A földi klíma 2030-ra a hárommillió éve uralkodott időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani, írták az amerikai tudományos akadémia közlönyében (PNAS) megjelent tanulmányukban amerikai klímakutatók.

Rövid időn belül drasztikusan megváltozik a globális időjárás

Jack Williams, a wisconsini egyetem kutatója szerint

látványos változások felé tartunk rendkívül rövid időn belül.

Williams nem túloz. Hárommillió éve, a pliocén közepén a bolygónk teljesen jégmentes volt, még Grönlandot se borította jégtakaró. Emiatt a tengerszint 18 méterrel, az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 fokkal volt magasabb a jelenleginél.

Annyiban szerencsénk van, hogy a jégsapka lassan olvad, így tíz éven belül nem fog 18 méteres tengerár beborítani minket. A gyors felmelegedés azonban tucatszámra pusztíthat ki teljes fajokat, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek azzá, amik.

Williamsék kutatása szerint ha a széndioxid-kibocsátás a jelenlegi szinten marad, akkor folytatjuk utunkat a földtörténeti múltba, 2150-re olyan időjárási körülmények alakulhatnak ki, amilyenek 50 millió éve, az első emlősök kialakulása táján uralkodtak.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@Peller Anikó: Ahogy Írod a népszaporodás a tömegénél fogva kártékony a keskeny gazdag réteg meg pazarol, szennyez a luxus miatt.
Melyik a kártékonyabb - felmerül a kérdés - ?
papa.49
Firkász te TÖKHÜLYE VAGY AZ ORSZÁG LEGMÉLYEBB PONTJA IS SOKKAL A 18 MÉTER FELETT VAN !!!
Hazudsz mert mozog a lepcses pofád !!!
Peller Anikó
@papa.49: nem ezt írta.

"tíz éven belül nem fog 18 méteres tengerár beborítani minket."

- előszöris tíz éven belül nem
- minket, tehát a földet. Magyarokról szó nem esett. Magyarország 76-78 m mély gödörben lakik, ez az Alföld déli része, nevezetesen Szeged
- ha tételezzük fel csak 18 métert emelkedik a tengerszint akkor a Tisza lefolyása lelassul és az időszakonkénti áradások tényleg elöntik az Alföld déli részét.
papa.49
@Peller Anikó: Ez így hülyeség Szegeden a gprs 50-70 méteres tenger színt feletti magasságot jelez, konkrétan a Kollégiumi úton !!! Itt nálunk Martfűn 112 méteres a magasság a Tisza kb. 20-30 mélyen folyik a nagy kanyarban ...
Peller Anikó
@papa.49: jó de Magyarország legmélyebb pontja Szeged Gyálaréten van 75.8 m. A Tisza persze egy mederben folyik, ezt nem számítják bele, mint ahogy azt sem ha fúrsz egy lukat a földbe.

A baj az, hogy ha nálatok már 30 méter mélyen folyik akkor Szegedig alig van lejtése, a Tisza lassú folyású. Ha megemeled a tengerszintet akkor a Duna is és a Tisza is visszatorlódik és sokkal érzékenyebb lesz az árvizekre.

Képzeld el, hogy 18 méter magas gátakat kellene emelni.
papa.49
@Peller Anikó: Ez úgy ahogy megjelent egy méretes marhaság nem egyéb, azt mondod lassú folyó a Tisza akkor erre még nem próbáltál benne úszni, még a legjobb úszók is 2-3 száz métert sodródnak a folyás irányába, vagy Tiszaugnál, Vezsenynél a komp nem érne át kb. 5 perc alatt a 400 méter széles folyón, meg látnod kéne ahogy a sodrás befordítja a kompot !!!
Ismerős ez már régen szajkózzák, de senki nem számolta még ki pontosan elhiheted !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.