A 100 darabos papír zsebkendő mint fogyasztói termék áldozatául esett a kapitalista mohóságnak és a marketing-optimalizációnak: pár évvel ezelőttig megszokott megjelenési formáját mára szinte kizárólag 90 darabos változatai helyettesítik a boltok polcain. Összeesküvés-elmélet vagy az evolúció elkerülhetetlen folyamata áll a háttérben?

Forrás: qubit.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A jelenség releváns,

s sajnálatosan virulens is, de címadó példa mellé ment!

A 444.hu által közzétett qubit.hu post „A 90 DARABOS 100-AS PAPÍR ZSEBKENDŐ, AZ EVOLÚCIÓ ÉS A BIODIVERZITÁS” egy az utóbbi időben (értsd az elmúlt években) igencsak elterjedt és egyre jobban és egyre szélesebb körben elterjedő jelenségre hívja fel a figyelmet. A vásárlók – nos lévén beveszik a maszlagot a KSH árakról így sanszos – tudatos megtévesztéseként áremelések helyett – na jó első lépésben, aztán jött az emelés is – a kiszereléseket csökkentették volumenben. Nem tartozik szorosan ide: már az sem semmi, hogy az egyébként is csillagászati termékárakon ezek az előre kiszerelt/porciózott adagok még sokkal drágábbak (pedig a nagyütemi adagolásnak lényeges előnyei vannak a kézihez képest).
No de félre a lényeggel, mi az ami felkeltette a figyelmemet: igen a derék szerző a 100db-os PZS-t hozta fel példának.
Nos el kell mondjam a 80-as évek elején kollégáimmal – egy fogadás kapcsán - egy ideig rendre megszámoltuk a 100-as csomagokat: a legtöbb 96, a legkevesebb 82 db volt! =))
namihami
Én erre egy sokkal találóbb megnevezést is tudok:: burkolt árdrágítás.
Ha 10%- kal kdvesebb van benne (és jóesetben talán még a régi árán is), az akkor is áremelés.
És nemcsak a pzs-nél tapasztalhatod.
Nessy
@namihami: a papír termékeknél (zsepi, wc papír, szalvéta stb.) ráírják, hogy 3 vagy 4 rétegű, magasabb áron, vékonyabb papírból készítve!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.