Átvette lovagi kitüntetését III. Károly királytól kedden Sir Brian May, a Queen együttes gitárosa, aki az ünnepélyes eseményen újabb turné lehetőségére tett utalást.

Lovaggá ütötték a Queen gitárosát
Kép: YouTube

Sir Brian May a brit uralkodó idei újévi kitüntetési listáján szerepelt.

III. Károly király trónra lépése óta először részesítette elismerésben és a velük járó címekben az erre érdemesnek talált jelölteket.

A kitüntetettek listáját az elmúlt évtizedekben évente kétszer, az uralkodó júniusi "hivatalos" születésnapján és újév előtt hirdették ki.

Az utóbbi hetven évben hivatalosan II. Erzsébet királynő, Károly édesanyja adományozta ezeket a kitüntetéseket és címeket a kormány felterjesztése alapján, ám ő tavaly szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly egykori trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója, és az idén először ő adományozta az újévi kitüntetéseket.

Brian Mayt, aki az 1707 nevet tartalmazó lista világhírű kitüntetettjei között szerepel, a király a hivatalos indoklás szerint a zene szolgálatában kifejtett munkásságáért és jótékonysági tevékenységéért emelte a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra.

A hivatalos ceremóniát kedden tartották a londoni Buckingham-plaotában, ahol Sir Brian Mayt az uralkodó személyesen ütötte lovaggá.

Az ünnepség után a Daily Mail beszámolója szerint a Queen 75 esztendős zenésze – egyelőre részletek nélkül – elmondta, hogy "gondolkodunk egy turnén".

Hozzátette: voltak olyan időszakok, amikor azt gondolta, hogy nem koncertezik többé, "de úgy tűnik, hogy mindannyian jól vagyunk, és fontolóra vettük, hogy belevágunk valamiféle turnéba".

Sir Brian évtizedek óta szoros kapcsolatban áll a brit királyi családdal. A néhai II. Erzsébet királynő 21 évvel ezelőtti aranyjubileuma, vagyis trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat máig emlékezetes mozzanata volt, amikor May a Buckingham-palota tetején gitározta el a brit nemzeti himnuszt.

May a lovaggá ütés keddi ceremóniája után elmondta: Károllyal is fenntartott "bizonyos szintű kapcsolatot" az elmúlt években, és mivel "egyidősek vagyunk, erőteljes érzések fűznek hozzá".

"Beszéltünk arról is, hogy egyidősek vagyunk, érdeklődött, hogy a térdem bírta-e a ceremónia térdeplős részét. Mondtam, hogy épphogy" – mondta nevetve a lovagi rangra emelt gitáros.

Kedden átvett lovagi címével Sir Brian May brit zenei élet igen rangos társaságának tagja lett: a korábbi években hasonló elismerésben részesült mások mellett Sir Elton John, Sir Paul McCartney, Sir Ringo Starr, Sir Mick Jagger, Sir Rod Stewart és Sir Tom Jones.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Juhász István
Először is : Sir Brian egy csodálatos EGYÉNISÉG. Civilként sem semmi, amiket tett. A zenében meg... hát ... csak iránymutató lehet. Szegény Freddy sajnos ezt már nem érhette meg. Valószinűleg együtt kapták volna meg, ha még köztünk lehetne- a cimet. Kivánom tiszta szivemből, hogy minél tovább ÉLJEN, és ZENÉLJEN, jó erőben, egészségben.
Nyírfa
Svájci sapkám megemelve! :)

Ember, csillagász, zenész mesterfokon. Ölelem őt a távolból, és, ha beleegyezik.
Nem mellesleg, nagyon szépen öregszik.
justhpeter
@Juhász István: @Nyírfa: Mindkettőtök véleményét osztom !!!
Nyírfa
@justhpeter: Vagyunk így, néhányan, és ezt örömmel nyugtázom! :))
Shikari
Végre egy felüdítően pozitív hír! A legenda már nagyon megérdemelte ezt a kivételes megtiszteltetést! Kizárólag örömmel gratulálni tudok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok