Kétezer meghívót küldtek a brit uralkodó és felesége koronázására.

Kétezer meghívót küldött a Buckingham-palota III. Károly, az Egyesült Királyság uralkodója és felesége, Kamilla egy hónap múlva esedékes koronázására. Az udvar szerdán be is mutatta a nyilvánosságnak a hivatalos meghívót, amelynek grafikáján a természeti környezet a fő motívum.

A palota külön hangsúlyozta, hogy a meghívókat újrahasznosított papírra nyomtatták.

A király édesanyja, II. Erzsébet királynő életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanata óta Károly volt trónörökös a brit uralkodó, koronázása május 6-án lesz az ősi londoni koronázó templomban, a Westminster-apátságban.

Ugyanaznap feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király házastársát a "Queen Consort", vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím és külön királynői korona illeti meg.

A férfi uralkodó hitvesét ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt.

A Buckingham-palota által szerdán bemutatott koronázási meghívó azonban ehhez képest is lényeges módosítást tartalmaz. III. Károly felesége ugyanis az eddigi hivatalos titulusokban alkalmazott "Camilla, Queen Consort" helyett "Queen Camilla", vagyis Kamilla királynő néven szerepel a meghívó szövegében.

A "Consort" megjelölés feltűnő elhagyása valószínűleg azt jelzi, hogy Kamilla a koronázás után nem csupán az uralkodó hitveseként, hanem saját jogán is királynői címre és megszólításra tarthat igényt.

III. Károly koronázása: Hatalmas változást jelentettek be Kamilla titulusában, erre senki sem számított

III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné a közelmúltban városi rangra emelt délkelet-angliai Colchesterben 2023. március 7-én. Colchesterben volt az ókori rómaiak első kolóniája Britanniában. MTI/AP-PA/Aaron Chown

A meghívón – amely Andrew Jamieson neves illusztrátor munkája – a természeti környezet az elsődleges grafikai motívum, vadvirágokkal, madarakkal, méhekkel gazdagított összképet alkotva.

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint mindez a tavasz, újjászületés ünnepét és az új király uralkodásának kezdetét hivatott jelképezni.

Megjelennek a meghívót díszítő színes természeti kavalkádban az Egyesült Királyság országait jelképező virágok és növények: az angol rózsa, a skót bogáncsvirág, a walesi nárcisz és az Ír-sziget védőszentje, Szent Patrik hittérítő tevékenységéhez kötődő háromlevelű lóhere is.

A kétezer fős meghívott vendégsereg összetételéről egyelőre annyi tudható hivatalosan, hogy Joe Biden amerikai elnök nem lesz jelen a május 6-i koronázáson. Biden az udvar szerdai ismertetése szerint előző nap személyesen beszélt telefonon a királlyal, és tájékoztatta arról, hogy felesége, Jill Biden utazik képviseletében is a londoni ceremóniára.

Londoni hivatalos források már az utóbbi napokban jelezték, hogy nem valószínű Biden részvétele a koronázáson. Az amerikai elnök jelen volt a néhai II. Erzsébet királynő temetési szertartásán, és április második felében Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban tesz látogatást az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás 25. évfordulója alkalmából.

Nem ismeretes hivatalos forrásból, hogy Harry herceg, Károly és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia részt vesz-e édesapja koronázásán.

Harry és amerikai felesége, Meghan hercegnő három éve bejelentette, hogy felhagy a királyi család képviseletében végzett hivatalos tevékenységével, és a házaspár ezután Kaliforniába költözött.

Harry és hozzátartozói, köztük bátyja, Vilmos trónörökös viszonya azóta is feszült, és a helyzetet tovább rontotta Harry nemrégiben megjelent könyve, amely igen kényes részleteket tár a nyilvánosság elé a királyi család életéről.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sokanvagyunk
"Harry és amerikai felesége, Meghan hercegnő" - nos, a cikkben is csak simán Harry, míg felesége hercegnő, nem pedig Harryné. :)
jesz
ha Kamilla tényleg királyné lesz, akkor a kép alapján a birodalomnak annyi...

Szörnyű...ki a lófasz öltözteti a királynőt?...Karcsika sem délceg uralkodó...a fodrászát kirúghatná.
Itt a kocsmában sincs ilyen rossz hajzata egy cimbinek sem..
esperanza
@Horizont: A zsak megtalalta a foltjat...
Cucika
Ökörség Kamillát királynőnek nevezni. Egyáltalán megkoronázni. Károly is jobb lett volna, ha lemond a trón örökléséről.
bence
Diana walesi hercegnő és Kamilla között akkora a különbség , mint Quasimodo és Alain Delon között .
Sakk Matt
@bence: Na, azért ő sem volt jobb a Deákné vásznánál! Kufircolt jobbra-balra.
Levendula
@Horizont: ...és még nagyon finoman fogalmaztál. Diana hercegnő és Kamilla néni fotóit nézegetve is hatalmas különbség van Diana javára. www.elle.fr/Beaute/News-beaute/Beaute-des-stars/Quand-Lady-Di-taclait-Camilla-Parker-Bowles-sur-son-hygiene-3734797
Horizont
@Levendula: Látod ez a szerelem :DDDD Mondjuk Károly se egy délceg pasi. Szegény Diana ha egy hozzávaló pasihoz megy hozzá, ma is élhetne és örömködhetne az unokáknak. Már 5 van neki.
bence
@Sakk Matt: !Bizonyítást nem nyert soha , mondani meg mindent lehet ! Egyébként a külleméről és egyéniségéről írtam a hasonlatot . Állításom most is az , hogy Diana egy "Királynő" volt a mosogató cseléd kinézetű Kamillához képest !
Nyírfa
Nekem a Diana-kultuszból is elegem van, de azt végképp nem értem - igaz, nem is tartozik rám -, hogy királyné helyett miért illeti meg a királynő -titulus. Ez, számomra fogalomzavarként jelenik meg.
Nyírfa
Ja: azt a cirkuszt , amit Harry rendezni fog, még Diana - aki egy kis mártíromkodásért nem ment a szomszédba - is sokallná.
simmering73
Máris nem szimpi a banya. Igaz eddig se volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.