A King’s College London kutatói nemrég hatalmas áttörést értek el, ami megnyitja az utat a hatékonyabb vérnyomás-szabályozó gyógyszerek fejlesztésében – írja a Pénzcentrum.

A szakértők felfedezték, hogy valójában hogyan szabályozza a test a vérnyomást: idegek veszik körül az artériákat, és nitrogén-oxidokat bocsátanak ki.

Ez a felfedezés alapvető változást hozhat a vérnyomás kezelésében. Korábban azt hitték, hogy az érfalak magukat szabályozzák, nem pedig a körülöttük lévő idegek.

Az áttörés azt is bizonyítja, hogy a stressz és az érzelmek valóban nagy szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, mivel az idegrendszernek az agy a központja.

Hazánkban a felnőttek negyedét érinti a magas vérnyomás, és egyre gyakoribb a fiatalok körében is. Az első számú halálokot a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik, melyeknek a fele a magas vérnyomás következménye.

Akiknél időben felfedezik a problémát, azoknak állandó gyógyszeres kezeléssel próbálják szinten tartani a vérnyomását. A gond az, hogy csak minden második betegnél használnak a jelenleg ismert kezelések.

A magas vérnyomás az Egyesült Királyságban is kimagaslóan nagy probléma: minden harmadik brit felnőttet érint, ami több, mint 17 millió embert jelent. 

A King’s College London tudósainak felfedezése lehetővé teheti az orvosok számára, hogy a test mechanizmusait utánozva tudják szabályozni a vérnyomást, például az által, hogy az idegeket enzimekkel ösztönözzék a helyes működésre. A kutatócsoport a tanulmányát a Hypertension szaklapban publikálták, kísérleti eredményeikkel együtt.

Azáltal, hogy felfedezték, hogy az artériákat körülvevő idegek nitrogén-oxidot szabadítanak fel, és azáltal szabályozzák a vérnyomást, hatékonyabb gyógyszereket tudnak kifejleszteni a betegek számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.