálják megőrizni a nemzeti öntudatukat, Magyarországon ilyen esetekben sokan úgy vélik, hogy „jobb arról nem beszélni, hátha baj lesz belőle”.

Ez a film azonban feldobja a labdát

– tette hozzá a producer, aki szerint a témaválasztás kavart indulatokat, holott bölcsebb lett volna utóbb véleményt nyilvánítani róla, mint a bemutatót megelőzően egy előzetes alapján.

Helmeczy Dorottya, a film másik producere arról beszélt, hogy a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatását és az azt követő történéseket feldolgozó politikai krimiben az akkori kormányfőt, Gyurcsány Ferencet saját maga játssza el, amit részben azzal indokolt, hogy így jelenítik meg a korabeli felvétekkel, hogy az akkori miniszterelnök hogyan kezelte azt a helyzetet. Emellett morális oka is volt annak, hogy nem akarták odaadni ezt a szerepet senkinek – tette hozzá.

Azt, hogy a film körül fennforgás alakult ki, Helmeczy Dorottya azzal a félelemmel indokolta, hogy ha valami egy művészeti eszköz által létrejön, akkor az sokkal jobban bevonul a történelembe és letagadhatatlan részévé válik a múltnak.

Szerinte van, akinek kényelmetlen ezzel szembenézni. Emellett ő is azt hangsúlyozta, hogy a társadalomnak fel kell dolgoznia az akkori időszakot. Arra a kérdésre, hogy a filmben mennyi a fikció, azt válaszolta: a két főszereplőn kívül semennyi. Példaként említette a Titanicról forgatott filmet, amelyről ugyancsak tudni lehet, hogy megtörtént események alapján készült, ugyancsak egy férfi és egy nő főszereplésével.

Kálomista Gábor arról beszélt, hogy a film első premierje Brüsszelben lesz, amit ő különösen fontosnak tart.

Rámutatott: annak idején különböző bizottságok nem vizsgálódtak, a filmmel szerinte esélyt adnak nekik, hogy ezen elgondolkodhassanak. Kifogásolta, hogy „az emberi jogi szervezetek hol voltak”, amikor „az embereket halomra lőtték szembe”.

Helmeczy Dorottya szerint külföldön téves kép alakult ki az akkori eseményekről, nem tudták, hogy ez egy morális történet. A produkció megalkotásában részt vevő Keith English rendezővel és Josep M. Civit operatőrrel összefüggésben azt hangsúlyozta: „jött két külföldi szem”, akik miatt az európai piac is könnyebben nyit a film felé.

Kálomista Gábor azt mondta: rengeteget bántották a film szereplőit és elítélte, hogy egy színészt azért bántanak, mert egy filmben szerepel. Méltatva a külföldi stáb ideológiamentes hozzáállását bírálta, hogy ez Magyarországon nem tud megtörténni.

Én leteszem a politikai batyumat a színház ajtajában

– fogalmazott, hozzátéve: nincs jobb- és baloldali mozinéző, csak mozinéző van, nincs jobb- és baloldali színháznéző, hanem színházkedvelő emberek vannak.

Helmeczy Dorottya arra a kérdésre, hogy mit jelenthet a véleménybuborékban élőknek ez a film, ők meggyőzhetőek-e, azt válaszolta: legalábbis megingathatja őket. Szerinte aki józan ésszel megnézi az alkotást, átértékeli mindazt, amit az akkor történtekről gondolt.

Forrás: MTI

Fotó: ATV Magyarország/YouTube

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nils Holgersson
Igyál még egy kicsit, Mámor... vagy mi a f*szom, Gábor!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Hogyan lesznek a fél hülyékből teljesen hülyék az alkotók bűne is. Az idő múlásával egyre inkább bűntársak is.
csak úgy....
törödnél többet a vérnyomásoddal és a fölös kilóiddal,nem ám te is elk*rod mint viszonylag fiatalon az andi...
Sámannus
@Pegero: Azt érinti szarul, aki nagy szarban van. Az alkotó előttem csak egy hájpacni, aki a lóvácskáért csak szart tupíroz.
csak úgy....
@Pegero: téged biztosan nem mert te ingyen nézheted! :) anno még a szar szovjet filmekre is volt beugró...
Sámannus
Leteszed a "batyut" Csak fröcsögsz, de az igazság nem érdekel... evvan.. Ha a tudást nézzük hómunkára is jó vagy, ha esik...
Pegero
@csak úgy...: Tökömöccse!
Mondtam már, hogy ehhez te még gyerek vagy, kicsi a pöcsöd, s fejed nagy!
pindurpalota.hu/img/7801/31016/jatekbaba-muanyag-meztelen-fiu.jpg
tudode
Félre agarakkal, illetve a szemkilövetéssel, mivel két napja írta az újság, hogy az un. béközepes kétballábas, pályatéveszteTETT VIP páholyos elfajzott gömtekergetője pachpalackkal kidobta az egyik szurkoló egyik szemét, ami az elfajzot béközepest illeti mondj"Ő
.
---- Orbán: a VIP-páholyban meccset nézni elfajzás
www.youtube.com/watch?v=EPmTxqk0TH4
--------------------------------
.
Miután az un."Elkurtuk" mestermű elvesztette, hasonlóan ahogy a közpénz elv elvesztette na mijét:
.
--- közpénz jellegét elvesztette
444.hu/tag/kozpenz-jelleget-elvesztette
------------------
.
ElőforDULVA, hogy sántít a hasonlat az egyeduralkodó hatALMÁT megerősítve
.
---- MESTERTERV ÉS SLAMPERÁJ A KÜLÖNLEGES JOGREND VILÁGA
Vörös Imre: Ki lehet iktatni a kétharmados törvényeket
.
jelen.media/interju/mesterterv-es-slamperaj-a-kulonleges-jogrend-vilaga-1408
-------------------------
.
Ott lehet ezek után a PONT, hogy minden, mindzzel, azzal ÖSSZEFÜGG, már ami a szemkilövetést/kidobás illeti, vakságot okozba várkinek, bármivel a slamPERájban!
namihami
A hülyéknek is kell a szórakozás. Ez éppen nekik készült. Ezek a ""wassalberti és hasonló"" igényű remekművek a vonulók harcrafoghatóságához kellenek. És, ha a csorda igényli az ostort, akkor az idomár ki is fogja őket szolgálni.
Közpénz? Na, és? Lényeg a hőfok.
Clavigo
@Pegero: Bővül a szókincsed,,tökömbojtja..?
Yoda69
Remelem lesz folytatás, ugyanilyen "objektiven" foglalja majd ossze az orbán rendszer korrupciojat, a maffia állam kiépítését.
Yoda69
A cím ertelmeszeruen lehetne: Folytatjuk...
Lendkerék
Istenem, hová nőtte ki magát... Gyöngyösön néhány évig egy utcában laktunk, sok évig az apja által igazgatott Thorez bányaüzemben, az ország egyetlen nagygépes lignit külfejtésén (ma a Mátrai Erőmű bányája) dolgoztam Visontán, és különböző okok miatt viszonylag szoros kapcsolatban is álltam az üzemigazgatóval. Gabika akkor még kis pöcs volt, de felnőttként látva tökéletesen örökölte édesapja vonásait és a mindenkori zászlóhoz kötődő, megalkuvást nem tűrő természetét is. De kétségtelenül van benne tehetség, bár a filmjeinek listáját látva, amelyek között néhány kedvencem is van, ezentúl mindig meg fog jelenni a lelki szemeim előtt filmnézés közben maga a személy, és ez erősen el fogja venni az örömömet.
RonaGyuri
Hendrik Hoefgen hozzád képest egy korrekt uriember!! =))
lampa laz
„az embereket halomra lőtték szembe”.
Volt a bandában 1 akinek állítólag kilőtték, de az is lehet, h nem is volt már neki amikor odament 'bulizni'.
Röfi, a rendőrök elleni bunyóról is készíthetnél filmet, egy következő részben meg bemutathatnád a bandavezért is ahogy megszervezi Budapest 'ostromát'.
sgl
Az, hogy egy ilyen hazugságokra épülő szarmédia létrejöhetett hatalmas szerepe van Gyurcsánynak és az akkori hatalomnak, hogy nem torolta meg a sikertelene állampucsot, nem leplezte le a fidesz hazugságait, ma is kussol.
És azt vártam, amikor kijön a film, Gyurcsány kiáll a sok faszdumája közben elmondja tényeket.
Kussol.
Tessék mondani?
Ennyire hülye az ellenzék vagy még jobbban??
justhpeter
Aki politikai megrendelésre csinál filmet az nem művész csak ócska pártcsicska.
Pálinkás Pál
elnézve ezt a fotót...süt az ostobaság a képéről...ilyeneket a ruszki alkeszvideókon látni a jutúbon...
Horizont
Ha megnézném (de kizárt) akkor se értékelne át bennem semmit. Végignéztem anno egyenesadásban a balhét emlékszem a politikai körülményekre az ellenzék aljasságára.
Sokan tudjuk mi volt kik mit miért csináltak.
Kálomista ezt elkúrta. A szereplőkről meg van a véleményem és egy színésznek nem kötelező mindent elvállalni.
800 milliót erre a szar elfogult propagandára kár volt elkölteni.
Nils Holgersson
Igyál még egy kicsit, Mámor... vagy mi a f*szom, Gábor!
sgl
hvg.hu/elet/20211021_elkxrtuk_kritika_elkrtuk_elkurtuk_gyurcsany_film_kalomista_gabor

