A Yahoo internetes óriáscég állítólag titokban figyelte az elektronikus levelezéseket az egyesült Államok belföldi hírszerzése számára.

Az információt az amerikai közszolgálati rádió (NPR) közölte. Ebből kiderül, hogy a Yahoo tavaly titokban olyan szoftvert fejlesztett ki, amellyel megfigyelte levelezőprogramja klienseinek bejövő e-mailjeit, s az információkat továbbította a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA).

A megfigyelést az NSA kérésére végezte. Az információt a Yahoo két volt – meg nem nevezett – munkatársa hozta nyilvánosságra, bár azt állították, hogy a kérés a titkos megfigyelésre nem csak az NSA-tól, hanem a Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) is érkezhetett. Több százmilliónyi elektronikus levelet ellenőriztek így, ráadásul az éppen akkor bejövő – és nem a megőrzött, elraktározott – leveleket figyelték, és az információt is valós időben juttatták el az NSA-hez vagy az FBI-hoz. Egyes e-maileket pedig külön elraktároztak, hogy bármikor előhívható legyen a belbiztonságiak számára.

A közszolgálati rádióban megszólaló kommentátor szerint először fordul elő, hogy nyilvánosságra kerül: egy internetes cég eleget tesz a hírszerzés kérésének és minden beérkező e-mailt ellenőriz. Az egyelőre nem derült ki, hogy a belbiztonsági szervek konkrétan mit kerestek, s az sem, hogy általában milyen jellegű információkra voltak kiváncsiak.

A Yahoo vezérigazgatónője, Marissa Mayers rövid közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy törvénytisztelő állampolgár, aki betartja a törvényeket.

Az Egyesült Államokban egyébként 2008 óta a hírszerző szervek törvényesen kérhetnek amerikai telefontársaságoktól és internetes cégektől adatokat a klienseikről. Edward Snowden, az NSA korábbi alkalmazottja éppen e kiterjedt titkos megfigyelésekről hozott nyilvánosságra információkat, s ennek nyomán az amerikai hatóságok a magánélet védelmére hivatkozva vissza is fogtak néhány titkos programot.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ezt én nem hiszem el.

Csak a yahoo? Az nem igaz.
Ördögvadász
A fekete piacon 200 millió yahoo cím vár vevőre:)
A megrendelést a titkosszolgálat adta, de minden okés, a törvények betartva!???
És egész véletlenül Alex Stamos volt bíztonsági főnök a yahoo-nál, aki tavaly juniusban lelépett (vagy kirugták), most a Facebooknál végzi ugyanazt a munkát!
Úgyhogy...
Szókrakész
Az összes ezt teszi.
Azért lettek létrehozva.

A cukorhegy fiúcska se önerőből lett az aki.
Igen kemény NSA hátszél tolta.
Ott aztán van miből mazsolázni.
Annyi megvezetett őrült egy szolgáltatónál sincs mint ott.
Olyan profil személyekről senki nem tudna összeállítani, mint amit a pofakönyvön elszórt infók szolgáltatnak.
Legyen az család, ismerettségi kör, étkezés, szórakozás, kirándulás, levelezés, lájkolom, nem lájkolom, ...
A sok hülye meg önszántából osztja meg a teljes életét velük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.