Úgy tűnik, hogy Galambos Lajos nem vonul börtönbe, pedig az áram-, gáz- és vízlopási ügye igen súlyosnak bizonyul.

Galambos Lajos teljesen megúszhatja a börtöntMTI Fotó: Lakatos Péter

Mint ismert, a bíróság 2022. december 7-én áram-, gáz- és vízlopásért jogerősen 3 év 6 havi börtönbüntetésre ítélte a showmant. Ennek letöltését 2023. február 15-én kellett volna megkezdenie egy kecskeméti börtönben. Ám most úgy tűnik, Galambos lehet, hogy teljesen meg is úszhatja majd a bevonulást. Az ügyben a blikk.hu kérdezte dr. Györei Péter büntetőjogi ügyvédet.

A kijelölt napon a börtön kapujában várakozó lelkes újságíró-csapatnak azonban csalódnia kellett: a művész fellépése elmaradt. Mint kiderült, Galambos már hetekkel előtte kérelmezte a bíróságnál büntetése végrehajtásának elhalasztását

– kezdi a beszámolót Györei. „A halasztási kérelem indokát illetően azonban nagy a titkolózás. Ennek oka valószínűleg az, hogy Galambos és ügyvédei olyan mestertervet eszeltek ki, amellyel a mulatós zenész akár végleg megúszhatja a sittet” – teszi hozzá.

A törvény szerint halasztás legfeljebb két évnyi szabadságvesztés büntetés esetében engedélyezhető, maximum 3 hónapnyi időtartamra. E szabály alól azonban vannak kivételek. Ilyen például, ha az elítélt olyan betegségben szenved, amely közvetlen életveszélyt okoz. Az elmúlt évek során a sajtó sokat írt arról, hogy Galambos Lajos ilyen jellegű szívbetegségben szenved, tehát valószínűleg alappal hivatkozhat szívbetegségére a halasztás iránti kérelmében

– magyarázza. A kérelmet majd egy büntetés-végrehajtási bíró fogja elbírálni. Eközben figyelembe veszik az igazságügyi orvosszakértő véleményét, valamint a Bv. Egészségügyi Központ nyilatkozatát. 

Amennyiben az orvosszakértő is megállapítja a közvetlen életveszéllyel járó betegséget, a Bv. Egészségügyi Központ pedig úgy nyilatkozik, hogy a bv-intézetben nem oldható meg a közvetlen életveszélyben levő Galambos Lajos ellátása, akkor a bíró akár többéves halasztást is adhat a börtönbe vonulásra

– vélekedik Györei.

Van azonban még egy csavar a történetben. Léteznek ugyanis olyan szívbetegségek, amelyek nemcsak közvetlen életveszéllyel járnak, hanem gyógyíthatatlanok is. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a páciens élete végéig kezelésre szorul, hanem azt is, hogy a közvetlen életveszély sem szűnik meg soha. Ha pedig a gyógyíthatatlan (szív)betegség okozta közvetlen életveszély nem szüntethető meg, akkor – erre hivatkozva – a börtönbe vonulás is korlátlan ideig halasztható. Reális tehát annak lehetősége, hogy a gyógyíthatatlan szívbeteg elítélt végleg megússza a börtönt.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nem védem-...de...ez nm.ricsinél nem működött,pedig strokot kapott...ő meg ha állandó " életveszélyben " van...jogsija be van már vonva?..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Pedig Kecskeméten a hírhedt luxus börtön van egy volt rab beszámolója szerint és Mengyi Roland is ott ül:
" A lap a kecskemétit az ország legjobb, európai színvonalú börtönének, szinte szanatóriumnak nevezi, egy volt elítélt beszámolója alapján.

Egyágyas, jól felszerelt szobák vannak. A fürdőszoba ugyan közös, de van például közös konyha, ahol főzhettünk, a hozzávalókat pedig a börtön boltjában vásárolhattuk meg.

A rabok többsége kisbusszal jár dolgozni. Többnyire reggel 6-tól délután 2-ig tart a műszak. Munka végén választható menü várja őket a kantinban. A szabadidejüket tévézéssel, számítógépezéssel, kártyázással, pingpongozással, a könyvtárban tölthetik el a rabok, de van biliárdasztal, konditerem, sakk- és angolszakkör is.

Az első év után hétvégenként hazajárhatnak, az utolsó egy évet pedig jó eséllyel otthon tölthetik, nyomkövetővel."
Juhász István
Ha valakinek túl magas a vérnyomása, BEVONJA AZ ORVOS a jogsiját... Pedig nincs közvetlen életveszélyben, pláne nem ÁLLANDÓ jelleggel. Nos amikor megy majd DÁRIDÓZNI, és autóba ül VEZETNI, erre az időre FELFÜGGESZTI az állandó jellegű ÉLETVESZÉLYES BETEGSÉGÉT.
NKF
Jaj ,hagyjuk már a nagy igazságszolgáltatást! ÍEgy kalap szar az egész!
Lásd Magyar Gyuri bácsit meg a többi nyikhajt!
Az igazságot a gazságtól csak egy betű választja el!
KisGenyo2
@rokker33: Ott a bünti már az ellenszegülésért jár, nem a lopásért. A lopás 50ezer érték alatt szabálysértés. Akinek nincs vagy ismeretlen a valós lakhelye, attól nem tudják behajtani. Ezért nem is erőlködnek, hogy ezekből "ügy" legyen, mert teljesen felesleges.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.