Ez a gomba főként kórházakban fertőz, ahol a legyengült immunrendszerű betegeknél opportunista fertőzéseket okoz. A kórokozó tartósan képes megtelepedni a különböző felületeken, így könnyen terjed emberről emberre.

A Candida auris gomba az amerikai Betegségellenőrző és -megelőző Központ jelentése szerint három független esetben is totális rezisztenciát fejlesztett ki az összes elérhető gyógyszer ellen az Egyesült Államokban – számolt be az Index. 

A kórokozót először 2009-ben azonosították Japánban, és azóta már több mint 40 országban tűnt fel. A megfertőződöttek 30-60 százalékban meghalnak.

A C. auris főleg azokat veszélyezteti, akiknek eleve gyengébb az immunrendszere, vagyis a fiatalokat, az időseket és a betegeket. A kezdeti tünetek közé tartozik a láz, a fáradtság és az erős fájdalom. A kór akár halálos is lehet, ha az élesztő bekerül a véráramba, és eljut az agyba, valamint a szívbe – írta korábban az Origo. A mikroszkopikus gomba a Candida auris fajba tartozik. Egy élesztőgomba, amely normál körülmények között ártalmatlan, a bőrön és a nyálkahártyán található meg. Az elmúlt időszakban azonban Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Indiában, Venezuelában és az Egyesült Államokban felbukkant több gyógyszerrezisztens törzse is, amiket már korántsem a békés természet jellemez.

Minden létező gyógyszerre rezisztenssé vált a gyilkos szupergomba

Az amerikai Betegségellenőrző és -megelőző Központban tenyésztett Candida auris törzs. Fotó: cdc.gov

A C. auris sok törzs már rezisztenciát fejlesztett ki az ellenük alkalmazott három gombaellenes gyógyszer valamelyikére az Egyesült Államokban. 

A tavalyi év másik felében vizsgálatra beküldött minták között három, egymástól elszigetelt esetben is találtak úgynevezett pánrezisztens, tehát mindennek ellenálló törzseket. Mindhárom esetben olyan törzs ellen kezdték meg a kezelést echinocandinnel, amelyek kezdetben fogékonyak voltak a hatóanyagra. Csakhogy túl sokáig tartott a kezelés, és a végére alkalmazkodott a kórokozó a gyógyszerhez.

Mindhárom beteg, akikből izolálták a kórokozót, elhunyt.

Semmi közük nem volt egymáshoz, eltérő kórházakban kezelték őket.

Forrás: Index

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@tradembio: "Btk. 201. § Prostitúció elősegítése
201. § (1) Aki

a) mást prostitúcióra rábír,

b) épületet vagy egyéb helyet prostitúció céljára másnak a rendelkezésére bocsát,

c) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy prostitúciójához segítséget nyújt,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt bír rá prostitúcióra."...
szép új világ
@kereső: Ez nem nagyon izgatja a propi cenzorát, pedig nem volna baj ha - saját érdekében - utána nézne a dolognak.
Ez az oldal nem 18+-os, ezért olyan linkek elhelyezése, mely közvetlen egy pornográf oldalra irányít - eléggé necces.
kereső
@szép új világ: a propi cenzora egyenlőre csak is és kizárólag olyan tartalmakat cenzúráz, nem enged beküldeni-szemlézbi, amely sérti a regnáló hatalmat. Ez nem sérti- egy borkai videó után hogyan gondolhatunk ilyenre?Kokó, prostik, és közpénz eltulajdonitása-lopása, az mind mind belefér az állampárt értékitéletébe- a keresztény szabadságba.Mindamellett, hogy ez amit ide beengednek, az bűncselekmény- a propi meg ezzel a magatartásával bűnsegéd, és bűnpártoló.
Lepényleső
Lehet itt akkor ez kötelező lesz? Elintézi ezt is a fydes?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.