Sokunk egyik kedvenc étele a sajt, gyakran még önmagában is szívesen fogyasztjuk. Azonban a legtöbben csak néhány fajtáját ismerjük, ritka, hogy kóstoltunk volna különlegesebb sajtfélékből.

8 szabály a sajtok és a borok párosításához

Ha végig nézzük bármely élelmiszerüzletben a hűtött tejtermékek polcát, valószínűleg a sajtkínálat lesz a legszéleskörűbb. Ha csak az ízesítést nézzük, találhatunk fokhagymásat, bazsalikomosat, paprikásat, chiliset, diósat, gombásat, téliszalámisat, a sort több oldalon keresztül folytathatnánk. Úgy tűnik, mindent belekevernek a sajtba. Rendelhetünk extra sajtokat webshopokból, vagy válaszhatunk az állandó kínálatból például az Aldi akciós újságban. Mellé kísérőnek bor és gyümölcs is található a szupermarketben, a párosításukról a cikk végén teszünk javalatot.

Érdekességek a sajtok világából

Hogyan készül a sajt?

A tejhez savat vagy oltóanyagot adnak, és az így kapott alvadékot rövidebb-hosszabb ideig érlelik. Természetesen a különféle sajtokat eltérő módon érlelik, illetve egyéb hozzáadott anyagokkal egészítik ki (pl. gyümölcs), ezáltal térnek el egymástól a sajtfélék.

Miért van lyuk a sajtban?

A sajtban enzimek katalizálják a fehérjék és egyéb molekulák bomlását. Így kisebb molekulák keletkeznek, melyek a sajt aromájáért és illatáért felelősek. Amikor gáz is keletkezik, és nem jut ki a sajtból, lyuk képződik.

8 szabály a sajtok és a borok párosításához

Léteznek laktózmentes sajtok?

Igen. Meglepő, hiszen tejtermék, viszont a legtöbb sajt a gyártásából adódóan laktózmentes, tehát tejcukor mentes. A háttérben a sajt összetevői állnak; nincs hozzáadott cukor.

Miért fogyasszunk minden nap sajtot?

A vitaminokban gazdag sajtok mértékkel való fogyasztása fontos a szervezetünk egészségesen tartásához. Ezenkívül a sajt magas kalcium-, foszfor-, cink-tartalmú, sőt fehérjét is biztosít szervezetünk számára. A szív-, illetve cukorbetegségek aránya kisebb azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak sajtot.

Magyarországon évente átlagosan 8 kg, Franciaországban 22 kg sajtfogyasztás jut egy főre.

Sajtok csoportosítása

1. Friss tehéntejből készült sajtok

2. Érlelt sajtok

3. Lágy sajtok

4. Félkemény sajtok

5. Kemény sajtok

6- Forrázott és gyúrt sajtok

7. Belsőpenészes sajtok

8. Sós-vizes sajtok

9. Ömlesztett sajtok

Miért eszünk sajtot a borkóstoló során?

Klasszikus példája a sajtok megismerésének a borkóstolók alkalma. Vajon mi lehet az oka a bor-sajt páros kialakulásának?

8 szabály a sajtok és a borok párosításához

Nem véletlen, hogy a klasszikus borkóstolók során sajtot is felkínálnak a borászok. Ennek oka, hogy a sajt-, illetve borkultúra is ősidőkre vezethető vissza. Azonban, ha kizárólag a bor minőségére vagyunk kíváncsiak, nem érdemes sajtot fogyasztani borkóstoláskor, sőt aznap sem, mivel ezek gátolják az ízérzékelést.

A sajtok és a borok párosítását 8 pontban foglaljuk össze, részletesebben itt olvashatunk róla.

1. Alapvetően a fehérborok jobban illenek a sajtokhoz, mint a vörösek.

2. Sajtot alacsonyabb alkoholtartalmú borokkal érdemes fogyasztani.

3. Friss sajtokat ajánlott könnyed, jó savszerkezetű fehér és rozé borokkal párosítani.

4. Az érlelt, lágy sajtokhoz is a könnyed és kevés alkoholtartalmú borok illenek.

5. A félkemény sajtokhoz többféle borból is választhatunk; az érlelt fehérborok, illetve vörösborok is passzolnak.

6. A kékpenészes sajtokhoz javasolt édes borokat inni, csak régebben ajánlottak vörösbort hozzá.

7. A kemény sajtokhoz testesebb, magasabb alkoholtartalmú borok illenek, a füstölt sajtokhoz pedig késői szüretelésű fehérborok.

8. Kecskesajt esetében, ha nagyon sós, akkor savanykásabb bor ajánlott párjául.

Ha igazi sajtfanatikusnak tartjuk magunkat, akár otthon is készíthetünk kedvenc ételünkből. Viszont, ha nem szeretnénk megküzdeni a készítés során felmerülő nehézségekkel, válogassunk a szupermarketek által kínált nagy sajtválasztékból.

Partner tartalom (x)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Ezt a cikket kimondottan a nyugdíjasok kedvéért jelentette meg a propi. Minden kispénzűnek tudni kell, hogy mivel lehet kiváltani a csirkefarhátat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.