Panaszkodnak a hegymászók, hogy a takarítóbrigádok nem szedték össze az összes szemetet, amit ők eldobáltak.

10 tonna szemetet szedtek össze a Mount Everesten

A Mount Everest déli oldala viszonylag tiszta a tavaszi nagytakarítási eredményeként, a legfelső, 4-es táborban összegyűlt szemétnek azonban csak kis részét sikerült lehozni a rossz időjárás miatt – közölték a nepáli hatóságok.

A takarítási akciót koordináló turisztikai minisztérium adatai szerint 10,8 tonna szemetet hoztak le a hegyről, az összeset a 3-as táborig bezárólag. A 4-es táborban, 8300 méteres magasságban összegyűjtött 711 kilogramm szemétből azonban csak alig több mint 300 kilónyit tudtak eltakarítani a kedvezőtlen időjárás és a létszámhiány miatt.

Az akció során lehoztak négy holttestet is, azokon egy katmandui egyetemi klinikán végeznek igazságügyi orvosszakértői vizsgálatokat.

A begyűjtött és lehozott szemétből héttonnányi újrahasznosíthatót Katmanduba szállítottak feldolgozásra, a romlandó hulladékot a környékbeli falvakban égették el.

A hegymászók elégedetlenek az idei tavaszi mászószezon utáni takarítással. Az idei akció nem volt eléggé hatékony, a 4-es tábor még nagyon koszos, a résztvevők csak az alacsonyabban fekvő táborokra koncentráltak – panaszolta Kam Rita serpa, aki saját rekordját megdöntve idén már a 24. alkalommal mászott fel a 8848 méteres csúcsra.

A hegymászóüzletben érdekelt vállalkozások szerint az idei takarítás csak kampánykezdetnek tekinthető, az elkövetkező években el kell takarítani a 4-es táborban és afölött maradt hulladékot is, és azt, amelyet az alacsonyabb szinteken befedett a hó.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.