Újabb átalakítások várhatóak az egészségügyben. 

Egyetemi vagyonkezelő alapítványokra bízná hat vidéki állami kórház fenntartását a kormány – többek közt ez is szerepel abban a 45 oldalas egészségügyi törvényjavaslatban, amelyet nemrég tettek közzé társadalmi egyeztetésre a kormány honlapján, írja a Hvg.hu.

A kormány hat vidéki kórházat adna át

Új padlós digitális felvételi berendezéssel vizsgálnak egy beteget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatkórház Megyei-Városi Tüdőgondozó Intézetében Nyíregyházán 2023. március 10-én. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program A TBC nem ismer határokat című projektjében a szabolcsi kórházcsoport tüdőgondozója és a munkácsi regionális gyermekkórház kapott új röntgenberendezéseket. Fotó: MTI/Balázs Attila

A legfontosabb, kétharmados többséggel végrehajtható változás, hogy hat, eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórház fenntartói joga, valamint a hozzájuk tartozó 25 ingatlan átkerülne három egyetemhez, áttételesen az egyetemeket fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz.

Eszerint:

-a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetem alapítványához;

-a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza a Szegedi Tudományegyetem alapítványához;

-míg a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház a Pécsi Tudományegyetem alapítványához kerülne.

A fenntartói jogok átadásával együtt az ingó vagyonelemeket és ingatlanokat is ingyenesen kapnák meg az egyetemek – szemlézi a Telex.hu. Az indoklás szerint „az egészségügyi irányítás egységessége miatt szükséges” a változás, hogy

„azokban a vármegyénkben, ahol az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat (…) a klinikai központok szervezetileg is integrálják a vármegye területén működő egyes városi kórházakat”.

Arról, hogy a tervezet mikor lépne hatályba, a Telex.hu, az egész javaslatcsomagról pedig a hvg.hu cikkében olvashatnak bővebben.

Forrás: Telex.hu, hvg.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Ahol már nem maradt kiszedhető pénz, attól szabadulnának...
ómió
Ezeket is alapítványoknak? Korruptbolsi brüsszelitáék ebbe is "beleköpnek"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.