Magyarország a csúcstechnológia terén elért eredményeinek köszönhetően díszvendégként vehet részt Kína egyik legjelentősebb hi-tech eseményén – mondta az MTI-nek telefonon Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a dél-kínai Kuangtung tartományban lévő Sencsenből, miután megnyitotta Magyarország pavilonját a 21. China Hi-Tech Fair (CHTF) innovációs és technológiai kiállításon.

A miniszter egyfelől annak tulajdonította Magyarország kiemelt meghívását, hogy

az ország az elmúlt kilenc évben az ipar és a szolgáltatások terén egyaránt a csúcstechnológia irányába mozdult el.

Ennek az igyekezetnek az eredményét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmánya is alátámasztotta – emlékeztetett –, e szerint ugyanis Magyarország az európai uniós tagállamok közül Németország és Dánia mellett a legmagasabb hi-tech tartalmat jeleníti meg a termékeiben.

Másfelől a két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolatainak 70. évfordulóját, Magyarország ugyanis elsők között ismerte el a Kínai Népköztársaságot – tette hozzá.

A magyar pavilon idén a "valóság-virtualitás kontinuum" témája köré épült, figyelemfelkeltő megoldásokkal hozza közelebb a látogatókhoz a magyar innovációt és a tudományos eredményeket.

A képernyőkből álló okosfal segítségével magyar találmányokkal ismerkedhetnek az érdeklődők a pavilonban, és interaktív megoldásokon keresztül fedezhették fel az önvezető járművek és a lézerkutatás területein elért eredményeket. A pavilon látogatói kipróbálhatták a Budapesti Műszaki Egyetem okos Rubik-kockáját, melynek kirakását egy kijelzővel való összeköttetésnek köszönhetően több érdeklődő követheti nyomon egyszerre.

A november 17-éig tartó kiállításon idén az elektronikus információ, az internet plusz, az energiatakarékosság és környezetvédelem, az új anyagok, az orvosbiológia, az elektro-optika, az okos város, a mesterséges intelligencia és a korszerű gyártás területeinek úttörő technológiái és termékei sorakoznak fel. Az eseményen tavaly 3356 kiállító vett részt, akik tízezernél is több innovatív terméket és technológiát mutattak be, a látogatók száma pedig meghaladta a félmilliót.

Palkovics László a nap folyamán több tárgyaláson is részt vett a magyar-kínai technológiai és tudományos együttműködés további elmélyítésének érdekében. A Komáromban 2017 óta elektromos buszgyárat működtető kínai BYD vezetőivel arról folytatott megbeszélést, hogy miként tudna a cég még jobban bekapcsolódni Magyarországon az elektromos járművek fejlesztésébe. Együttműködési lehetőségekről tárgyalt továbbá a BGI genomikával foglalkozó kínai vállalattal, mely a világon élenjárónak számít a génszekvenálás területén – számolt be az MTI-nek. A miniszter szerdán a sencseni polgármesterrel is találkozott, akivel a már Magyarországon és Sencsenben is jelen lévő vállalatok bevonásával működő, gyakorlat-orientált oktatási és kutatási csereprogram kialakításáról folytatott eszmecserét.

Palkovics László elmondta: tekintettel a Kína és Magyarország közötti méretkülönbségre, a két ország együttműködését egyes területeken előnyös lehet bizonyos kínai városokra szűkíteni, a csúcstechnológia vonatkozásában pedig a mintegy 12,5 millió lakosú Sencsen kiváló lehetőségeket nyújthat. A városban, amely a kínai hi-tech egyik kiemelt központjaként ismert, több mint 5500 nagyvállalat, illetve mintegy 90 ezer, az IT-szektorban tevékenykedő vállalkozás működik – köztük a Magyarországon is jelen lévő Huawei, ZTE, BYD és Comlink. A miniszter hangsúlyozta: a sencseni polgármesterrel abban állapodtak meg, hogy folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a meglévő magyar-kínai együttműködési kereteken belül kidolgozzanak egy struktúrát a Magyarország és Sencsen közötti együttműködésre.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Azért ne essünk túlzásba okos várossal, a IV. ipari forradalom elvárásaival, meg egyebekkel, okos város az nuku, amije van őféleségánek okos kerítése!
.
Folyhat a nyála a kiállításon amiatt, milyen módon húzott el a világ a IV, ipati forradalomban, azzal együtt, hogy őfélesége már 2016-ban
.
---- Orbán már nem az innovációban látja a jövőt
.
444.hu/2016/04/26/orban-mar-nem-az-innovacioban-latja-a-jovot
.
Sőt egy gázszerelő vezényli a technikai fejlődést is IQ huszárként.
.
----Megveszi a Telekomtól a T-Systems-et Mészáros Lőrinc önállósodott jobbkeze
.
444.hu/2019/07/09/megveszti-a-telekomtol-a-t-systems-et-meszaros-lorinc-onallosodott-jobbkeze
.
Hol van ez az ország a fejlődő világtól abban a helyzetben, hogy
.
----- Csaba László: Orbánék 100 éves lemaradásban
.
24.hu/fn/gazdasag/2017/12/04/csaba-laszlo-orbanek-100-eves-lemaradasban/
.
Miközben a hokizsebek csordúltíg meg vannak tömve!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok