Lengyel Tamás színész élesen kritizálta Vidnyánszky Attilát. A Nemzeti Színház főigazgatója véleménye szerint ahelyett, hogy vállalná a felelősséget a tavaly novemberben történt két súlyos balesetért, inkább az áldozatokat hibáztatja.

Kifakadt a Facebook-on Lengyel Tamás. A színész a Nemzeti Színházban balesetet szenvedett két kollégája miatt emelte fel a hangját:

Újabb ismert színművész állt bele kegyetlenül a Nemzeti főigazgatójába

Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját Lengyel Tamás kritizálta ezúttal/Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

„Ilyenek vagyunk, basszus. Részvétlen, cinkos, gyáva szarok."

Szerinte a színházi szakma még akkor sem fog össze, amikor két színész súlyos sérüléseket szenved és az igazgatójuk a őket hibáztatja a felelősség vállalása helyett, melyről a propeller.hu is írt. A közösségi médiában tett kijelentése kapcsán a hvg.hu megkereste a színészt.

„Már régóta szerettem volna markáns véleményt megfogalmazni azzal az emberrel szemben, aki az egész színházi szcénát szétbombázta az oldalak szembeállításával, aki közreműködött a tao-támogatások felszámolásában, akinek a keze Teátrumi Társasági elnökeként mindenhova elér, még a függetleneknek szánt pénzek elosztásáig is és, aki inkább milliárdokból Színházi Olimpiát szervez, minthogy a kialakult helyzetet konszolidálni igyekezne; számomra bicskanyitogató, ahogy erről a két szerencsétlenül járt színészről, Szász Júliáról és Horváth Lajos Ottóról beszélt.”

- vélekedett Vidnyánszky Attiláról.

„Vidnyánszky legutóbb épp azt közölte, a színház veszélyes üzem, ahol megsérülhetnek emberek. Tényleg, a színház veszélyesebb, mint az adatrögzítés, viszont pont erre van a rendező és az igazgató, hogy ezeket a kockázatokat minimalizálja. Ha ezt nem sikerült, és baleset következett be, annak a felelősségét viszont vállalni kell. Ehelyett áldozathibáztatást, hatalommal való visszaélést és a konkrét tények letagadását látom. Látszik, hogy aki közel van a hatalomhoz, azt nem érheti kritika.”

- szögezte le. Úgy véli, aki kritikával él, azt a hatalom megbünteti.

„Vidnyánszky az eddiginél is jobban élet és halál ura lesz, az emberek még inkább rettegni fognak, és csöndben maradnak.”

Arra a kérdésre, hogy miért nem fog össze a színházi szakma, azt válaszolta:

„Talán képtelenek vagyunk közösségileg gondolkodni, talán mindig az egyén boldogulása a fő szempont, és nem hisszük el, hogyha a közösségnek jobb, akkor az egyénnek is az lesz. Ha lenne mögöttünk egy kompetens érdekvédelmi szervezet, egy igazi szakszervezet, amely megfelelően látná el a feladatát, könnyebb lenne; akkor olyan ember képviselné az érdekeinket, aki nincs függőségi viszonyban a munkáltatótól. Ennek létrehozásához viszont kormányzati akarat kellene, ahogy ahhoz is, hogy a fékek és ellensúlyok működjenek, mint egy normális demokráciában.”

Úgy véli, ameddig ez a „rezsim” uralkodik, addig erre nincs esély. Szerinte sok szempontból látszatdemokráciában élünk, mégis, a közösségi összefogás és egymás támogatása ilyen helyzetekben döntő tudna lenni.

„Külföldön a színészek többsége meghallgatásokra jár, projektekre szerződik, ha pedig épp nem jön össze, csinál mást, marketinggel foglalkozik vagy kávézóban dolgozik. Magyarországon viszont nincs B-opció arra az időszakra, ha nincs munka, pedig, ha lenne, akkor talán többen vállalnák a véleményüket is. De tudom, erre nyilván az a válasz, hogy „akkor menjél te pénztárosnak."

Forrás: hvg.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
@Csizmás Kond: Látom te is csak pofázol, fingod sincs a színházi munkáról, belső működéséről. Egyben viszont egyetértünk. Vidnyányszkit úgy kéne kibaszni hogy meg se álljon Beregszászig.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Maxipocak: Vannak akinek a kulturális igényét a "piros lett a paradicsom..." határozza meg. Könyv darálva, vagy fóliázva,nehogy véletlenül bele olvassanak.
Billibácsi
@rokker33: Az önmagában nem baj ha a főnök dirigál, ezért főnök. Itt azzal van a probléma, hogy hogyan dirigál. Ez az elhízott, öntelt oroszlánfóka nem való főnöknek. Az, hogy még a helyén van kizárólag a háttérhatalomnak köszönhető.
jesz
Miért is kellett okvetlen a magasban ugrálni?...a szerep nem így van megírva...

Vidnyánszkynak baromi nagy hatalmat adott Orbán, és most nem meri visszavenni...

...kábé pont úgy, mint a Balog pedofillal, aki állandóan a papírjából olvassa a mondanivalóját...élősködő ez is, az is..-.mindenesetre jól élnek.
rokker33
@Maxipocak: nem igazán érdekel mit pofázol te dögkútból zabáló büdös cigány! :)
rokker33
@Billibácsi: Én is dolgoztam olyan helyen ahol szar volt a főnök nem is egy helyen. Ott hagytam nem alázkodok meg senkinek,mert a büszkeségem erősebb nálam,inkább éhen döglök minthogy ilyen szar alaknak dolgozzak :)
Csizmás Kond
@Maxipocak: ...honnan is lenne...amit róla tudok azt is tőled tanultam...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.