orfeusz

Annie Ernaux nyerte az irodalmi Nobel-díjat

2022-ben Annie Ernaux francia szerző nyerte az irodalmi Nobel-díjat bátor és éleslátó prózájáért.

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés.

Kettős bemutatóval indult az évad Miskolcon

Dupla premiert tartottak a hétvégén a Miskolci Nemzeti Színházban.

Ellentmondások Moszkva és Washington kapcsolatában

Rendkívül érdekesen alakulnak az amerikai-orosz kapcsolatok az elmúlt években, elsősorban a Trump és Biden kormányok alatt - – a másik oldalon a helyzet, ugye változatlan.

Augusztus 20. – Tűzijáték nélkül is ünnepelt Miskolc

Augusztus 20-án (ami államalapító Szent István királyunk napja, Magyarország születésnapja és az új kenyér ünnepe is egyben) a programok délelőtt kezdődtek.

Pénteken startol a Tisza-tavi Fesztivál

Július 29-től 31-ig tart a Tisza-tavi Fesztivál, amit második éve a Magyar Tavak Fesztiválja programsorozat keretében rendeznek meg.

Átadták Miskolc új művészeti komplexumát

Miskolc a Szinva menti Athén, ha kell erőn felül is teljesít de megőrzi évszázados kulturális jelentőségét

Egyesült Államok az antiszemitizmus ellen

Az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok megbízottja az antiszemitizmus elleni küzdelemben, a Közel-Keletre, köztük Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Izraelbe látogat - jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna az Egyesült Államok...

Malorie Blackman nyerte a PEN Pinter-díjat

2022-ben Malorie Blackman nyerte meg a nagy presztízsű PEN Pinter-díjat, és ezzel ő lett az első ifjúsági regényíró, akinek ez sikerült.

Egyre több a szárazság miatti avartűz Bács-Kiskun megyében

Elérkezett a nyár amellyel sajnos egyre gyakoribbá váltak az avar és erdőtüzek Bács-Kiskun megyében a meleg miatt.

Börcsök Enikő-emlékkiállítás nyílik szombaton a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Börcsök Enikő színművészre emlékező kamarakiállítás nyílik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bajor Gizi Színészmúzeumában szombaton 15 órakor. A kiállítás a színpadi színésznőt és az embert állítja a középpontba. Börcsök Enikő (1968-2021) alakját fényképek, előadásrészletek, személyes tárgyak...

Sikeres évadot zárt a Miskolci Nemzeti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a miskolci teátrum, és ezzel hivatalosan is megkezdődött a nyári szünet.

Egy perc Örkénnyel: Egy gonddal kevesebb

A rohanó hétköznapokban gyakran előfordul az emberrel, hogy nem marad ideje az olvasásra, hiszen ezt a tevékenységet nem olyan egyszerű beiktatni a napi rutinunkba.

Czajlik József kassai direktor: „Nekünk nagyon sok belső forrás kell”

A Kassai Thália Színház volt az idei Határtalan Napok vendége májusban Miskolcon, a társulat három előadással érkezett. A teátrum igazgatója, Czajlik József volt beszélgetőtársunk. Vona Ildikó/ PannonHírnök: Mit kell tudni a Kassai Színházról? Mgr. Art Czajlik József: Viszonylag fiatal színház; arra nagyon büszkék vagyunk, hogy...

Deborah James utolsó regénye

Augusztusban jelenik meg Deborah James utolsó regénye, amely az előrendelésekkel azonnal az Amazon bestseller listájának első helyére került föl. maga mögé utasítva ezzel A férfi aki kétszer halt meget.

Az Élősködők rendezőjének új filmje

Mark Ruffalo és Toni Collette is csatlakozott Bong Joon Ho, az Élősködők Oscar-díjas rendezőjének új filmjéhez, amely egy regényadaptáció lesz.

bÁCS-kISKUN megyei heti visszapillantó

Ezekkel a hírekkel találkozhattak, ezekről a témákról olvashattak  a PannonHírnök HazaiTükör rovatában Bács-Kiskun megye 2022. május20.heti hírei között.

Sin Edina: „A beregszászi színház 30 éves idén”

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház igazgatónőjével a Tóték című vendégjáték kapcsán beszélgettünk a Miskolci Nemzeti Színházban.

Első alkalommal rendeztek Dombhódítást Kecskeméten

A szülésünnep kapcsán, korra való tekintet nélkül érdekes programmal várták az érdeklődőket.

A Tóték Miskolcon is nagy sikert aratott

Örkény, az egypercesek és a "Tóték "Pénteken Miskolcra érkezett a kárpátaljai Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház emblematikus előadása, amit vastapssal díjazott a közönség a miskolci Kamaraszínházban.

Hello, Dolly! Szatmárnémetiben

A Hello, Dolly! musicalt mutatja be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Valódi szuperprodukció lesz, amilyet még soha nem játszott a színház.

Elkészült a Babaház Miskolcon

Megtartotta évada utolsó premierét a Miskolci Nemzeti Színház.

„Talpra magyar!”- Forradalmi napok Miskolcon

Háromnapos programsorozattal emlékezett Miskolc az 1848-as forradalom és szabadságharcra.

Aranyat loptak egy ékszergyártó cég fővárosi telephelyéről

Jelentős értékű aranyat loptak el egy ékszergyártó cég fővárosi telephelyéről, a rendőrök két napon belül nyomára akadtak a bűncselekmény feltételezett elkövetőinek.

Megölték Brent Renaud háborús tudósítót Irpinyben

Tudja a világ a tényeket! A hírszolgáltatás sokadik áldozata. Brent Renaud díjnyertes videóriporter volt. Az 51 éves újságíró egy autóban utazott, amikor tüzet nyitottak a járműre Irpiny közelében. Egy másik újságíró is vele volt, őt kórházba vitték.

Csiszár István: ”Elárulok egy titkot”

A népszerű színész-énekes, a Sztárban sztár leszek!

Párizs szerint Macron moszkvai, kijevi és berlini látogatása elérte a célját

Elérte a célját Emmanuel Macron francia államfő moszkvai, kijevi és berlini látogatása, amely lehetővé tette, hogy előrelépést érjenek el az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség csökkentésének érdekében.

Henry Moore szobrot találtak rokonuk kandallópárkányán

A szobor tulajdonosa valószínűleg nem is sejtette, hogy a kis kandallódísz egy több ezer dollár értékű Moore alkotás.

Ukrajna árnyékában újabb frontvonal

Moszkva lépéseit sokszor nehéz kiismerni – nem véletlenül élvonalas stratégák – ezt láthattuk a Krím visszavétele kapcsán is, felkészületlenül ért mindenkit, Miközben a világ szeme hónapok óta az ukrajnai eseményekre szegeződik, s a nagypolitika és a sajtó képviselői bőszen tépkedik napról-napra a béke, vagy háború...

Könyv hétvégre! A felhúzhatós lány

Paolo Bacugalupi A felhúzhatós lányban egy olyan jövőképet tár elénk, amely egyszerre izgalmas és félelmetes, mert egyáltalán nem elképzelhetetlen.