"Gyurcsány Ferenc maga döntött az őszödi beszéd kiszivárogtatásának idejéről, Gyurcsány Ferenc maga akarta a székházostromot, Gyurcsány Ferenc verette meg nemcsak a tüntetőket, de a rendőröket is, és ugyancsak Gyurcsány Ferenc rendelte el október 23-án a békés demonstrálók megverését."
...Gyurcsány Ferenc valójában a Kárpát-medence géniusza, aki egymaga irányítja az összes szálat, ami rendben is lenne, csak arra felejt el kitérni a film, hogy akkor hogy lehet, hogy tizenkét éve képtelen magát bármiféle hatalmi pozícióba kormányozni.
Ennek a kérdésnek a megfejtése már a nézőre vár, de hát nagyon helyes is, ha egy film nem akar szájbarágós lenni, még akkor sem, ha propaganda.

És Gyurcsány kussol.
Kimegy konyhába főzöcskézni, kiposztolja, vicceskedik bohóckodik, közben megy tovább a karaktergyilok, és Gyurcsány Kussol
Néro
Ezt a gabit nem zavarja tánc közben a zene. Járja a csürdöngölöt akkor is ha valcer szól a hangszóróból.
De hát mit lehet tenni akit valóság nem zavar az már csak ilyen.
Mint Ma-riskát a nagy történészt a plakátján Dózsa László forradalmár.
Horizont
@sgl: Szerintem nem kussol már bocs. Mit lehet ezekkel csinálni? Megsúgom semmit. Tobzódnak a gyurcsányozásban. Ennyi.
Dr. Proktor
@Néro: Nem csak a hamis plakáton hamis forradalmár Dózsa László, hanem a holnapi ünnepségen is előadja magát!
Hamis aki a hamist futtatja...
Ami meg a filmet illeti, nagyon könnyű megvágni az eredeti felvételeket, hogy megvezesse a nézőket, főként hazugságokkal fűszerezve.
Eladott Ország
Nem veszik észre ezek az emberek, hogy már szinte nevetséges, amit művelnek? Minél inkább bántanak valakit, annál inkább beindul a védelmi ösztönük az embereknek. Most Soros helyett Gyurcsány a téma, volt amikor Junker, valakit mindig kipécéznek és a hatalmas plakátokon szidnak. Ennyi telik tőlük, ahelyett hogy a fontos dolgokkal foglalkozzanak, azokkal a dolgokkal, ami emberek millióit érinti itt Magyarországon. A saját érdekeikkel persze túlságosan is törődnek, csak a nép van magasról nagy ívben leszarva. Arról meg nem a kommunista cenzorok tehetnek, hogy James Bond valószínűleg nagyobb sztár, mint Gyurcsány Ferenc. Azaz Kálomista 800 milliós filmjét majd a piac szépen beárazza. Ha a fidesz kétharmados teljhatalmának 12. évében egy Orbán-barát producernek azon sír szája, hogy el van nyomva, cenzúrázzák, el akarják süllyeszteni, ásni, csődbe vinni, akkor az egy ordas kritika az országvezetésnek. Mert ki a tök vezeti ezt az országot zsinórban 12. éve, hogy Gyurcsány Ferenc keze mindenhova elér?!
fűre lépni szabad
Hát ezt elkurtátok !!!
Tudtam, hogy egy rakás szar lesz!
Kicsit sajnálom is fideszeseket. Még nem érkeztek meg a legaljára - már ami szellemi színvonalat illeti -, de ezzel a filmmel tettek egy újabb lépést lefelé, amivel már nagyon közel értek a legaljához.

ElkXrtuk-kritika: Ha ilyen egy fideszes propagandafilm, nem nagyon van mitől félni

"nem más a film, mint egy Origo-cikk mozgóképes feldolgozása " :D

hvg.hu/elet/20211021_elkxrtuk_kritika_elkrtuk_elkurtuk_gyurcsany_film_kalomista_gabor
sgl
@Horizont: de igen, kiállhatna és elmondhatná nem volt hatásköre azt tenni amit hazudnak, és bevallhatná gyenge volt az akkori hatalom, hogy a hónapokig szervezett erőszakos államelleens puccs résztvevőit felbújtóit elszámoltassák.
A geczi sokadik törvénytelenségét úszta meg az ellenzékén hihetetlen töketlenkéde balfaszkodása okán.

És azért vagyok dühös, mert nekem és millióknak azért szsrabb mert egy rohadék sokszoros bűnözőt a kretén mai ellenzék hatalmon nem számoltatott el, nem vitték bíróság elé.
94 s 2002- után évek álttak rendelkezésre, és a balfaszkodás mindedt legyőzött!!

