Egy amerikai sci-fi sorozat főcimdalaként használták fel a dalt, ám arra engedélyt nem kértek az Omegától.

A Blikk cikke szerint négy év után lassan pont kerülhet az Omegát érintő dallopási ügy végére: Molnár György "Elefánt" ugyanis beszerezte azokat az okmányokat, amelyek bizonyítják, hogy a dal (az 1972-es Addig élj angol nyelvű verziója) az ő és a decemberben elhunyt Kóbor János szerzeménye. 

Perre megy az Omega gitárosa, mert jogtalanul használták egy amerikai sorozatban a dalukat

Molnár György, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar gitáros, zeneszerző, beceneve Elefánt, az Omega együttes tagja mond beszédet Benkő László búcsúztatásán a Farkasréti temetőben 2020. december 2-án

Fotó, címlapkép: MTI/Kovács Attila

A dalt a Hulu által gyártott és két évadot futott Future Man főcimdalaként használták fel, ám erre engedélyük nem volt a zenekartól. 

Nem volt egyszerű utánamenni a dolgoknak, de másfél hónap kemény munka után egy szerzői és jogvédő iroda kiállított egy angol nyelvű igazoló okmányt, úgynevezett certifikációt amely alátámasztja, hogy a dal a miénk (...) Ezt el is küldtem már a Hulunak, amely cég a sorozatot gyártja. Van egy kint élő barátom, ő segít intézni ezeket az ügyeket. Egyelőre nem reagáltak, biztos, hogy hosszú macera lesz, mire rendeződik a helyzet, de nem akarom annyiban hagyni. Nem a pénzről szól az egész, bár ha azt veszem, minimum 500 dollárt, azaz nagyjából 160 ezer forintot fizetnek az első alkalomért, amikor lejátsszák a sorozat elején a dalt, utána pedig már kevesebbet, de rendszeresen utalnak. Valaki ezt az összeget felvette, tehát jogtalanul szerzett hasznot a dalunkból. Ki fogom deríteni, ki volt az!

- mondta el a Blikknek a Kossuth-díjas Elefánt, aki azt is elárulta a lapnak, hogy bár tudja, hogy a jogi procedúra sokáig elhúzódhat, ez számára elvi kérdés, mert nagyon bántja, hogy ellopták a dalaikat.

Nagyon bánt, hogy ellopják a dalainkat. Az elején nem érdekelt minket az egész, még az sem feltétlenül, hogy egy árva cent sem érkezik a tengerentúlról a szám után. Most, hogy Mecky már nincs, egyedül kell harcolnom, pedig ő nagyon tudott! Szép csendesen, hátulról végzett aknamunkát, és bár jó lenne, ha itt lenne, egyedül könnyebb harcolni, mert nem kell senkivel egyeztetni, gyorsabban lehet reagálni. Persze, ez a presztízsről és a kurázsiról szól, és már nem csak a sajátomért, hanem a barátomért is harcolok

- magyarázta Elefánt, aki azt is elmondta, azért is különleges számára ez a dal, mert ez a szerzemény az elsők között van, amely már azon a keverőn készült, amit 1972-ben ő vásárolt Angliában, és hozott be Magyarországra – ez pedig fontos mérföldkő volt az Omega életében.

Forrás: blikk.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálffy
Attila Nagy
7 évvel ezelőtt
1981, Székesfehérvár, a Könnyűfémmű sportcsarnoka. Baromi sok - kb.2500 ember – zsúfolásig tele a csarnok. Vége a koncertnek, kiürül a terem. Egy srác ottmaradt fekve a földön. Nem volt szokatlan jelenség, előfordult, hogy valaki többet ivott, aztán elaludt ott, ahol éppen volt. Mi ezalatt az öltözőben voltunk, nem tudtunk semmiről. Úgy jöttek be szólni, hogy a srác rosszul lett, kórházba kellett szállítani. Másnap letelefonáltam Fehérvárra a kórházba, hogy tájékozódjam, az orvos közölte: a fiú halott, megállt a szíve. A földön fekve még meg is taposták, de akkor már nem élt. Leírhatatlan megdöbbenés lett úrrá mindannyiunkon. Az akkori sajtó úgy adta le a hírt, hogy a Karthago koncertjén halálra tapostak egy fiatalt. Délelőtt telefonáltam, még aznap este megírtam a Requiemet – a dallamot és a szöveget is. Pár nappal később elvittem a zenekari próbára, nekik nem nagyon tetszett. Húzták a szájukat, hogy nem elég rockos! Annyit azért sikerült elérnem, hogy a Budai Ifjúsági Park nyitó buliján, legalább egyszer játsszuk el a dalt. A hatás leírhatatlan: először félperces, döbbent csend, utána hatalmas ováció. Onnantól kezdve nem lehetett kihagyni, minden koncerten követelték a nótát. Azelőtt nem volt publikus, de ma már tény, hogy minden koncertet rögzítettek, ami a Parkban elhangzott. Pár napra rá, már a Szabad Európa Rádió Teenager Party műsorában, Cseke László leforgatta az ott készült felvételt. Képzeld el, hamarabb jelent meg Nyugaton, mint idehaza! Aztán kisebb viszontagságok után kislemezre vehettük és fantasztikus mennyiségben fogyott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.