A NASA marsjárója, a  Curiosity újabb szelfit készített magáról.

A rover a robotkarján lévő kamera segítségével több tucat képet készített a Gale-kráterben, a Windjana nevű homokkőképződménynél, a felvételekből állították össze később a mozaikképet, a "szelfit" – olvasható az ABC Science hírei között.

A felvételen a háttérben feltűnnek a marsi szelek által lecsupaszított homokkőrétegek, baloldalt az alsó harmadban látszik az 1,6 centiméter átmérőjű tesztfúrás, amelyet "meredten fixíroz" az árbocra szerelt kamera, a MastCam.

Újabb szelfit készített a Curiosity marsjáró

A sziklából vett minták vegyelemzését a Curiosity belsejében működő laboratórium végezte el, a Mars geológiai szerkezetéről nyert adatokat a NASA szakemberei sajtótájékoztatón ismertetik.

A Curiosity 2012 augusztusában szállt le a Marson, a Gale-kráterben, a 2,5 milliárd dolláros misszió során a tudósok arra keresik a választ, hogy létezhettek-e a vörös bolygón mikrobiális életformák kifejlődését elősegítő feltételek. A rover végső úti célja a kráter közepén magasodó 5,5 kilométer magasságú Sharp (Aeolis) hegy volt, amelyet ez év szeptember 19-én ért el. A sok milliárd év alatt kialakult, réteges szerkezetű képződmény geológiai vizsgálata ugyanis magyarázatot adhat arra, hogy miért változott meg a bolygó eredetileg meleg és csapadékos éghajlata.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
Kit érdekel a mikroba meg közetminta elemzés .
2,5 milliárd dollárért minimum egy Marslakót kötelező lefotózzon :-)
dömdödöm
Kit érdekel a mikroba meg közetminta elemzés .
2,5 milliárd dollárért minimum egy Marslakót kötelező lefotózzon :-)
Meine Ehre heisst Treue
Ez a hely tökéletes lenne orbáncoséknak, ott csinálhatnák a hülyeségeiket!
dömdödöm
Átreptették 2,5 milliárd dollárért hogy magát fényképezze .
Azt itt a földön is meg lehetett volna csinálni ingyen .
freemanpetya
@dömdödöm: meg is csinálták, méghozzá itt a földön. Szerinted a tudósok nem szeretik a sportautókat, a drogokat és a ledér nőket? Honnan tudod mi van odakint? Jártál már ott?
vadsanca
@Meine Ehre heisst Treue: A Hold közelebb van. Az annyiból lenne jobb, hogy a másik oldalán bevezethetné a sötétség adót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok