Az elmúlt hónapok kötelező jellegű otthonléte nem csak a gémereknek kedvezett, a kiadóknak sem lehet okuk a panaszra.

Nagyon könnyen manipulálnak minket a videojáték-készítők, hogy még több pénzt húzzanak ki a zsebünkből

Manapság attól hangos a média, hogy mekkorát kaszált az online világ a koronavírus-járványon. Gombamód teremtek elő a semmiből a videokonferenciát lehetővé tevő platformok, egyik a másik után. Vállalkozások tömegei tették parkolópályára hagyományos kereskedelmi csatornáikat, hogy digitális vásárlások révén teremtsék elő profitjukat. És persze a netes játékok iránti kereslet is megugrott, és ezt nemcsak mondjuk a Lvbet belépés számainak növekedésén láthatjuk, hanem az e-szerencsejátékok mellett a klasszikus videojátékok népszerűségének felívelésén is. Habár egyesek szerint az utóbbi kettő nem is áll olyan messze egymástól.

A videojátékok fejlesztői és/vagy kiadói a profitjukat első sorban a kész szoftverek eladásából szerzik, ez tiszta sor. Ám van egy másik fontos bevételi forrásuk is, mely az elmúlt években szinte kötelező elemeivé váltak a szórakoztató programoknak: a mikrotranzakciók. Ezek olyan vásárlások, melyeknek összege lényegesen kisebb egy teljes játék áránál, ám nem is kapunk érte egy kész szoftvert, csak különböző, játékon belüli extra tartalmakat.

Bónusz tartalmak

Ezek a mikrotranzakciós modellek sokfélék lehetnek. Az egyik jellegzetes fajtája, mikor a történet kiegészítését szolgáló extra pályákat, küldetéseket tesz elérhetővé a készítő a játékosok számára egy bizonyos összegért. Manapság sajnos sokszor előfordul, hogy egyes programok – a fejlesztők állításával ellentétben – nem teljesen kész állapotban jelennek meg, és az egyébként bónuszként hirdetett fizetős tartalmak valójában nem adalékai a történetnek, hanem szerves részei annak, így ha valaki kíváncsi a teljes sztorira, kénytelen megvásárolni az egyébként opcionális bővítéseket. Ezek az extra tartalmak nem összetévesztendők a teljes értékű kiegészítőkkel, amelyek bár a főjátékba beépülve, de egy totálisan új történetet kínálnak a felhasználónak. Ilyen például a The Witcher harmadik részéhez készült Blood and Wine című bővítmény a maga húsz órás játékidejével, mely egy teljesen új országba kalauzolja el a játékost. De bőven van példa a másik oldalra is, elég csak az Electronic Arts (EA) által kiadott The Sims sorozatra gondolni, ahol a számozott címek megjelenésével egyre kevesebb tartalom került bele a főjátékba, és egyre több olyan kiegészítő született hozzá, melynek illett volna benne lennie már az alapjátékban is.

Loot box-ok, kis szerencsejáték a játékon belül

És ha már az EA-nél tartunk, érdemes megemlíteni a mikrotranzakciók másik fajtáját, melyben az említett vállalat által kiadott játékok fekete övesnek számítanak: a loot box-okat. Ezek a zsákbamacskaszerű digitális képződmények – néhány, beetetést szolgáló ingyenes alkalmon kívül – természetesen pénzbe kerülnek, de a játékos, mikor megveszi ezeket a dobozokat, nem tudja, azok mit rejtenek, egészen addig, amíg ki nem nyitja őket. Sokan emiatt az aspektusa miatt egyenesen szerencsejátéknak tekintik a loot box-okat, mert a kiváltott fiziológiai reakciók szempontjából ugyanúgy működnek, akár egy félkarú rabló. Ezt egyébként a pszichológiában úgy hívják, hogy változó arányú megerősítés. Függőség is kialakulhat ezeknek a loot box-oknak köszönhetően, ez többnyire a fiatalok körében fordul elő.

Ezen dobozok miatt több komoly botrány is volt az elmúlt években, az egyik legemlékezetesebb pont a már emlegetett EA-hez kötődik. Mikor a cég 2017-ben kiadta a Star Wars Battlefront című kompetitív lövölde második részét, az hemzsegett a loot box vásárlási lehetőségtől, ám ezekből a dobozokból nemcsak kozmetikai elemek potyoghattak, hanem olyan fegyverek és képességek is, melyekkel egy felhasználó komoly előnyt szerezhetett a többiekkel szemben. Egy olyan online játék esetében pedig, aminek a célja a többi játékos legyőzése, finoman szólva sem elegáns egy úgynevezett pay-to-win rendszer alkalmazása. A népharag miatt aztán az EA kénytelen volt megszabadulni ezektől a győzelmi esélyt nagyban megnövelő dobozoktól, és engesztelésül azóta is ingyen adja a már korábban említett, a játékhoz időről időre megjelenő bónusz tartalmakat.

