Kirúgta helyére pályázó vetélytársát, Kesselyák Gergely karmestert Ókovács Szilveszter. Ókovács az Index információi szerint „zenei koncepcióváltásra” hivatkozott, amikor behívatta magához a karmestert és közölte vele a hírt. Közben kiderült, hogy Rost Andrea nem írja alá a következő szezonra szóló szerződését a Magyar Állami Operaházzal, sőt, már a nyári előadásait is lemondta. Az énekesnő azután döntött így, hogy tavasszal ő is megpályázta az Operaház főigazgatói posztját, de végül az eddigi főigazgató, Ókovács Szilveszter maradt a helyén.

Az Operaház igazgatója kirúgta azt a karmestert, aki a helyére pályázott

Azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója június 7-én. A karmester korábban maga is pályázott a főigazgatói posztra, sőt a szakmai bizottság egyhangú támogatását is elnyerte indulása során az Index információi szerint, ám Csák János kulturális és innovációs miniszter meghagyta Ókovácsot a poszton.

Kesselyák Csák János döntése után nyilvánosan is gratulált Ókovács Szilveszternek, és azt írta, bízik benne, hogy ezután is közösen szolgálják majd a magyar operakultúrát.

Ókovács Szilveszter üzent az általa kirúgott kihívójának és tanúkat emleget: "Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból!"Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. MTI/Vasvári Tamás

Ókovács Szilveszter reagált Kesselyák Gergely kirúgásának hírére

Ha egy négyszemközt tartott bizalmas beszélgetésről megjelenik egy hír másnap a sajtóban, akkor már érteni véli, hogy „ki, kinek, miért és milyen sebességgel vitt ki eddig is mindent innen

– fogalmazott Ókovács Szilveszter a Manindernek a kiszivárogtatás kapcsán.

Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban.

A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból.

– tette hozzá Ókovács Szilveszter a lapnak.

Kesselyák Gergely 2016 februárjától működött az OPERA első karmestereként, az utolsó 50 esztendő leghosszabb első karmesteri periódusát vitte. Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, hét és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert. Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam, 2023. áprilisában, tizenegy tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt. Bevett gyakorlat ez: új kormány, (részben) új miniszterek. Az ügy nyilvános része ezzel részemről lezárva, az újságírókat szeretettel várjuk előadásainkon

– fogalmazott Ókovács Szilveszter.

Rost Andrea is távozik az Operaháztól

A Facebookon jelentette be péntek délelőtt Rost Andrea, hogy nem írja alá a következő szezonra szóló szerződését a Magyar Állami Operaházzal, sőt, már a nyári előadásait is lemondta – szúrta ki a 24.hu.

Az énekesnő azután döntött így, hogy tavasszal ő is megpályázta az Operaház főigazgatói posztját, de végül az eddigi főigazgató, Ókovács Szilveszter maradt a helyén. 

Rost Andrea nem indokolta a döntését, csak annyit írt, hogy némi mérlegelés után fájó szívvel hozta meg ezt a nehéz döntést, de biztosította a közönséget arról, hogy nem áll szándékában visszavonulni.

Rost Andrea teljes posztja alább olvasható:

Tisztelettel tájékoztatom az opera szerető közönséget, hogy a Magyar Állami Operaház 2023/24 – es színházi szezonra ajánlott szerződését nem írom alá, mely döntésemről a mai napon Ókovács Szilveszter főigazgató urat írásban tájékoztattam. Már nyáron – a főszereplésemmel meghirdetett – A varázsfuvola előadásokon sem lépek színpadra.

Némi mérlegelés után fájó szívvel hoztam meg ezt a számomra oly nehéz döntést.

Nem vonulok vissza!

A közönség nyáron vidéki fesztiválokon találkozhat velem. A VeszprémFest keretében számos produkcióban láthatnak, és szeretettel hívom Önöket a Győri Filharmonikusokkal tartandó áriaestemre a Fertőrákosi Barlangszínházba.

A közeljövőben nyugodt, támogató közegben szeretnék értékes művészeti projekteket teremteni, minden ilyen színházi- és koncert felkérésnek örömmel teszek majd eleget. Emellett alapítványommal kívánok kiemelten foglalkozni, melynek célja -többek között- a fiatal pályakezdő művészek támogatása.

Forrás: Index, Mandiner, 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Nálunk az a szokás, hogy h kiírnak egy pályázatot a vesztesnek pusztulni kell!Ez a módszer ,mert kígyót mégsem melengethet a keblén a győztes!Minden győztes azt gondolja , hogy a megpályázott hivatal, beosztás az örök és amíg meg nem hal addig neki van joga azt betölteni!Ha valaki mást gondol arról, hogy az intézménynek hogyan kell működni, mi a feladata, vagy hogy ő jobban tudná igazgatni az intézményt mint elődje, az jobb ha a pályázat kiírása előtt veszi a kalapját , mert később a győztes olyan helyzetet teremt, hogy inkább magától elhagyja a munkahelyét a sikertelen pályázó!Az Operában azt gondolták a pályázók hogy a szakmai bíráló bizottság szakvéleményét , javaslatát majd a miniszter úr elfogadja.De nagyot tévedtek azok akik ezt hitték, mert Csák"lehet hogy Máté" miniszter úr magasról tett a bírálók javaslatára és a régi igazgatót jelölte meg új igazgatóként , akit egyébként a bizottság a harmadik helyre sem javasolt.Szóval az egész igazgatóválasztás egy színház, egy cirkuszi játék volt azokkal akik az intézmény működésében jelentős szerepet játszottak.A harmadik jelölt csak azért nem lépett le az Operából mert ő egy menedzser volt. Úgy gondolom, hogy ebből sokat tanulta akik az Operának a tagjai, hogy a közel jövőben ők jobb ha nem pályáznak a sérthetetlen igazgató úr helyére, mert ha még is megtennék akkor jobb ha előbb állást keresnek mielőtt a pályázatukat beadnák.Arról szerintem érdeklődni kellene hogy miért írt ki pályázatot a miniszter úr az Opera igazgató tisztségére ha meg volt elégedve a régi igazgató munkájával.Csak azért mert talán jogszabály kötelezte őt a pályázat kiírására, arra viszont nem hogy vegye figyelembe a szakmai javaslat tevők ajánlását!
Nessy
@drrotf: Bolha cirkusz! Ez már lassan megszokott ki hazánkban. Kiírják a pályázatot, mert muszáj, aztán minden ajánlást, bizottsági döntést a papírkosárba dobva, kinevezik, akinek már rég odaígérték az állást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.