Kásler Miklós még decemberben indoklás nélkül, azonnali hatállyal mentette fel az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, a tervek szerint márciusban nyíló nagyszabású nemzetközi kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet kezébe helyezte, írja a 24.hu.

A lap értesülései szerint a váratlan lépés hatására karácsony és újév között mintegy tizenkét történész, régész és levéltáros szakította meg az együttműködést az 506 millió forintból megvalósuló, egy-egy látványosságot többek között a szentpétervári Ermitázsból és a Vatikánból kölcsönző tárlattal.

Kásler belenyúlt az év kiállításába, kiléptek a tudósok

Kásler Miklós – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Január elejére derült ki, hogy Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója és csapata szerkezeti és tartalmi változtatásokat is terveznek a katalógusban, bizonyos témák teljes elhagyásával, ami felháborodást szült.

A projektben szereplő tudósok nagy része már karácsony előtt vagy a két ünnep között jelezte az új kurátornak: ilyen feltételek mellett nem adja a nevét a kiállításhoz, a katalógushoz elkészült tanulmányának megjelenését letiltja.

Az új tartalomjegyzékben így a Válasz Online szerint már nem fog szerepelni Biczó Piroska, Feld István, Haramza Márk, Langó Péter, Szőke Béla Miklós, Végh András és Wolf Mária régész,Földváry Miklós vallástörténész, Madas Edit irodalomtörténész, Rácz György és Spekner Enikőlevéltáros, Szovák Kornél történész-filológus, Thoroczkay Gábor és Szende Katalin történész és Szakács Béla Zsolt művészettörténész. Vagyis a szerzők döntő többsége.

Elfogadhatatlan, ami történt. Régóta vagyok a pályán, de még csak hasonló eljárást sem láttam soha, sem itthon, sem külföldön. Három hónappal a megnyitó előtt kívülről személyi és tartalmi kérdésekbe belenyúlni szakmailag teljesen vállalhatatlan

– mondta a lapnak Révész László révész, muzeológus, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti tanszékének vezetője.

A cikkben megemlítik, A Királyok és szentek – Az Árpádok kora az Árpád-ház Program keretében megvalósuló, a 2022-es Aranybulla-emlékévhez kapcsolódó legjelentősebb esemény, minden idők legnagyobb Árpád-koros tárlata, amelyhez nyolc ország gyűjteményeiből, köztük a szentpétervári Ermitázsból, az oxfordi könyvtárból és a Vatikánból érkeznek tárgyak.

Forrás: 24.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Na, akkor ennek a kiállításnak sem lesz sok köze a történelmi tényekhez! Idealizált, nép nemzeti mondává válik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Na, akkor ennek a kiállításnak sem lesz sok köze a történelmi tényekhez! Idealizált, nép nemzeti mondává válik!
kissé felnőttem
a tudomány hamisitás az ujab? viktorka mese a népének, az ő hőseiről vagy kása és a csontkovács kabaré ám, itt helye sem orvosnak sem tudósnak csak bológató kutya legyen bőven? uj rend alakul ? vagy kulturánk lenullázása. Uj FERTŐ tavunk is csak annyiban változik? 444 milliárdal tőbbet viribülhetnek el rá HÁT NEM LEHET a pazarlást megállitani?? Csák máté hozzátok képest koldus
kereső
@Horizont: ...és, koszos körmű sarlatán.
Havanagi
Ezek már rég az ördöggel szövetkeztek.Régen az ilyeneket máglyán égették el.
justhpeter
Tudjuk: a szakértelem régi, bolsevista trükk, jőjjenek hát az "újmagyarok" !
csak úgy....
ügyesen,okosan minden a fidesz képére formálva! :) éljen rákosi?
lusta
Ettől még meg lesz tartva a rendezvény, mert a pénznek már a helye biztosított.
csak úgy....
ezek még azt is kiderítik,hogy munkácsy ásító inasa a golgotáról lejövet alapította meg a fideszt..
Lepényleső
Nagy ember,nagy mint a gazda? Tarthatunk tőle amit itthagynak; még jó esetben sem lesz piskóta?
Németh István
ÉS!!! A tények elferdítése egyben tiltást kapott! Nem egy, elégtelen szinten mozgó tanulmány készült amelyek bevitele, egy ma már elvárt valós történelmi körbe - de és minimálisan is az Árpád kori történések legalább is a 2000 évig való feldolgozása nem mellőzheti a valós tények és tartalmak politikai aljasságainak megnyilvánulásait! Az Aranybulla mint alapdokumentuma a nemzetünknek; el és félremagyarázásának meg kell szűnnie!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.