Nem a fidesz és a geczi jó hanem az ellenzéke idióta ostoba és nekem ezért szarabb mint lehetne, mert a fidesz bűnözőkkel tele lopnak, csalnak, hazudnak, mert nem léptek fel ellenük!!!
Nna!!

Vona Betlennek bevallotta a geczi kérésére csinálták a hugyos forradalmat, és ebből fordított a fidesz szsbadságharcra, rendőrterrorra, szemkilövetésre, stb.
Miért is? mert nem kommunikálták hatékonyan a tényeket.
Most is kussolnak!
Balfaszok!
simmering73
Gondolom akkora siker lesz mint a vadászati dzsembori. Minden nap azt fogjuk hallani, hányan látták.
sgl
Ezt olyan nehéz összehozni?

a 2006-os, OV féle államcsíny valós tényei..

1., Gyurcsány akkor egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök volt

2., A választásokat elvesztett Orbán erőszakkal akarta megszerezni a hatalmat, erre Vona bevallása szerint maga OV kérte fel, hogy erőszakos zavargásokkal balhézzanak.

3., A rendőrség csak a törvényi kötelességét teljesítette, felkészületlenek voltak, mint most az eu. mellékesen 386 rendőr sérült 44 súlyosan./

4., Gyurcsány nem adott ki tűzparancsot, - nem is adhatott, nem volt joga,- sőt a fideszes Nyitrai hiányolta az éles fegyverrel való lövetést.

5. , A kormánynak ultimátumot adó és a jobboldali CSŐCSELÉKET fellázító Orbánt és Vonát hazaárulásért 20-20 évre kellett volna eliítélni.
sgl
@sgl: kieg:

Pintér nyilatkozta,. hogy Gergényi törvényesen járt el 2006-ban

hol van az a hiteles tv felvétel, amiben Vona beismeri Betlennek a reggeli élő tv műsorban: hogy a geczi kérésére balhéztak!!!???
Sikertelen állampuccs: 20-20 év. börtön.

...És itt tartunk, hogy MO legnagyobb politikai gazembere a 15 évvel ezelőtti sikertelen puccsával kampányolhat nem a börtönben tölti a büntetését.
Szégyen az ellenzékre és szégyen Gyurcsányra aki főzősókat tart, hogy itt tartunk.
Brrrrrrrrrrr!!
sgl
@sgl: felhívom a figyelmet erre:

Pintér nyilatkozta 2010 után!
"Gergényi törvényesen járt el 2006-ban.

s ezt képtelen ez a töketlen ellenzék visszafordítani a fidesz hazugságainak lelplezésére.

Ki a hülye???
Toller Béla
...és ha többé nem fog filmet rendezni, akkor azért visszamegy majd a batyuért, fogadjunk ! Na, nem a színház kapujába ...
Aki Én
@Pegero: ,,Sokakat szarul érint ez a film!"
Igen, nagyon sokakat a kritikák és a minősítések szerint.

,,A lehető legrosszabb értékeléssel indított az Elkxrtuk az IMDb-n"

hvg.hu/elet/20211021_elkxrtuk_kritika_elkrtuk_elkurtuk_gyurcsany_film_kalomista_gabor
ómió
A "böszmei értékek", bizony, feltárulnak!
kereső
"Gyakran tapasztalom, hogy éppen azok gyurcsányoznak a legintenzívebben és leginkább érzelmektől fűtötten, akik felelős pozíciókat viseltek Gyurcsány kormányzása idején, pedig ha kudarcosnak ítélik azt a kormányzati periódust, akkor az az ő közös kudarcuk. Mivel én magam soha nem próbáltam, fogalmam sincs milyen érzés lehet kipottyanni a hatalmi pozícióból, de elhiszem, hogy nagyon fájdalmas. Ám előbb-utóbb mégiscsak érdemes lenne azon is eltűnődni, hogy az érintett maga mikor és hol hibázott, és mekkora felelőssége van a kudarcban. Ilyen önkritikus mondatok azonban nem hangzanak el, féktelen gyurcsányozás viszont igen. Gyurcsány miniszterelnöki működését nyilván számos kritikával lehet illetni, de azt, hogy azokban az években ne működtek volna a demokratikus intézmények, a fékek és ellensúlyok rendszere, a végrehajtó hatalom demokratikus kontrollja, a hatalmi ágak elválasztása – talán még a legelvakultabb ellenfelei sem állítják. Márpedig ha ez így volt, akkor az elkövetett hibákért – bár különböző mértékben – mindazok felelősek, akik részt vettek a hatalomgyakorlásban. A miniszterelnökre hárítani minden felelősséget a bűnbakképzés iskolapéldája."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.