Felbocsátása után 19 órával sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója.

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

Fotó: MTI / EPA / NASA TV

A Crew Dragon űrhajó két asztronautája, Robert Behnken és Douglas Hurley a NASA szerint várhatóan négy hónapon keresztül dolgozik majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) csatlakozva a már ott lévő három másik űrhajóshoz, az amerikai Chris Cassidyhez, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrpilótákhoz. Cassidyék kis ünnepséggel köszöntötték az újonnan érkezetteket.

"Igazi megtiszteltetés, hogy részese lehetek annak a kilenc éve tartó erőfeszítésnek, hogy amerikai űrhajó kapcsolódhasson a Nemzetközi Űrállomáshoz" – fogalmazott a megérkezés után Hurley, s egyben gratulált az Elon Musk tulajdonában lévő magánvállalat, a SpaceX munkatársainak is az eddigi munkájukhoz.

Behnken és Hurley bejelentette az amerikai űrközpontnak, hogy Endeavournak (Törekvés) nevezte el az űrhajót. "Volt néhány oka, hogy ezt a nevet választottuk: az egyik éppen az, hogy a NASA, a SpaceX és az Egyesült Államok 2011 óta, a Shuttle program óta tartó hihetetlen törekvéséről van szó" – mondta Hurley. Másik okként személyes emléket jelölt meg. Mind ő, mind Behnken ugyanis az első űrrepülését az Endeavour űrsiklón tette meg.

Az Endeavour az ötödik és egyben az utolsó amerikai űrrepülőgép volt, amelyet a Challenger űrrepülőgép helyettesítésére építettek meg a Challenger-katasztrófa után. Utolsó útjáról az Endeavour 2011 júniusában tért vissza.

A Crew Dragont helyi idő szerint szombat délután bocsátották fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Az Egyesült Államokban történelminek minősítették a felbocsátást, ugyanis kilenc év után először indultak az Egyesült Államokból asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót.

Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója.

MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maria26
https://getmeets.com... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
Rockxy
micsoda boldogság!
ott van amerika, mi meg itt vagyunk.
közben Minneapolis-ban is kavart egyet a zorbán:
https://youtu.be/_p3bBiuCH-g...
Zsopiale
Amúgy a SpaceX rakéták ugyebár úttörők abban, hogy visszajönnek szépen és leszállnak. Tehát nem csak a kabin, hanem az egész meghajtó rendszer is, tehát már nem is igazán rakéta, hanem űrhajó; és nem a tengerbe potyog ejtőernyővel, hanem precízen irányítva leszáll, akár távirányítással is, tehát nem kell visszajönnie vele senkinek. Messze nincs az a pazarlás, és egyáltalán ez embertelen fejlődés. Musk akármilyen hóbortos is, elképesztő dolgokat tud felmutatni. Szinte minden vállalkozása történelmi léptékű, úttörő dolog! Respect!
Azt viszont nem értem miért sírnak az amcsik, hogy jaj végre van újra amerikai űrhajózás. Attól hogy kihagytak egy időszakot még nem szűnt meg. NASA van vagy 100 éve. Most volt egy kis szünet, új technológiákat tesztelgettek, kisérleteztek. Eközben az űrben lévő motyók, mint pl ez az űrállomás is, többnyire amerikai fejlesztés, USA gyártás. Épp ma ismerte be ennek kapcsán az oroszok egyik űrtechnológiai főnöke, hogy rakéták és fellövő állomások ide vagy oda, amiket az utóbbi 10-20 évben az oroszok bérbe adtak irdatlan pénzekért az USA-nak, be kell lássák, hogy USA nagyon, de nagyon előbbre jár náluk ezen a téren is...
RonaGyuri
jellemző a derék matyar médiára, hogy többen azon csámcsognak, sőt olyan is van aki a főoldalon teszi -, hogy az egyik beütötte a fejét!!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.