Egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy szép lassan teljesen elveszítjük az elmélyült olvasásra való képességünket.

Az is elképzelhető, hogy a digitális olvasás térnyerésével a leegyszerűsítő, felszínes értelmezések dominálják majd a világunkat. Mindez pedig azzal járhat, hogy elesünk az olvasás egyik legnagyobb előnyétől: az empátia fejlesztésének lehetőségétől

Több kutatás is igazolja, hogy az olvasás képes fejleszteni empátiánkat és mentalizációs képességünket – ez az a készség, amely lehetővé teszi, hogy értelmezzük mások érzelmi állapotait.

Megdöbbentő, a mai kor embere mennyire nem tud olvasni – a szakértők kongatják a vészharangot

Fotó: 123RF.com

Az olvasás során fiktív karakterek bőrébe bújunk, megéljük az érzéseiket, a sajátunkétól gyakran radikálisan különböző sorstörténeteket és új nézőpontokat ismerünk meg. Ez nemcsak olvasás közben érvényesül, hanem hosszú távon is formálja együttérző képességünket.

Csépe Valéria pszichológus, aki a kognitív pszichológia és az idegtudomány megközelítéséből, az agyi folyamatokat vizsgálva kutatja az olvasást, azt mondja, egyelőre nem igazán vizsgálták a digitális felületen keresztül olvasott irodalmi művek feldolgozását, így nem igazán tudjuk megmondani azt sem, hogy a digitális tér akadályozza-e a bevonódást. „Az is kérdés, hogy az empátia fejlődését meghatározó számos tényező közül mi az olvasási élmények szerepe. Hogy mit tekintünk felületes olvasási mintának, és mit mély olvasásnak? Mi az olvasmány, ki az olvasó, milyen életkorú, foglalkozású, tudású, és milyen eszközről beszélünk? Egy biztos, nekünk, kutatóknak rengeteg feladatunk van, hiszen hiteles adatokkal kell szolgálnunk egy aktuális és izgalmas kérdés megértését. Nem állhatunk be sem a vészharangot kongatók, sem a megalapozatlanul lelkendezők sorába.“

A témáról sokkal részletesebben, ennek megfelelően jóval hosszabban is a HVG.hu cikkében olvashatnak.

Forrás: HVG.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
A szüleimmel soha nem voltam nyaralni. Első általánostól érettségig egyszer, egy hetet leszámítva nélkülük sem. 14 éves korom után dolgoztam a nyári szünet nagy részében de a szabadidőmben rengeteget olvastam. Kifeküdtem egy pokrócra a fűbe és a magam tempójában faltam a könyvtári könyveket. Nagyon jó volt elmélyedni!
jesz
ellentétben mindenki lenéző véleményével, a TikTok jelenleg a legjobb, még a jutubnál is...

A probléma az, hogy nem tudnak az emberek a TikTok videókból tematikusan válogatni...szenzációs akár tudományos, csillagászati, kamionos, vonatos, vagy arborétumos filmek közt keresgélnek..
A TikTok travel a csodák világába repít...

Persze ez is kínai találmány...Kína mindenben a legjobb, csak nem akarjuk tudomásul venni.
namihami
Folyamatosan gyengül az olvasási és tanulási készség? Ez a "" hoffmannrózsai"" oktatás ki nem mondott, de elsődleges célja. Ezt volt a cél a kinevezésével és ez az utódjainak js a feladata.
Ez a ""műveltségi és iskolázottsági"" szint elég a logójuk felismeréséhez és a két, egymást metsző vonal behúzatásához.
Több már sok lenne. Akkor még az is előfordulhatna, hogy kinyílik a szeme.
Gazella
Nem csak olvasni, hanem szöveg értelmezni nem tud a magyar. De még magyar helyesírást sem tudják!!
Ehhez nagyban hozzá járult a kurvány is!!
namihami
@Maccska: 21.20: És mégis a nyilasok csinálják?!?! Ezt eltanulták?
ómió
A bolsi alfajnál ehhez jön még az értelmezésképtelenség is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.