Egy tanulmány szerint sok ingyenes androidos VPN (virtuális magánhálózat) -applikáció nem használ titkosítást, és így szivárognak belőlük az adatok – olvasható a The Verge cikkében.

A VPN-hálózatokon keresztülfolyó adatok mások számára nem láthatóak, mert két felhasználó között titkosítással védik a forgalmat.

Csakhogy egy kísérletben közel 300 androidos VPN-hálózatot létrehozó alkalmazást vizsgáltak meg, az erről szóló tanulmány szerint 84 százalékuk szivárogtatta a felhasználók adatait, 38 százalék tartalmazott malware-t, 18 százalékuk pedig nem titkosította az adatforgalmat.

Akadt három olyan alkalmazás, amely elfogta az adatforgalmat, és az operátorok akár azt is láthatták, ahogy valaki belép a Gmail-levelezőrendszerébe. 

A jelentést több internetbiztonsági kutató állította össze a berkeley kaliforniai egyetemről és az ausztrál szövetségi kutatóintézettől. Narseo Vallina-Rodriguez, az egyik kutató úgy fogalmazott a cikkben, nem nagyon lepődött meg az eredményen. Számára inkább az volt a sokkoló, ahogy az emberek megbíznak ebben a fajta technológiában.

A felhasználók azokkal az alkalmazások, melyek nem használnak titkosítást (ami ugyebár a VPN-hálózat alapja lenne), azt kockáztatják, hogy nyilvános és ingyenes Wifi-kapcsolatnál az adatforgalmukba könnyen beleférkőzhet bárki. Azoknál az alkalmazásoknál, melyekben malware található, az a felhasználó online dolgaira is kihatással lehet a kéretlen tartalmakkal.

Vallina-Rodriguez szerint a fizetős alkalmazások sem garantálják ezen hibák kiküszöbölését.

A cikk szerint ugyanakkor a tanulmány olyan alkalmazásokkal foglalkozott, melyek tavaly gyűjtöttek össze – ezek egy része már el lett távolítva az internetes applikációk "áruházából". Másodszor egy-egy alkalmazásnál megjelenő biztonsági résnél sem lehet eldönteni, hogy az milyen okból került bele, rosszindulatú fenyegetést jelent-e. A tanulmány nem vizsgálta az iOS-ra telepíthető VPN-alkalmazásokat – olvasható a cikkben.

A The Verge szerint a legjobb, ha valaki inkább fizetős VPN-alkalmazást használ. Ha viszont marad az ingyenesnél, akkor lehetőleg olyat válasszon, amely nem kér mindenhez hozzáférést. Ha bele akar-e nézni az ember kapcsolataiba, vagy saját reklámot akar feltelepíteni, az már gyanús előjel. A megbízható VPN sok esetben szilárd védelmet kínál, de kockázat mindig lehet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.