Ismét aktualitását éli a spórolás kérdésköre. Az emelkedő élelmiszerárak miatt már azoknak is érdemes elgondolkodni a jó spóroláson, akik erre sosem szorultak rá eddig. De mit jelent az, hogy jól spórolni? Elsősorban azt, hogy anélkül takarítunk meg akár jelentős összegeket, hogy bármiből komolyabb hiányt szenvednénk. Sokan spórolnak, viszont nem spórolnak jól. Ezt pedig nem csak a lelkiállapotuk, de az egészségük is jelentősen megsínyli. Az alábbiakban adunk pár tippet arra hogyan spóroljunk valóban jól. (x)

Hogyan spóroljunk jól?

Alternatív megoldások a rejtett kiadások helyett

A rejtett kiadásokat ebben az esetben olyan apróságok rendszeres vásárlása teszi ki, amire valójában nincs szükségünk. Ugyan nem drága apróságokról van szó, ám mivel gyakran vásároljuk, az összeg összeadódik. Az ilyen rejtett költségek közé tartozik az is például, ha valaki rendszeresen üdítőt vásárol, amikor épp a városban tartózkodik. Rejtett költség ugyanakkor az is, ha mindig leveszünk a polcról egy akciós apróságot. Az üzletek jól ismerik ezt a magatartásformát és a kereskedelem világában erre bizony rá is játszanak, hogy megtegyük. Az ilyen rejtett kiadások viszont akár havonta több tízezres felesleges költést is generálhatnak. Mi tehát a megoldás? Vezessünk költségvetést.

Legyen rendes költségvetésünk

A költségvetés alapja, hogy tudjuk, miből mennyit költünk havonta és ebből mi az, ami valóban fontos. Elengedhetetlen kiadás például a rezsi kifizetése, az élelmiszer megvásárlásra vagy a hiteleink törlesztése. Ezeket alappontnak érdemes megjelölni, és kiszámolni havonta átlagban melyik mennyi kiadással jár. Az élelmiszert azonban jobban vizsgáljuk meg, hiszen ott aztán tényleg sok lehet a felesleges rejtett költség, amit alig veszünk észre.

Gondoljuk át az élelmiszereket

Ha eddig bevett szokás volt az eszpresszó kávéfőző működéséhez – vagyis a kávénkhoz – a legdrágább márkát vásárolni, akkor nézzünk más alternatívák után. Manapság rengetegféle helyen verhetünk már kávét, és igen sok márka elérhető még a piacon is. Keressük meg a legjobb, de jóval olcsóbb verzióját a kedvenc kávé zamatunknak. Vegyük számításba a kevésbé kedvelt élelmiszereket is. Például a spenót, a sóska vagy a máj rendkívül értékes, tápanyagokban gazdag élelmiszer, ráadásul olcsó. Olcsóbb, mint a csirkefarhát, ráadásul sokkal táplálóbb.

Partner tartalom (x)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Brüsszelből pl. efftársilag a gyertyával fűtést is "javasolják"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.