Érdemes megfontolni a VPN használatát.

Egy egyszerű mód, amivel biztonságosabbá és könnyebbé teheti az internetezést

A Virtual Private Network (VPN) – Virtuális Magán Hálózat napjainkban az egyik leghasznosabb hálózati szolgáltatás, amit legalább ismerni, de egyre inkább használni is érdemes.

Anélkül, hogy bonyolultabb informatikai szakszavakat használnánk, a VPN-t úgy érdemes elképzelni, mint ha számítógépünket zárt csövön keresztül egy ipari titkosítással ellátott szerverhez kapcsolnánk, így minden kimenő és bejövő adatunk ezen a biztonságos központon fut át. Aki a technikai részletekben is szeretne elmerülni, annak javaslom a következő oldalt, ahol a legjobb VPN online szolgáltatók listája is elérhető.

De térjünk rá inkább arra, hogy miért is érdemes VPN szolgáltatást igénybe venni a hétköznapokban!

A legtöbb internetes médiaszolgáltató (HBO, Amazon, Disney, Netflix stb.) esetében előfordul, hogy az országonként változó forgalmazási megállapodások, vagy szerzői jogok miatt Magyarországon nem érhetők el ugyanazok a tartalmak, mint az USA-ban vag Németországban, függetlenül attól, hogy az előfizetési díjakban nincs lényeges különbség. Persze elutazhatunk Londonba vagy New York-ba egy-egy filmet vagy sorozatot megnézni, de jóval egyszerűbb és környezetbarátabb egy angol vagy amerikai VPN szolgáltatóhoz kapcsolódva belépni, mivel így a rendszer úgy érzékeli, mintha onna csatlakoznánk. Egy percnyi extra tevékenységgel máris az itthon elérhetó tartalommennyiség sokszorosát élvezhetjük.

Repülőjegyet vásárlók számára nem újdonság, hogy érdemes több honlapon is utánanézni, hogy adott viszonylatban melyik cég melyik járatával éri meg utazni. Azonban az talán nem minndenki számára ismert, hogy még adott oldalon is találhatunk különböző árakat, amennyiben más országból érkezik a lekérdezés. Egy indiai, vagy USA-beli VPN használatával lehet meglepő eredményeket elérni.

Egzotikusabb országokkal kapcsolatos tapasztalat, hogy korlátozzák a hozzáférést egyes weboldalakhoz, vagy szűrik az ott elérhető tartalmakat. Nincs másra szükségünk, mint egy ingyenes hazai VPN szolgáltatóra, hogy továbbra se maradjunk kedvenc hír- és közösségi oldalakaink nélkül!

Szintén gyakori helyzet üzleti út és nyaralás alkalmával, hogy banki vagy egyéb hivatalos ügyet kell intéznünk, de csak nyilvános wi-fi, hotspot, vagy egy étterem/kávézó/panzió ismeretlen biztonsági rendszerű kapcsolata áll rendelkezésre. Az ipari szabvány titkosítással rendelkező VPN kapcsolatunk megóv minket a hackerektől és egyéb adathalászoktól.

Mivel Magyarország nem számít elsődleges paicnak a legtőbb gyártó számára, sokszor fordul elő, hogy egy-egy online terméket (játék, trailer, online fogadás) nem lehet, vagy csak komoly időbeli késéssel lehet elérni. De elég csak az adott ország egyik ingyenes VPN szolgáltatását elindítani, és máris élvezhetjük a korlátozott tartalmat!

Az utóbbi években rendszeresen derül ki, hogy különböző csoportok – hackerek, netszolgáltatók, és nem utolsó sorban a kormányok – milyen mértékben követik nyomon online tevékenységünket. Akinek ez nem esik ínyére, annak mindenképpen ajánlott egy megbízható VPN szolgáltatás használata, hiszen így minden lépésünk a világhálón névtelenül jelenik meg. A megbízható jelen esetben azt takarja, hogy a szolgáltató rendelkezik naplózásellenes irányelvvel, és nem olyan országban üzemel, ahol törvény által kötelezett kiadni adatokat a hatóságoknak.

Természetesen vannak a VPN-nek más felhasználási területei is de nem nagy merészség kijelenteni, a fentiek valamelyikével már mindenki találkozott. Aki nem akar túl sok időt fektetni a megfelelő szolgáltató keresésébe, annak ajánljuk a fenti oldalt, ahol a legjobb magyar és külföldi VPN-ek is megtalálhatók!

Kép: Pixabay

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Pálinkás Pál
@Nils Holgersson: mert a szolgáltatód nem tudja követni hogy merre barangolsz a neten...csak azt tudja naplózni hogy vpn hálózaton vagy... de ennél sokkal egyszerűbb feltenni egy Tor böngészőt...az megcsinálja helyetted mindezt...
Nils Holgersson
@Pálinkás Pál: Nekem mást jelent a biztonság! Vírusvédelem... Mondjuk egy Linuxos szervergép...
Pálinkás Pál
@Nils Holgersson: a cikk a megfigyelésről,naplózásról szól...semmi akadálya,használj linuxot..nekem is csak 1 gépen van win...specko lézerprinter miatt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.