Season pass-ok

További eszköz egy készítő számára, hogy plusz pénzt húzzon ki a vásárló zsebéből, ha úgynevezett season pass-okat vezet be. Ezeknek a tartalma mindig nyilvános, így a játékos eldöntheti, hogy áldoz-e rá. A season pass-ok jellemzője, hogy nemcsak egy, hanem egy egész csokor bónusz tartalomhoz juthat általuk az ember, általában olcsóbban, mint ha külön-külön szerezné be őket. Ezekben a csomagokban játéktól függően lehetnek kozmetikai elemek, mint mondjuk a Call of Duty Warzone esetében, esetleg bónusz pályák és küldetések, de akár teljes kiegészítők is, mint az Assassin’s Creed Odyssey című játéknál, ahol a season pass magában foglalja mindkét, a játékhoz megjelent, összesen közel húsz óra tartalmat ígérő bővítményt.

Kép: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Már aki van olyan lágy agyú, hogy hagyja magát manipulálni, illetve ha milliárdos, akkor meg nem kell, mert leszarja, rákölt akár milliókat is egy játékmenetre, hogy ő legyen a legjobb (persze nem lesz mert az ilyenek is idióták, csak másképp, de legalábbis a legjobbak közt lesz). Pl itt van a World of Warships. Pont nemrég töröltem le, mivel ott is ez van. Előbb ossza a motyót nyakló nélkül, úgy is hirdeti magát mint a létező legjutalmazóbb online játék. Aha, valóban EGY SZINTIG, egy határig az. Utána úgy megakaszt, bedugulsz, hogy szinte semmit nem tudsz csinálni, lényegében játszhatatlanná válik az egész HA-NEM-TEJELSZ mint a katonatiszt (stílusosan hisz valóban hadihajó parancsnok vagy ugyebár itt). Nagyjából free módban kimaxoltam a történetet, bár nem vagyok valami tehetséges tüzér, mert a szemem hagy kivánnivalót sajnos. Megkaptam 3 napos ajándékba a Triplitz-et, ami azért a csatahajó történelem egyik netovábbja (bár egy Bismarck-ot még azért kipróbáltam volna, de mindegy, kb ugyanaz), aztán még kaptam 3 napra egy Massachussets-et (érezték hogy valamivel marasztalni kellene, mert én ha egy ilyet elkezdek, az napi minimum 4 óra játék, de van hogy inkább 20) is és legalább láthattam hogy a náci haditechnológia mennyire kifinomult volt és előbbre járt, még az usmákok sem érték el, bár nem jártak messze tőlük persze nyílván.
Hát szóval kb 500 csata 92%-os team győzelmi arány (persze mivel az elején jó ideig hagy győzni, gyenge ellenfeleket az az ember és erős team tagokat, tehát ez a statisztika abszolút nem az én érdemem) és megvolt a Triplitz is pár napra, de amúgy is elértem végülis a legendás USA csatahajókat is, mint New York, Wyoming, Colorado, New Mexico, szóval panaszra nincs ok, lényegében kiélveztem a játékot.
Szeparepa2
Amikor az egész beállt, mivel a Triplitz után a Massachussets is elég nyögős volt már; minden sokkal lassabb, nem csak a haladó sebesség és manőverezés, hanem a löveg forgatás és töltés, sőt még a lövések is, de a páncélzat is. Holott abszolút azonos kategóriájú óriás csatahajók (A Triplitz ugyebár kb 250 méteres volt), egyedül a közelharci kisebb lövegek, amikben jobbak voltak az amcsik, ők közelharcra is felkészültek, míg a friccek olyan biztosak voltak a hitech-ükben, hogy bár persze volt komoly közelharci képessége is a csatahajóiknak, de inkább torpedókkal is felszerelkeztek, nem akartak ők túl közel menni... Aztán a Colorado-m nem tudtam már használni, mert csaták után pénz kellett volna a sérülések javítására, tehát már azzal szórakoztam hogy az ingyen megszerezhető legkisebb német rombolóval mentem (mellesleg az is a kategóriájában a legjobb) és osztottam a kezdőket nagyon aljas módon. (volt hogy hárman körbevettek, de mind ugyebár ugyanilyen szintű kis rombolókkal, még eltalálni sem tudtak pedig folyamatosan lőttek, mivel ezek irdatlan gyorsak, folyamatosan táncoltattam a hajót és közben lőttem őket, mindhárom robbant elég hamar, de ez nem nagy szám amúgy, mert nagyon könnyű szint) Viszont így lehet pénzt gyűjteni, ám idővel unalmas. E játék dicséretére váljon, hogy tökéletes a szakmai technológiai igénye. Tehát ha van pl egy Auróra cirkálód, akkor az Auróra cirkáló barátom, ott nincs tévedés. Ezredmilliméterre minden ki van dolgozva, minden paraméter tökéletesen lefesti az eredeti hajó képességeit, és még a látvány is korrekt...
CarolRL86
Komoly карсsolatoкаt кегes?
Сsаk itt valós egуedülálló lányоk кészек кeverni!
-----
www.k­­i­­­­ssia.club

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok