Az emberiség írott történelme földtörténeti szempontból annyira rövid, hogy már-már azt az illúziót nyújtja, hogy bolygónk klímája, tájegységei többé-kevésbé állandóak. Ez koránt sincs így – tessék megismerkedni bolygónk leggyorsabb, legdrámaibb klímaváltozásával, a Szahara kialakulásával.

Forrás: galaktika.hu
Feltöltő: Lea Mashi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dicee
@Lea Mashi: Az, bár tény, hogy ha sikerül a reprodukció, ott pezsibontás lesz! :D Szerintem örülnének egy jó nagy adag víznek ott a Száhel övben és környékén.
Lea Mashi
@Dicee: Hát, ha a sarki jég úgyis olvad... lenne milyen vizet oda vezetni :)
A Tündik bündije
Nehéz elképzelni vagy sem, a Szahara valamikor zöldellő vidék volt. Nagyjábóé Kr. e. 7000 és Kr. e. 3500 közt a Középső-Szahara síkságain dús füvű puszták voltak, gazdag állatvilággal, folyókkal, mocsarakkal. Ez az ember számára is ideális környezet volt - gondoljuk csak a szaharai sziklákon az úszó embereket ábrázoló barlangrajzokra.
Lea Mashi
@A Tündik bündije: Mondjuk én azt is el tudom képzelni, hogy egy túlnépesedett emberi társadalom okozta az elsivatagosodást, így vagy úgy.
A Tündik bündije
@Lea Mashi: inkább maradjunk az éghajlatváltozásnál :-)
Amikor északabbra (Európában) még tartott a jégkorszak, Afrika vidéke is hűvösebb volt, mert észak felől páradús, hideg levegő áramlott a Földközi-tenger felett dél felé. Ezek bőséges esővel öntözték Afrika főleg északi vidékeit, azaz a mai Tunézia, Marokkó, Líbia, Egyiptom területe csapadékban bőséges, zöldellő vidék volt. Aztán ahogy a jégkorszak véget ért, a esők megszűntek, és átalakult a klíma, Afrika azon fele kiszáradt. (Persze nem csak ezért, ebben szerepe volt a passzátszél áramlásának is, ami nem szállított, és ma sem szállít a kritikus területre csapadékot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.