A szervezett bűnözés ellen küzdő brit hatóság arra szólította fel hétfőn a kibertámadás célpontjává vált számítógépek üzemeltetőit, hogy semmiképpen se fizessenek a zsarolóvírus terjesztőinek.

Amber Rudd brit belügyminiszter esti nyilatkozata szerint a nap folyamán már alig volt fennakadás a támadás fő nagy-britanniai célpontjává vált állami egészségügyi rendszer (NHS) működésében.

A megtámadott számítógépeken megjelenő üzenetek 300 dollárnak megfelelő összeget követeltek a bitcoin nevű virtuális valutában a vírus által hozzáférhetetlenné vált adatok feloldó kódjáért.

A brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) hétfői rövid Twitter-üzenetében azonban közölte: fizetség esetén sem garantálja semmi, hogy a ransomware típusú vírussal végrehajtott támadás elkövetői valóban elküldik a feloldó kódot, amelyekkel ismét hozzáférhetővé válnak a zárolt adatok (ransom angolul váltságdíj).

Az NCA közleménye szerint a kiberbűnözők "azt hihetik, hogy névtelenek maradnak, de a rendelkezésünkre álló összes eszközt felhasználjuk felelősségre vonásuk érdekében".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.