Legjobb módszer a másnaposság elkerülésére, ha az alkoholfogyasztásunkat megpróbáljuk kulturált keretek közé szorítani – mondta Zacher Gábor toxikológus, aki az Indexszel azt is megosztotta, mit tegyünk akkor, ha mégis sikerül albán szamár módjára lerészegednünk.

Másnaposan ébredt? Zacher Gábor személyesen mondja el, mi a teendő

Fotó: 123RF.com

Éhgyomorra egyáltalán nem javaslom az ivást. Béleljük elő szépen a kis belünket. Mondjuk, ha egy jó kis csülköt megeszik az ember, akkor az alkohol lassabban szívódik fel, mint ha valaki üres gyomorra betol egy szénsavas italt, koktélt vagy valami töményet. Ez nagyon meg tudja keseríteni az ember életét.

- mondta a toxikológus. 

A tejfölnek lehet jótékony hatása, mert vakolatként óvhatja a gyomornyálkahártyát. Ezzel szemben a savanyú uborka és káposzta tovább fokozhatja a gyomorégést.

Mindenki másra esküszik a másnaposság kezelésében. Gyakori a kutyaharapást szőrével, de ennek az a legnagyobb hátránya, hogy egyszer abba kell hagyni az ivást, és akkor biztosan beköszönt majd a másnaposság.

Az alkoholnak – főleg, ha valaki sok töményet iszik – van egyfajta gyomornyálkahártyát izgató hatása, ezt az orvosi szaknyelv alkoholos gastritisnek nevezi, ekkor a gyomornyálkahártya a gyulladás miatt haragos színben fest.

Ez fájdalmas gyomorégéssel jár együtt, de vannak olyan, vény nélkül kapható gyógyszerek, amelyek részben csökkentik a kellemetlenséget, illetve semlegesítik a gyomorsavat. Így a patikában kapható savlekötő jó megoldás lehet.

A másnaposság másik kellemetlen velejárója a fejfájás, amely paracetamoltartalmú gyógyszerrel enyhíthető. Más fájdalomcsillapítók nem kifejezetten előnyösek ezekben az esetekben, mert azoknak lehet gyomornyálkahártya-károsító hatása.

Érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mivel az alkohol kitágítja a perifériás ereket, így az ember sokat izzad, ráadásul a hányás plusz-folyadékveszteséget jelent.

DE A VÍZ ÖNMAGÁBAN KEVÉS.

Lehetőleg izotóniás italt fogyasszunk hidegen – tanácsolja Zacher Gábor, aki kiemelte, hogy bár ennek a neve mágikusan hangzik, semmi mágia nincs benne. Olyan sportitalokróé van szó, amelyeket edzés előtt, közben és után javasolnak fogyasztani. Az izotóniás italok nemcsak a vizet, hanem azokat az ionokat és nyomelemeket is tudják pótolni, amelyeket az ember alkoholfogyasztáskor elveszít. Ne egyszerre fogyasszunk sokat belőle, mert akkor nagy valószínűséggel búvárvíz lesz: lemegy, kicsit körülnéz, majd visszajön. Ehelyett óvatosan hidratáljuk a szervezetet: 4-5 percenként apró kortyokkal.

Másnaposság esetén nincs semmi tiltólistán, de Zacher Gábor szerint nem ajánlott szénsavas italokat fogyasztani, ahogy a savas narancslevet sem javasolná. A kávé csersavakat tartalmaz, ami maró hatású lehet.

Arról, hogy mennyire hasznosak a gyorséttermi ételek, a "taktikai hányás", illetve, hogy mikor van szükség mentőre, az Index.hu cikkében olvashatják. 

Forrás: Index.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Kutyaharapást szőrével." Itt arról van szó, hogy azzal gyógyítsd meg a problémádat, amivel azt okoztad magadnak. Például ha fáj a fejed a másnaposságtól, akkor igyál még rá. Ha hasmenésed van, vegyél be hashajtót. A
gyógymód szerint: ami elrontotta, az meg is gyógyítja, vagyis hasonlót a hasonlóval kell kezelni.
Mire iszunk? - A gyóccerre'!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/299944610_3335078390101465_2150840108627007369_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=8beIMGo5NYUAX_Bm4qR&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfCc3R8b8HiVmLdEUOoPB7tkVC-SVcqPWDIudr5unk1i6Q&oe=63B656D7
Csizmás Kond
Pista bá' egy üveg bort lóbálva bélődörög a kocsmába, s kiált egyet:
– Boldog új esztendőt mindenkinek!
Mindenki megfordul s néma csend. Kicsi idő múlva Mózsi bá' megszólal a kocsma végiből:
– Magának es komám, de há’ húshagyó kedd van!
Az öreg meghőköl:
– Azt a szent napját, no, kapok én, ha haza érek, jól megültem magam !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.